Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων
8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: “Αδράνεια της δημοτικής αρχής Παπάγου – Χολαργού όσον αφορά την ασφάλεια”
Τα μέλη της παράταξης “8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ” Παπάγου – Χολαργού αναφέρουν χαρακτηριστικά πως νιώθουν αισθήματα ανησυχίας αναφορικά με αυτό που αποκαλούν “πλήρη αδράνεια της δημοτικής αρχής Ηλία Αποστολόπουλου” στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών.
Όπως δηλώνουν, η ανησυχία τους εντείνεται ενόψει των θερινών διακοπών.
“Η δημοτική αρχή δεν κάνει ούτε το ελάχιστο, τη σύγκλιση του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας που τουλάχιστον θα έκανε μια στοιχειώδη αποτύπωση της κατάστασης και μια απλή τεκμηρίωση. Στέκει αδιάφορα να παρατηρεί σπίτια και αυτοκίνητα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών ξανά και ξανά.
Ακόμη και η κοστοβόρα, σίγουρα αναποτελεσματική παρουσία της ιδιωτικής ασφάλειας με τα αυτοκινητάκια που περιπολούσαν στην πόλη έπεσε στο κενό, μετά από αλλεπάλληλες ενστάσεις τα τελευταία χρόνια επί της προκήρυξης του διαγωνισμού, που ανέθετε την υπηρεσία με 750.000 ευρώ για τρία χρόνια. Μια κατάσταση που πλέον βολεύει, αφού το ταμείο του Δήμου πια είναι μείον και οδεύει ολοταχώς σε δανεισμό προκειμένου να εξυπηρετήσει βασικές λειτουργίες”, σημειώνει η παράταξη.
“Διαχρονικά προειδοποιούμε και επισημαίνουμε ότι λόγω της δραματικής υποστελέχωσης όλων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας, οι δημοτικές πιέσεις είναι ανταγωνιστικές. Γι’ αυτό κι έχει καταθέσει αρκετά νωρίς συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου ο Δήμος Παπάγου Χολαργού να προκαλέσει ιδιαίτερο εθνικό και Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων. Προτάσεις που ποτέ δεν επεξεργάστηκε η δημοτική διοίκηση.
Να υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά ότι έχουμε καταθέσει αυτά τα 10 χρόνια στη δημοτική αρχή Αποστολόπουλου συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουμε προτείνει να συμβουλευτεί τα Προγράμματα Στρατηγικής αντιμετώπισης/πρόληψης της παραβατικότητας που έχουνε εκπονήσει Δήμοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, προσθέτει η παράταξη, και έπειτα κάνει αναφορά στα προγράμματα που προτείνει στον Δήμο να ενταχθεί:
“Επανερχόμαστε και επισημαίνουμε, ενδεικτικά αλλά συγκεκριμένα ότι ο Δήμος Παπάγου Χολαργού θα μπορούσε να ενταχθεί στα προγράμματα:
– Στο Horizon Europe που επιδοτεί δήμους να συμμετέχουν σε έργα που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων για την πρόληψη της εγκληματικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας.
– Στο European Crime Prevention Network (EUCPN), το οποίο παρέχει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών στον τομέα της πρόληψης της εγκληματικότητας. Το δίκτυο υποστηρίζει τους δήμους με οδηγούς, εργαλεία και εκπαιδευτικά υλικά για την ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών πρόληψης της εγκληματικότητας.
– Στο Urban Innovative Actions (UIA) που υποστηρίζει καινοτόμα έργα σε πόλεις και δήμους που αντιμετωπίζουν αστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της πρόληψης της εγκληματικότητας. Οι δήμοι μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων που προωθούν νέες και καινοτόμες λύσεις για την ασφάλεια των πολιτών.
– Στο European Social Fund (ESF), που υποστηρίζει έργα που ενισχύουν την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη. Οι δήμοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης.
– Στο SAFE-CE Interreg Central Europe στο πλαίσιο του Interreg Central Europe που επικεντρώνεται στη βελτίωση της ασφάλειας στις κεντρικές ευρωπαϊκές πόλεις. Υποστηρίζει συνεργασίες μεταξύ δήμων για την ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικών που ενισχύουν την ασφάλεια και την πρόληψη της εγκληματικότητας”.
Κατόπιν, τονίζουν ότι “μέσω των παραπάνω ή και άλλων, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού θα μπορούσε να δοκιμάσει επιτυχημένες πρακτικές στην προστασία των πολιτών και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στη γειτονιά. Προγράμματα τέτοια ή και άλλα παρέχουν χρηματοδότηση, τεχνική υποστήριξη και εκπαιδευτικά εργαλεία που βοηθούν τους δήμους να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικές στρατηγικές ασφάλειας. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, οι ευρωπαϊκοί δήμοι μπορούν να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, δημιουργώντας ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες κοινότητες για τους πολίτες τους.
Θα μπορούσε ακόμη, με πιλοτικές εφαρμογές να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για μια ξεχωριστή αντιμετώπιση του προβλήματος στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού”.
Τέλος, αναφέρουν καταληκτικά ότι “αντί αυτών, ο κ. Αποστολόπουλος και οι συνεργάτες του αρέσκονται να στέλνουν τυπικές επιστολές, απ’ αυτές που στέλνουν στο γραφείο του Υπουργού άλλοι 331 Δήμοι απ’ όλη την Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνουν απάντηση και να στέκουν τελικά απαθείς παρατηρητές στις κλοπές Ι.Χ. και τις διαρρήξεις σπιτιών στην πόλη σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και δεύτερη ή και τρίτη φορά!”