Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα που πουλούσε νοθευμένα ποτά

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλο και οργανωμένο κύκλωμα που παρασκεύαζε και πουλούσε νοθευμένα ποτά στην αγορά εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί εννιά άτομα, με τον εγκέφαλο του κυκλώματος να είναι μέσα σε αυτά, ενώ αναζητούνται άλλα έξι.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε έναν αποθηκευτικός χώρος – κοντέινερ παράνομων αλκοολούχων ποτών στον Ασπρόπυργο καθώς και δύο εργαστήρια παρασκευής και επανατυποποίησης και νόθευσης στο Καματερό. Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται να ήταν ένας Βούλγαρος, ο οποίος είχε συλληφθεί για λαθρεμπόριο το 2016, αλλά και τον Φεβρουάριο του 2019.

Η Αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση άνω του ενός τόνου αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων αλκοολούχων ποτών, ποσότητες ποτών (ούζο, κονιάκ, μαστίχα) καθώς και πλήρης εξοπλισμό νόθευσης ποτών (ενδεικτικά πλήθος από φιάλες βενζίνης, κόλλες, παλέτες, ανυψωτικά μηχανήματα κ.τ.λ.). Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι πάνω από 50 μίνι μάρκετ, κάβες και μπαρ διέθεταν τα νοθευμένα ποτά.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ανέβασε η Ελληνική Αστυνομία:

 

Επαγγελματική δομή και ιεραρχία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με απόλυτη δομή και ιεραρχία, στοιχεία που την έκανα άκρως αποτελεσματική και ταυτόχρονα κερδοφόρα.

Η οργάνωση ήταν κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητας τους, σε θέματα όπως η νόθευση και την τυποποίηση αλλά και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών. Τα κατώτερα μέλη (υποομάδες) δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ενώ είχαν ενισχυμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρήση κωδικών επικοινωνίας, για τις συνεννοήσεις τους.

Με δική τους “γλώσσα” και κωδικά ονόματα γινόταν η συνεννόηση 

Σύμφωνα με πληροφορίες, «λουλούδια» αποκαλούσαν τα χρήματα, «μπανάνες» τα παράνομα φορτία, ενώ είχαν εφεύρει και κωδικές ονομασίες για τις μάρκες των ποτών που νόθευαν. Για παράδειγμα, γνωστό ουίσκι το αποκαλούσαν «αντεροβγάλτη», ενώ ένα ρούμι «νυχτερίδα» ή «μπάρμαν».

ο Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος, Πέτρος Τζεφέρης, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι:

«Βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι λειτουργούσε με επαγγελματική δομή και ιεραρχία, κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητας τους, από τη νόθευση και την τυποποίηση έως και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών».

Η Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’, Ιωάννα Ροτζιώκου, αποκάλυψε τη δράση τους:

«Η πρώτη υποομάδα διακινούσε ποτά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ τα μέλη της αναλάμβαναν και οι ίδιοι τη νόθευση και παραποίηση των αλκοολούχων ποτών τα οποία είχαν προέλευση κυρίως από τη Βουλγαρία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Καματερό Αττικής. Η δεύτερη υποομάδα προμηθευόταν νοθευμένα- παραποιημένα ή λαθραία ποτά από την πρώτη υποομάδα και τα διακινούσε τόσο στην Αττική όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Επιπλέον, αναλάμβανε η ίδια την παραποίηση-νόθευση των ποτών σε διαφορετικό ειδικά διαμορφωμένο χώρο, επίσης στο Καματερό. Τέλος, η τρίτη υποομάδα προμηθεύονταν ποτά από τη δεύτερη υπο-ομάδα και τα διακινούσε σε πελάτες και καταστήματα – κάβες σε ολόκληρη την Αττική»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ