Αθλητισμός
Ανατολή: “Γκρεμίζουμε τα τείχη… της καρδιάς μας και υποδεχόμαστε την «Ολυμπιονίκη» Κυριακή Φιλτισάκου”
Την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, μέσα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, διεξήχθη το αγώνισμα των 20.000 μ. βάδην γυναικών. Μετείχαν 58 επίλεκτες αθλήτριες. Από Ελληνικής πλευράς μετείχαν οι αθλήτριες: Ντρισμπιώτη Αντιγόνη («ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας»), Τσινοπούλου Παναγιώτα («Βέλος Παλαιού Φαλήρου») και Φιλτισάκου Κυριακή (Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας).
Η ώρα διεξαγωγής του αγωνίσματος και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου καλές, αφού είχε υψηλή θερμοκρασία (άνω των 32ο C), και υγρασία άνω των 65ο. Όλες οι αθλήτριες, από τα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα, ελάμβαναν άφθονα υγρά και έβρεχαν με νερό το κεφάλι τους και όλο τους το σώμα.
Μεταφέρουμε λίγες πληροφορίες, όπως μας τις μετέδιδαν οι σχολιαστές δημοσιογράφοι, για να καταλάβουμε εν μέρει τις δυσκολίες του αγωνίσματος. Το βάδην είναι ένα πολύ δύσκολο τεχνικό αγώνισμα του στίβου, διότι εκτός της μεγάλης απόστασης των 20.000 μ., οι αθλήτριες ελέγχονταν διαρκώς για την τήρηση των κανόνων του βάδην, για να μην υποπέσουν σε σφάλματα και ακυρωθούν, ή να έχουν ποινές. Έτσι είδαμε πρωταθλήτριες να δέχονται ποινές και να μένουν εκτός αγώνα για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και ακύρωση αθλήτριας λίγο πριν τον τερματισμό της.
Στην κορυφή εναλλάσσονταν στις θέσεις μεγάλα ονόματα. Οι Κινέζες πρωταθλήτριες (τα φαβορί του αγώνα), είχαν τα ηνία για πολλά χιλιόμετρα. Η Ιταλίδα, Παλμισάνο Αντονέλα, χρυσή Ολυμπιονίκης, ήταν διαρκώς μέσα στις πρώτες θέσεις, ώσπου αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοπορία, αποσπώμενη από τις υπόλοιπες, οι οποίες πάλευαν να κρατήσουν μία θέση και να ανεβούν στο βάθρο.
Οι αθλήτριες της Ελληνικής αποστολής είχαν να αναμετρηθούν με πρωταθλήτριες κόσμου και πρώην Ολυμπιονίκες, με υψηλές επιδόσεις. Ξεκίνησαν τον αγώνα τους προσπαθώντας να τηρήσουν μία τακτική, η οποία θα τους έφερνε το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι είδαμε την πρωταθλήτρια Ελλάδας Αντιγόνη Ντρισμπιώτη,
έμπειρη και δυναμική, να ανεβαίνει διαρκώς, να βελτιώνει τη θέση της – ειδικά στο δεύτερο ήμισυ του αγώνα- και τελικά να τερματίζει στην ΟΓΔΟΗ Ολυμπιακή θέση, με χρόνο 1:31.24, (που είναι η καλύτερη φετινή επίδοσή της).
Η αθλήτρια Κυριακή Φιλτισάκου ευτύχησε, στα είκοσι ένα χρόνια της, να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξεκίνησε πολύ επιφυλακτικά και συγκρατημένα. Είχε την τραυματική εμπειρία από τη συμμετοχή της πριν ένα (περίπου) μήνα, στο αγώνισμα 20.000 μ. βάδην, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, το οποίο διεξήχθη στην πόλη Ταλίν της Εσθονίας, στο οποίο «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει στο 19ο χιλμ., λόγω αφυδάτωσης, ενώ βρισκόταν στη ΔΕΥΤΕΡΗ θέση. Αυτό πιστεύουμε ότι την έκανε να ξεκινήσει αργά και να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις για το μισό τουλάχιστον του αγώνα. Στη συνέχεια βελτίωνε διαρκώς τη θέση της και τερμάτισε στην 29η θέση με χρόνο 1:36.51.
Η αθλήτρια Παναγιώτα Τσινοπούλου, έμπειρη αθλήτρια, ξεκίνησε κι εκείνη συγκρατημένα, αλλά ενώ έδειξε για κάποια χιλιόμετρα να βελτιώνει τη θέση της, στη συνέχεια, μάλλον της βγήκε κόπωση (όπως μετέδιδε ο εκφωνητής) και οπισθοχωρούσε διαρκώς, ώσπου τερμάτισε στην τελευταία θέση, με χρόνο 1:47.19. Φυσικά είναι αξιέπαινη η αθλήτρια Τσινοπούλου, γιατί ενώ έβλεπε ότι μένει διαρκώς πίσω, δεν εγκατέλειψε τον αγώνα. Αυτό σημαίνει θάρρος και υψηλό σθένος. Αξία έχει η συμμετοχή και ο τερματισμός. Φυσικά οι διακεκριμένες θέσεις είναι ζηλευτές και επιθυμητές Σε κάθε αγώνα υπάρχουν οι πρωταγωνιστές και οι πρώτοι νικητές, αλλά υπάρχουν και οι δεύτεροι και οι τρίτοι και οι επόμενοι και οι τελευταίοι, οι οποίοι δημιουργούν τους πρωταγωνιστές και τους νικητές. Σημειώνεται ότι η Ντρισμπιώτη και η Τσινοπούλου συμμετείχαν για 2η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν κατά σειρά: Πρώτη η Ιταλίδα Παλμισάνο Αντονέλα με χρόνο 1:29:12, δεύτερη η Κολομβιανή Σάντρα Λορένα Αρένας με 1:29:37 και τρίτη η Κινέζα Χονγκ Λιου, νικήτρια το 2016 στο Ρίο, με 1:29:57.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ανατολή, εκφράζοντας τα συναισθήματα των μελών και αθλητών του, αλλά και των φιλάθλων της Νέας Ιωνίας, συγχαίρει την ΚΥΡΙΑΚΗ ΦΙΛΤΙΣΑΚΟΥ και της εύχεται, αφού ξεκουραστεί, να έχει υγεία και να ξεκινήσει πάλι την προετοιμασία της, με όραμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Εκεί θα έχει σαν εφόδιο την εμπειρία του Τόκιο, καθώς και καλύτερες συνθήκες προπονήσεων και λιγότερο άγχος.
Επίσης συγχαίρει τον προπονητή της Κυριακής Φιλτισάκου κ. Κεφαλλόπουλο (προπονητή και της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη) και τους γονείς της, οι οποίοι αξιώθηκαν να δουν το παιδί τους στο μακρινό Τόκιο, να αγωνίζεται για τα υψηλά ιδανικά του Ολυμπισμού.
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα παραβρεθεί στην υποδοχή της «Ολυμπιονίκου» Κυριακής Φιλτισάκου, την Κυριακή 8 Αυγούστου, στη 1.30 μμ. στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».