Ειδήσεις
Ιαπωνία: Επιθετικός στρεπτόκοκκος προκαλεί οργανική ανεπάρκεια και νέκρωση – Φόβοι για νέα πανδημία
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια σπάνια αλλά επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται με ρυθμό ρεκόρ στην Ιαπωνία, με τους αξιωματούχους να αγωνίζονται να εντοπίσουν την αιτία.
Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τον περσινό αριθμό-ρεκόρ, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η πιο σκληρή και δυνητικά θανατηφόρα μορφή της στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α —το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS)— θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας ιδιαίτερα ιογενών και μολυσματικών στελεχών στην Ιαπωνία.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες όσον αφορά τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις σοβαρές και αιφνίδιες μορφές στρεπτόκοκκου και δεν είμαστε στο στάδιο όπου μπορούμε να τις εξηγήσουμε».
Τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το NIID κατέγραψαν 941 περιπτώσεις STSS που αναφέρθηκαν πέρυσι. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2024, έχουν ήδη καταγραφεί 378 κρούσματα, με τις λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί σε όλους τους 47 νομούς της Ιαπωνίας εκτός από δύο.
Ενώ οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, το στέλεχος της ομάδας Α οδηγεί σε περισσότερους θανάτους μεταξύ ασθενών κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με το NIID.
Από τα 65 άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με STSS μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, περίπου το 1/3, πέθαναν, ανέφερε η εφημερίδα Asahi Shimbun.
Streptococcus pyogenes
Οι περισσότερες περιπτώσεις STSS προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται streptococcus pyogenes. Πιο γνωστό ως στρεπτόκοκκος Α – μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, κυρίως στα παιδιά, και πολλοί άνθρωποι το έχουν χωρίς να το γνωρίζουν και δεν αρρωσταίνουν.
Όμως, τα εξαιρετικά μεταδοτικά βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, επιπλοκές στην υγεία και θάνατο, ιδίως σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Περίπου το 30% των περιπτώσεων STSS είναι θανατηφόρες.
Συμπτώματα
Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια και νέκρωση, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πέρυσι συνδέεται με την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση υποβάθμισε το καθεστώς του Covid-19 από την κατηγορία δύο, στην κατηγορία πέντε, θέτοντάς το νομικά στο ίδιο επίπεδο με την εποχική γρίπη. Η αλλαγή αυτή σήμαινε ότι οι τοπικές αρχές δεν ήταν πλέον σε θέση να διατάξουν τα μολυσμένα άτομα να μείνουν μακριά από την εργασία τους ή να συστήσουν νοσηλεία.
«Ανησυχώ πολύ»
Ο Ken Kikuchi, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τόκιο, δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ» για τη δραματική αύξηση φέτος του αριθμού των ασθενών με σοβαρές διεισδυτικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.
«Κατά τη γνώμη μου, πάνω από το 50% των Ιαπώνων έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2 – τον ιό που προκαλεί την Covid-19», λέει ο Kikuchi στον Guardian. «Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από την Covid-19 μπορεί να μεταβάλλει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διεισδυτικών ασθενειών από στρεπτόκοκκο pyogenes και να τις θέσουμε άμεσα υπό έλεγχο».