Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Νίκος Μπάμπαλος: “Το Φιξ θα μείνει στην ιδιοκτησία των Ηρακλειωτών ως χώρος πρασίνου – πολιτισμού – ιστορίας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής Ν. Μπάμπαλου για τη σημαντικότερη αγορά στην ιστορία της πόλης

Μπροστά σε μία ιστορική στιγμή βρίσκεται ο δήμος Ηρακλείου Αττικής, καθώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ. Για τις τελευταίες εξελίξεις, για το τι θα σημαίνει για τους κατοίκους της πόλης αυτή η αγορά και όλα όσα σχετίζονται με το Φιξ μίλησε στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και πρωτεργάτης αυτής της υπόθεσης, κ. Νίκος Μπάμπαλος.

 

Κύριε Μπάμπαλε πείτε μας τι είναι αυτό που βλέπετε εσείς και δεν βλέπουν οι άλλοι για την αγορά του Κτήματος Φιξ;

Δεν είναι κάτι που βλέπω μόνο εγώ. Είναι αυτό που βλέπει όλο το Ηράκλειο δεκαετίες τώρα: ότι το Κτήμα Φιξ, τα 27 αυτά στρέμματα πρασίνου, πρέπει να περάσει στα χέρια του Δήμου και των δημοτών για να παραμείνει πράσινο, για να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο που μπορεί να δημιουργηθεί, με τα σημερινά δεδομένα, στην πόλη. Στο Κτήμα Φιξ βλέπουμε και την Ιστορία, και τον Πολιτισμό και το μέλλον του Ηρακλείου. Κυρίως δε το περιβαλλοντικό μέλλον αφού θα μείνει κληρονομιά ζωής για να παίρνουν οξυγόνο και τα παιδιά μας, και τα παιδιά των παιδιών μας, και οι επόμενες γενιές Ηρακλειωτών που θα ακολουθήσουν.

 

Έχουμε εικόνα για το πόσο θα κοστίσει η αγορά; Τα 5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ακουστεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Μετά από χρόνια προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα, η τιμή που κοστολογείται σήμερα το
Κτήμα Φιξ είναι η ιστορικά χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ, όπως ορθά λέει το ρεπορτάζ
σας, στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώστε πως την τελευταία φορά που κάποιος φορέας, το Υπουργείο Πολιτισμού εν προκειμένω, δοκίμασε να απαλλοτριώσει το Φιξ η τιμή άγγιζε τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Χάρη στο δικαστικό αγώνα που δώσαμε για να παραμείνει το Κτήμα διατηρητέο και τη συνεχή πίεση προς τους ιδιοκτήτες, το τίμημα έχει πέσει κατά 70% περίπου, κάτι που μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι πλέον η αγορά του Φιξ είναι ιστορική ευκαιρία, μας οδηγεί στο να πούμε το «εάν όχι τώρα, πότε»;

 

Θυμάστε ποιο ήταν εκείνο το σημείο που διαπιστώσατε ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει ο Δήμος, το Κτήμα Φιξ, είναι να το αγοράσει με δικά του χρήματα; π.χ. όταν μάθατε την τιμή και ήταν σχετικά χαμηλή, όταν κάποια διεκδίκηση έπεσε ξανά στο κενό;

Είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων συν ακόμα ενός. Όντως μετά από 40 περίπου χρόνια από τότε που ο Δήμος είπε ότι πρέπει να πάρει το Φιξ, μετά από προσπάθειες όλων των δημάρχων που πέρασαν από το δημαρχείο έκτοτε, μετά από συναντήσεις και αλλεπάλληλες υποσχέσεις τύπου «να το δούμε» από όλες τις κυβερνήσεις (δεξιές, κεντρώες, αριστερές) που πέρασαν από την εξουσία του τόπου χωρίς όμως αποτέλεσμα, αντίθετα με δηλώσεις αναρμοδιότητας και μεταβίβαση ευθύνης από υπουργείο σε υπουργείο, θεωρώ ότι να ελπίζουμε πως κάτι θα αλλάξει και κάποιος τρίτος θα αποφασίσει να μας «ελεήσει» για να κάνουμε το Φιξ δικό μας είναι τουλάχιστον ουτοπικό. Τώρα λοιπόν, που η τιμή είναι, όπως είπαμε, η χαμηλότερη που υπήρξε ποτέ – επαναλαμβάνω 5 εκατ. ευρώ για 27 στρέμματα πρασίνου συν τα ιστορικά κτίρια που είναι εντός του Κτήματος – πρέπει να κινηθούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Γιατί τώρα μπορούμε να το κάνουμε. Και αυτός είναι ο τρίτος παράγοντας: μετά από 6 χρόνια που καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου, να θωρακίσουμε το δημοτικό ταμείο, αλλά να κάνουμε και συνεχόμενες μειώσεις στα δημοτικά τέλη, έχουμε φτιάξει τις συνθήκες ώστε ο Δήμος να αντέξει ο ίδιος την αγορά του Φιξ χωρίς να περιμένει τους άλλους.

 

Να θεωρούν οι πολίτες δεδομένο πως θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη τα επόμενα χρόνια για να μπορέσει ο δήμος να κρατήσει το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών του;

Σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον όσο εμείς έχουμε την ευθύνη της δημοτικής αρχής. Όπως σας είπα, στόχος μας είναι να μειώνουμε τα τέλη και όχι να τα αυξάνουμε. Για αυτό και επιλέξαμε, προτού προτείνουμε την απευθείας από το Δήμο αγορά του Κτήματος Φιξ, να έχουν προηγηθεί 4 χρόνια συνεχόμενων μειώσεων στη δημοτική φορολογία. Και επειδή είναι πολύ σημαντικό επιτρέψτε μου να θυμίσω: από το 2017 μειώνουμε περίπου 10% κάθε χρόνο τα δημοτικά τέλη ενώ με τις διαδοχικές μειώσεις στον ΦΗΧ ο συγκεκριμένος φόρος έχει φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν 20 χρόνια, κάτω από το ένα ευρώ. Εξάλλου, όπως τόνισα και παραπάνω, όταν καταθέσαμε την πρόταση για το Κτήμα Φιξ είχαμε πρώτα υπολογίσει όλα τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, διασφαλίζοντας ότι η αγορά δεν θα επηρεάσει την τσέπη των πολιτών, δεν θα μειώσει τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες.

 

Γιατί επιμένετε για την απευθείας αγορά και δεν ακολουθείτε διαφορετικό δρόμο όπως αυτόν που σας προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση με την πρότασή της; Και αναφερόμαστε στην Λαϊκή Συσπείρωση γιατί ήταν η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, μολονότι σεβαστή, δεν προσθέτει, δεν αλλάζει τίποτα από το καθεστώς που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που πρότειναν οι συνάδελφοι είναι να συνεχίσουμε να χτυπάμε πόρτες σε υπουργεία και φορείς μπας και κάποιος, μετά από 40 χρόνια, αποφασίσει τελικά να αγοράσει το Φιξ για λογαριασμό του Δήμου. Προσέξτε, όχι μόνο να το αγοράσει, αλλά και να μας το δώσει στη συνέχεια, να μην περάσει δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ ή κάτι παρόμοιο. Αυτό είναι κάτι που αντίκειται στις διαθέσεις της εποχής. Δείτε τι γίνεται στο Δήμο Βύρωνα. Από εκεί που θεωρούσε «δικό του» το Θέατρο Βράχων, ο χώρος πάει τώρα να περάσει σε χέρια ιδιωτών. Εν πάση περιπτώσει, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατ’ επέκταση του ΚΚΕ, είναι μια θέση πάγια την οποία οφείλω να αναγνωρίσω ότι την έχει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι πίσω από αυτή τη θέση τάχθηκαν δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούν πολιτικές ιδεολογίες – μάλιστα κάποιοι από αυτούς υποτίθεται και κόμματα – που έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.

 

Υπάρχει η πιθανότητα η αγορά του Φιξ να έχει την τύχη που είχε και το Νταμάρι;

Φαντάζομαι εννοείτε τον κίνδυνο εάν δεν αγοράσει ο Δήμος το Κτήμα Φιξ κάποια στιγμή να το δούμε χτισμένο με πολυκατοικίες, εμπορικό κέντρο ή κάτι παρόμοιο. Στην παρούσα φάση αυτό το έχουμε αποφύγει επειδή δώσαμε μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού μεγάλη μάχη στα δικαστήρια και ο χώρος έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας του, δεν μπορεί να χτιστεί. Όμως, όπως είπα και πριν, πράγματα που θεωρούμε δεδομένα τώρα δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι θα μείνουν έτσι μετά από χρόνια. Όλα είναι πιθανά. Τονίζω ξανά, δείτε τι γίνεται στο Δήμο Βύρωνα. Μετά από δεκαετίες που θεωρούσε ο Δήμος δεδομένο το Θέατρο Βράχων κινδυνεύει να το χάσει και κανείς δεν ξέρει εάν, στην απευκταία περίπτωση, το πάρουν ιδιώτες τι θα το κάνουν…

 

Παρουσιάστηκε μια μελέτη για το Κτήμα Φιξ στο πρόσφατο ΔΣ, τι ακριβώς ήταν αυτή η μελέτη;

Πριν προχωρήσεις σε μια οποιαδήποτε τέτοια κίνηση πρέπει να έχεις απαντήσει στο πιο κρίσιμο ερώτημα, τι κάνεις την επόμενη ημέρα. Ξέρετε, πολλές προσπάθειες στην Αυτοδιοίκηση παράκμασαν μετά από την πρώτη επιτυχία. Δείτε τι έγινε με το Πάρκο Τρίτσης ή με άλλους τέτοιους χώρους. Πέρασαν στα χέρια δήμων που όμως δεν είχαν υπολογίσει το μετά. Πώς δηλαδή συντηρείς, αξιοποιείς, χρησιμοποιείς τον χώρο για να υπηρετήσει τον σκοπό του. Η μελέτη που κάναμε, η οποία βεβαίως δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική, προτείνει τρόπους για να πάρει το Κτήμα Φιξ το ρόλο που του αξίζει μετά την αγορά του. Και αυτός θα έχει το εξής απαρέγκλιτο τρίπτυχο: χώρος Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας του τόπου. Τις λεπτομέρειες για το πως θα γίνει αυτό θα τις αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο με εισηγήσεις που θα κάνει η ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συσταθεί για αυτό το σκοπό.

 

 

Υπάρχει περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί το Κτήμα Φιξ, όπως καταγγέλλει μερίδα της αντιπολίτευσης;

Ξέρετε, στην αγωνία τους κάποιοι να δικαιολογήσουν στους Ηρακλειώτες γιατί δεν στήριξαν την πρόταση για την απόκτηση του Φιξ, δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Μια από τις πολλές προτάσεις που υπάρχει μέσα στη μελέτη για την χρήση ενός από τα κτίρια του Κτήματος είναι να δημιουργηθεί κέντρο επιχειρηματικότητας – προσέξτε όχι επιχείρηση –  μια δημοτική υπηρεσία που θα έχει ως σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων της πόλης με σύγχρονα μέσα, καμία σχέση δηλαδή με ιδιωτική χρήση. Κάποιοι λοιπόν, απομόνωσαν τη μία αυτή πρόταση, που ξαναλέω το πιθανότερο είναι να μην υιοθετηθεί κιόλας, διάβασαν το «επιχειρηματικότητα» ως «επιχείρηση» και έσπευσαν να φωνάξουν «ιδιωτικοποίηση». Εάν το έκαναν κατά λάθος επειδή δεν μπορούν να διαβάσουν απλές λέξεις, ας βελτιώσουν την αντίληψή τους. Εάν το έκαναν επίτηδες, τότε υπάρχει χαρακτηρισμός για την συμπεριφορά τους και αυτό είναι διασπορά fake news. Ας είμαι όμως ξεκάθαρος για να μην μείνει καμία αμφιβολία: το Κτήμα Φιξ θα είναι ιδιοκτησία ΜΟΝΟ του Δήμου και των δημοτών και θα χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ με τρεις κατευθύνσεις: Περιβάλλον, Πολιτισμός, Ιστορία. Για αυτά θα εισηγηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή και θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση είτε από καλόπιστους, είτε από κακόπιστους.

 

Αναμφίβολα, ο δήμαρχος που επί θητείας του θα αποκτηθεί το Κτήμα Φιξ θα γραφτεί στην ιστορία. Πιστεύετε πως αυτός είναι ο λόγος που μερίδα της αντιπολίτευσης δε συναίνεσε;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ναι, η απόκτηση του Κτήματος Φιξ σε έναν τρίτο παρατηρητή φαντάζει ως τεράστια επιτυχία για οποιαδήποτε δημοτική αρχή το καταφέρει. Όμως, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Κτήμα Φιξ δεν είναι υπόθεση ενός δημάρχου ή κάποιων δημοτικών συμβούλων. Το Κτήμα Φιξ είναι υπεράνω όλων μας. Πιστεύετε ότι μετά από 20 χρόνια τα παιδιά των παιδιών μας που θα παίζουν μέσα θα θυμούνται ποιος ήταν δήμαρχος ή ποιος δημοτικός σύμβουλος όταν ο Δήμος το αγόρασε; Αυτό που θα μετράει μόνο είναι ότι το Φιξ θα έχει ανοικτές τις πόρτες του για να μπορούν να μπαίνουν μέσα και να το χαίρονται οι δημότες. Όπως είπα και στους συναδέλφους «εμείς θα ξεχαστούμε, το Φιξ θα μείνει για πάντα». Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπήρξαν σύμβουλοι που καταψήφισαν την πρόταση της αγοράς επειδή θεώρησαν ότι έτσι «ο Μπάμπαλος θα πάρει αβαντάζ για τις επόμενες εκλογές», ότι θέλησαν δηλαδή να στερήσουν από την πόλη το Κτήμα Φιξ για πολιτική σκοπιμότητα.

 

 

Αντίθετα σας στήριξε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κα Τζίβα και ο κ. Τσουλουχάς, που πήγε κόντρα στην παραταξιακή γραμμή του επικεφαλής του κ. Κουτρούλη. Τι σήμαινε για εσάς αυτή η στήριξη;

Με αφορμή το ερώτημά σας θέλω να ευχαριστήσω ξανά, όπως κάνω δημόσια σε κάθε ευκαιρία, την Αιμιλία Τζίβα, την Φάνη Βελλίδου, τον Χρήστο Τσουλουχά που ψήφισαν την πρόταση για την αγορά του Φιξ αλλά και τον πρώην δήμαρχο, Γιώργο Γρηγοριάδη, ο οποίος λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε όμως και αυτός την θετική του θέση. Απέδειξαν αυτό που είπα και στην προηγούμενη παράγραφο. Το Φιξ δεν είναι θέμα ενός δημάρχου, μιας παράταξης, ενός δημοτικού συμβουλίου. Είναι η ζωή και το μέλλον της πόλης. Εύχομαι όμως και αυτοί που δεν πείστηκαν και δεν ψήφισαν, να βοηθήσουν στα επόμενα βήματα για να δούμε το Φιξ όπως το θέλουμε, όπως μας αξίζει.

 

Αν όλα πάνε καλά, πότε υπολογίζετε ότι το Φιξ θα αποδοθεί στους πολίτες;

Η αρχική μας πρόταση ήταν να προχωρήσουμε σε απευθείας αγορά του χώρου, κάτι όμως που δεν προχώρησε καθώς δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα 2/3 των ψήφων του Δημοτικού Συμβουλίου που ορίζει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις. Εάν είχαν ψηφίσει περισσότεροι συνάδελφοι από την αντιπολίτευση θα μπορούσαμε, με αυτή τη μέθοδο, να κινηθούμε πιο γρήγορα και το Φιξ να ανοίξει ταχύτερα τις πόρτες του για το κοινό. Πλέον προχωράμε με το δρόμο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που θα χρειαστεί παραπάνω διαδικασίες. Εάν όλα πάνε καλά, θέτουμε ως στόχο του χρόνου το καλοκαίρι να μπορούμε να περπατάμε όλοι στο πράσινο του Φιξ.

 

Έχει σχέση η αγορά για το Βουναλάκι με το κτήμα ΦΙΞ συνδέονται μεταξύ τους;

Το Βουναλάκι, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ακριβώς απέναντι από το Φιξ με ενδιάμεση τη λεωφόρο Ηρακλείου. Μοιραία λοιπόν, μπαίνει στα πλάνα για να δούμε πως θα συνδέσουμε τους δύο αυτούς χώρους και όχι μόνο. Θυμίζω από την κάτω πλευρά το Κτήμα αγγίζει την πλατεία Αγίου Λουκά. Εκεί θα δούμε πως μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα συνολικό χώρο που θα μπορούν να επισκέπτονται και να τον χαίρονται όλοι οι Ηρακλειώτες και, γιατί όχι, κάτοικοι από τις γύρω περιοχές. Να γίνει δηλαδή στο Ηράκλειο ένα πάρκο ορόσημο για όλα τα Βόρεια Προάστια, ένα μικρό «Σταύρος Νιάρχος».

 

Γενικότερα η πρόσβαση στο Φιξ είναι ένα από τα θέματα που σας απασχολούν;

Είναι αλήθεια ότι με το άνοιγμα στο κοινό τέτοιων χώρων πρέπει να έχεις υπολογίσει και πως θα φτάσει ο πολίτης εκεί. Σίγουρα θα ενισχύσουμε τα δρομολόγια της Δημοτικής Συγκοινωνίας για να κάνουν συχνότερες στάσεις στο Κτήμα ενώ θα κοιτάξουμε με μια σχετική μελέτη να δούμε πως θα εξυπηρετήσουμε και όσους επιλέξουν να έρθουν με το αυτοκίνητο. Θέλουμε όμως να δώσουμε κίνητρα εναλλακτικής και φιλικότερης προς το περιβάλλον μετακίνησης (άλλωστε και το Φιξ περιβαλλοντικό πάρκο θα είναι) και για αυτό, πέρα από τα δημοτικά μέσα μεταφοράς, σκεφτόμαστε για την περιοχή λύσεις όπως σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων, διαδρομές ποδηλάτου από και προς το Κτήμα κτλ.

 

Η αγορά είναι σίγουρα η αρχή. Έχετε στο μυαλό σας τις επόμενες κινήσεις σας για την ανάδειξη του χώρου και ποιες είναι αυτές;

Οι ιδέες είναι πολλές και, όπως είπα, όλες θα περάσουν από την κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προτεραιότητα, όταν πλέον το Φιξ γίνει δικό μας, είναι να περιποιηθούμε τον ελεύθερο χώρο, να αναδείξουμε το πράσινο, να φτιάξουμε πυρασφάλεια, ώστε το συντομότερο να ανοίξει για τον περίπατο και την αναψυχή των δημοτών. Παράλληλα, θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση, όπως άλλωστε κάναμε και με το εργοστάσιο στο πάρκο της οδού Πεύκων, για την αναστύλωση της ιστορικής βίλας που είναι εντός του Κτήματος για να τη μετατρέψουμε σε χώρο Πολιτισμού και Ιστορίας. Όπως είπατε και εσείς, η αγορά του Κτήματος Φιξ είναι μόνο η αρχή. Το μέλλον είναι μπροστά μας και αυτό διαγράφεται πράσινο και ζωντανό για την πόλη και τους κατοίκους της…

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ