Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

Σ.Π.Α.Π. : Διπλασίασε τον “στόλο” του- Νέα έξι πυροσβεστικά οχήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) θα συνεχίσει την απαιτητική αντιπυρική περίοδο του Αυγούστου με διπλάσιο στόλο και ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόληψη και προστασία του «βουνού» και άλλων δασικών περιοχών των 13 Δήμων-Μελών. Αυτό θα επιτευχθεί μετά την απόκτηση 2 πυροσβεστικών οχημάτων από την Περιφέρεια και 4 επιπλέον οχημάτων με ίδιους πόρους.

Η τελετή παραλαβής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Απριλίου 2024 στο «στρατηγείο» του Συνδέσμου στη Νέα Πεντέλη, με την παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειου Παπαγεωργίου, της Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, κας Λουκίας Κεφαλογιάννη, και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, κ. Λεωνίδα Μανωλάκου. Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, παρέλαβε τα 4 πυροσβεστικά οχήματα.

•             Ένα διπλοκάμπινο ημιφορτηγό 4χ4 με αυτόνομη πυροσβεστική υπερκατασκευή μάρκας NISSAN NAVARA

•             Ένα όχημα 4χ4 με πυροσβεστικό και αντλητικό σταθμό μάρκας MITSUBISHI

•             Ένα όχημα ATV 4X4 μάρκας JohnDeere, που κινείται σε δασική περιοχή και σε σημεία δυσπρόσιτα, με στόχο την πιο άμεση προσέγγιση δασικών πυρκαγιών σε δύσβατα σημεία

•             Ένα MITSUBISHI Ημιφορτηγό 4χ4, που ανήκε ήδη στον ΣΠΑΠ, αλλά βρισκόταν για κάποιο διάστημα σε ακινησία, στο οποίο εγκαταστάθηκε προσθαφαιρούμενη πυροσβεστική  υπερκατασκευή (PS PRO 600-14s), ώστε να είναι έτοιμο κι αυτό, αν χρειαστεί να πέσει στη μάχη για την προστασία του Πεντελικού Όρους.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, κατά τις δηλώσεις του, αναφέρθηκε συνοπτικά στο σημαντικό έργο της νέας του θητείας και τις αλλαγές που έχουν γίνει στη λειτουργία του Συνδέσμου. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σε διάστημα δύο μηνών, έχουμε παραλάβει έξι πυροσβεστικά οχήματα, σχεδόν διπλασιάζοντας τον πυροσβεστικό στόλο του Συνδέσμου. Όλα τα οχήματα, εκτός από ένα, θα παραχωρηθούν σε Δήμους και Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Τα δύο πρώτα νέα 4×4 οχήματα παραλήφθηκαν πριν από ενάμιση μήνα από την Περιφέρεια Αττικής, μια διαδικασία που ο Σ.Π.Α.Π. προσπαθούσε να ολοκληρώσει για αρκετά χρόνια.

Σήμερα, προχωρήσαμε στην αγορά ενός 4×4 οχήματος μάρκας NAVARA, το οποίο διαθέτει πυροσβεστικό – αντλητικό συγκρότημα και τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Επίσης, εξοπλίσαμε το 4×4 όχημα μάρκας Mitsubishi που είχε ο Σύνδεσμός μας, το οποίο χρησιμοποιείται ως βοηθητικό όχημα.

Τα υπόλοιπα δύο οχήματα είναι ενοικιαζόμενα και διαθέτουν τους οδηγούς τους. Το ένα, μάρκας John Deere, προορίζεται για μικρές άλσες και δύσβατα σημεία, ενώ το άλλο θα εξασφαλίσει κάλυψη για τους γειτονικούς Δήμους.

Φυσικά, έχουν γίνει και πολλές άλλες ενέργειες, αλλά ειδικά στον τομέα του εξοπλισμού, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε μεγάλο διαγωνισμό για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων ενόψει της νέας χρονιάς. Αναμένουμε επίσης ότι, όταν παραληφθούν τα νέα πυροσβεστικά από το Υπουργείο και την Πυροσβεστική, θα διατεθούν τα παλαιότερα μεταχειρισμένα στον Σ.Π.Α.Π., ώστε να μπορέσουμε να τα διανείμουμε στους Δήμους-μέλη μας.»

Ο Γενικός Γραμματέας Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε: «Η συμβολή και το έργο των Συνδέσμων της Αττικής είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς προστατεύουν τους ορεινούς όγκους και τον “πνεύμονα” της Αττικής. Από την πλευρά του Υπουργείου, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις. Από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που ήταν αρχικά, φτάσαμε στα 23 εκατομμύρια, στη συνέχεια στα 25 εκατομμύρια και φέτος στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο ρόλος σας είναι να διασφαλίσετε ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες δράσεις πρόληψης προς όφελος της κοινωνίας.»

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο του Σ.Π.Α.Π., τόνισε: «Χωρίς εσάς, δεν θα μπορούσαμε να δηλώνουμε ότι ως ομάδα “δίνουμε τα πάντα” για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων, καθώς και το φυσικό κάλλος του τόπου μας. Σέβομαι βαθύτατα την Πεντέλη, το Πεντελικό όρος και τον Σ.Π.Α.Π. και εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Θεωρώ ότι η οργάνωση και η δομή είναι πολύ καλή και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα. Θα ήθελα να συνεργαστούμε όλοι σε πνεύμα ομόνοιας, με βάση το νέο δόγμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις δασικές πυρκαγιές, ώστε να είμαστε έτοιμοι και γρήγοροι στο πεδίο. Σας παρακαλώ να αξιοποιήσετε τα νέα εργαλεία που παρέχει η Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς αυτή η στήριξη δεν υπήρχε στο παρελθόν. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τον ΣΠΑΠ και τη συνεργασία όλων των Δημάρχων, εθελοντών και ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στάθης Σταθόπουλος, δήλωσε: «Η σημερινή εικόνα είναι όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική! Αποτυπώνει την πρόοδο που έχει γίνει, χάρη στον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε όλοι μαζί, εκπρόσωποι δύο Υπουργείων, αυτοδιοίκηση, εθελοντές και πολίτες, ενωμένοι απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Χαίρομαι που τα οχήματα και τα μέσα αυξάνονται, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνολογία είναι τα πιο ισχυρά “όπλα” μας στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.»

Στον σύντομο χαιρετισμό της, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, κα Λουκία Κεφαλογιάννη, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Σ.Π.Α.Π., κ. Βασίλη Ξυπολυτά, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προσπάθειά τους να εξοπλίσουν τον Σύνδεσμο, ώστε οι εθελοντές να είναι πιο αποτελεσματικοί σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Επίσης, συνεχάρη τον Υπουργό κ. Κικίλια για την αδιάκοπη στήριξή του, όχι μόνο στον Βόρειο Τομέα, αλλά και σε όλη την Αττική και την Ελλάδα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Δημάρχου Πεντέλης, κας Νατάσας Κοσμοπούλου, η οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Υπουργό, κ. Κικίλια, για την υποστήριξη που παρέχει στον Σ.Π.Α.Π. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια που βλέπω τόσο έντονο ενδιαφέρον από έναν Υπουργό. Ως Δήμος Πεντέλης, θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ και για το δεύτερο drone. Επίσης, συγχαίρω τον Πρόεδρο του Σ.Π.Α.Π., κ. Βασίλη Ξυπολυτά, για τις ενέργειές του, οι οποίες διπλασίασαν τον στόλο των οχημάτων μας».

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Λεωνίδας Μανωλάκος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Νίκο Χαρδαλιά, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Πολιτική Προστασία είναι ένα διαρκές “σχολείο” που δεν έχει τέλος, καθώς η εκπαίδευση είναι συνεχής. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η ετοιμότητα και η επαγρύπνηση, κάτι που έχει αποδειχθεί σε όλα τα περιστατικά πυρκαγιών στην Αττική, όπου η παρέμβαση της Πυροσβεστικής και των εμπλεκομένων φορέων, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου, ήταν άμεση. Ωστόσο, πέρα από την επαγρύπνηση, απαιτείται και ψυχραιμία, καθώς χωρίς αυτήν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Βλάσσης Σιώμος, ο Δήμαρχος Βριλησσίων και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Γιάννης Πισιμίσης, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Μάριος Ψυχάλης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Δήμου Παλλήνης και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Παναγιώτης Μερτύρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αρτέμιδος – Σπατών και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Πέτρος Πουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Ενότητας Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς, κ. Πέτρος Σφηκάκης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Νικόλαος Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαραθώνα και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης, ο Αντιδήμαρχος Νομικών Υποθέσεων Δημόσιας Περιουσίας και Διαφάνειας Δήμου Αμαρουσίου και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Δημήτριος Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χαλανδρίου και Μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Χάρης Μαυρουδής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βριλησσίων και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π., κ. Νική

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ