Ειδήσεις
Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν «έξτρα μπόνους» πενήντα ευρώ
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2022/10/43302dfc69a667dcc3ded0b731cb1b5f_L.jpg)
Στόχο για μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής (από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ) θέτει η Ελλάδα για τους επόμενες μήνες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, για τα οικιακά τιμολόγια ισχύουν τα εξής:
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες: 238 ευρώ/μεγαβατώρα (Αυτό αφορά στο 90% νοικοκυριών)
Από 501-1000 κιλοβατώρες: 188 ευρώ/μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριο μειώσει την ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέσι με πέρσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η σύγκριση με πέρσι μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς ο ΔΕΔΗΕ έχει συγκριτικά στοιχεία και έτσι θα μπορούμε να συγκριθεί η φετινή με την περσινή περίοδο.
Πάνω από 1000 κιλοβατώρες: 50 ευρώ/μεγαβατώρα
Για το κοινωνικό τιμολόγιο, απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης, με επιδότηση 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Συνολικά, τα οικιακά τιμολόγια το ύψος των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ.
Στα επαγγελματικά τιμολόγια, θα ισχύσουν οι εξής επιδοτήσεις:
Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες και έως 35 kVa, η επιδότηση θα είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Για καταναλωτές άνω των 2000 κιλοβατώρωνκαι έως 35 kVa, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το σύνολο της παρέμβασης για τις επιχειρήσεις φτάνει τα 160 εκατομμύρια ευρώ.
Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 238 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 430 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας.
Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. Το μέτρο σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.
Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει νόμος στη Βουλή για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στον κλάδο της προμήθειας.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας