Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέοι πρότυποι κανονισμοί λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 οι νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων.

Οι νέοι Κανονισμοί ρυθμίζουν ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις ορίζοντας ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας τους. Μεταξύ άλλων, ρυθμίζουν τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων από τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, οριοθετούν την πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας κ.ά.

Οι κανονισμοί αυτοί προωθούν και ενδυναμώνουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία των Συμβουλίων, καθώς οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά ή και -για πρώτη φορά- από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα διαλαμβανόμενα στις συνεδριάσεις. Μετά το πέρας της διαβούλευσης το Υπουργείο Εσωτερικών ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις των συλλογικών Οργάνων (ΕΝ.Π.Ε. και Κ.Ε.Δ.Ε.) θα προχωρήσει στην έκδοση των προβλεπόμενων Υπουργικών Αποφάσεων.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για την εύρυθμη λειτουργία τόσο των Περιφερειακών όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων, οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας που είχε επιμεληθεί το προγενέστερο διάστημα ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και δήλωσε ότι «κοινός στόχος της Κυβέρνησης δια του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και των Ενώσεων Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, είναι η λειτουργική εφαρμογή ενός πλήρους, συστηματικού και αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας των Συμβουλίων, που θα επιτρέπει και θα ενισχύει την επιτυχή παραγωγική διοίκηση Περιφερειών και Δήμων, ενώ θα διασφαλίζει παράλληλα την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ