Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Έφυγε” ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Ν. Ιωνίας, Χάρης Σαπουντζάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η είδηση του θανάτου του μεγάλου “δασκάλου” της Νέας Ιωνίας, Χάρης Σαπουντζάκη, βύθισε σε θλίψη την πόλη. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή14 Ιουνίου στις 12:00 στον ναό Αγίων Αναργύρων της Νέας Ιωνίας και η κηδεία στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ποιος ήταν

Ο Χάρης Σαπουντζάκης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς Μικρασιάτες. Ο πατέρας του, Δαμιανός, ήταν δάσκαλος από τη Σπάρτη Πισιδίας, ενώ η μητέρα του, Κυριακή, είχε γεννηθεί στην Αττάλεια.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ιδιωτική σχολή Σαπουντζάκη και το 8/τάξιο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδ. Ακαδημία, από όπου απεφοίτησε με «Άριστα». Λίγο μετά το διορισμό του στο Δημόσιο, ως δασκάλου και μετά από εξετάσεις παρακολούθησε 2/ετείς μεταπτυχιακές σπουδές αποφοιτήσας πάλι με «Άριστα». Στη συνέχεια επέτυχε σε διαγωνισμό και διορίσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στις Αχαρνές. Εκεί εφάρμοσε πρωτοποριακά συστήματα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από Ελληνοπόντιους μαθητές και τσιγγάνους, ενώ είχε την ευθύνη σε πανελλήνιο επίπεδο για την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.

Από το 1985 εκλεγόταν συνεχώς Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας. Είχε κλεγεί και διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοίκησης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Υπήρξε ως εκπρόσωπος της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας μέλος της πρώτης διοίκησης της Ο.Π.Σ.Ε και ένας εκ των εισηγητών του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, το 1985, που οδήγησε τελικά στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Έχει γράψει βιβλία παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου. Παράλληλα, έχει συγγράψει ή έχει εισηγηθεί την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό γενικότερα της Μικρασίας και ειδικότερα της Πισιδίας και της Σπάρτης, αλλά βέβαια και της Νέας Ιωνίας.

Συμμετείχε ως εισηγητής σε πανελλήνια συνέδρια ενώ δεκάδες μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά έντυπα και στον ημερήσιο τύπο.

Τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του από συλλόγους και φορείς, ενώ το 1993 παρέλαβε, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το επιτελούμενο έργο στο σωματείο του.

 

Το 2002 υπεδέχθη στη Νέα Ιωνία ως πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο απενεμήθηκαν τιμές.

 

Μεταξύ των ετών 2003-2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Το 2016 τιμήθηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με το μετάλλιο Α΄τάξεως για την «πολύτιμον προσφοράν του εις την διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και παραδόσεως».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ