Ειδήσεις
Ο εκ “δεξιών” κίνδυνος για τον Κυριάκο
Απόλυτος κυρίαρχος δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά υπάρχουν ευρήματα στις δημοσκοπήσεις που προκαλούν ανησυχία και υποχρεώνουν το Μαξίμου να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η ηγεμονία του πρωθυπουργού στο χώρο του Κέντρου είναι αδιαμφισβήτητη, αναγνωρίζουν όμως ότι πολλές από τις στρατηγικές επιλογές έχουν πολιτικό κόστος.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι παραδοσιακοί “δεξιοί” ψηφοφόροι δεν αισθάνονται και τόσο άνετα, με κάποιες από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι ιδεολογικά δεν ανήκουν στη Ν.Δ.
Τα δημοσκοπικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος, επιβεβαιώνουν μια μικρή, αλλά υπαρκτή τάση για “απομάκρυνση” από το κυβερνών κόμμα και αυτό που μένει να φανεί είναι εάν θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές.
Ασφαλή συμπεράσματα είναι νωρίς να βγουν από τώρα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και είναι δύσκολο να φανεί ο πραγματικός αντίκτυπος που θα έχουν σε πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας.
Κάποιοι βέβαια θα υποστηρίξουν ότι αυτό είναι το κόστος για την μετατόπιση της Ν.Δ. στο Κέντρο που οδήγησε σε συρρίκνωση τον ΣΥΡΙΖΑ και περιορίζει τις δυνατότητες του ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη.
Από την άλλη όμως η Ν.Δ. δεν θέλει να χάσει παραδοσιακούς της ψηφοφόρους, καθώς μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της εκλογικής της δύναμης στην ευρωκάλπη του Ιουνίου.
“Γαλάζιες” αναταράξεις
Το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. παραμένει ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και ότι τα νομοθετήματα που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή έχουν ως αποκλειστικό στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Ωστόσο, δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκάλεσαν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο “γαλάζιο” εκλογικό ακροατήριο και οι αναταράξεις. έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές.
Οι αναταράξεις προέρχονται από:
-το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, για το οποίο η κυβέρνηση εκτός από τις εσωκομματικές αντιδράσεις, αντιμετωπίζει και τα πυρά της εκκλησίας,
-την τροπολογία για τις άδειες παραμονής σε μετανάστες, που προκάλεσε την οργή του Αντώνη Σαμαρά, που την χαρακτήρισε “φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών”.
Οι αγρότες
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις επίσης προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, λόγω του ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να νιώσουν ότι αδικούνται από τις ασκούμενες πολιτικές και να απομακρυνθούν από τη Ν.Δ.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τους αγρότες και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βουλευτές και στελέχη χρησιμοποιούν χαμηλούς τόνους, κάνοντας συνεχώς έκκληση για διάλογο.
Στα δεξιά της Ν.Δ.
Όπως γίνεται αντιληπτό διαμορφώνεται μια νέα συγκυρία, όπου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καλούνται να μην χάσουν την επαφή τους με ψηφοφόρους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως “δεξιοί”.
Όσοι διαβάζουν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, λένε με νόημα ότι η Ν.Δ. δεν έχει να φοβάται τίποτα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τα δεξιά της, καθώς εκεί είναι που καταγράφει απώλειες.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ, συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό της τάξης του 15% και έχουν ως στόχο να “κερδίσουν” όσο το δυνατόν περισσότερους δεξιούς ψηφοφόρους.
Ειδικότερα:
-δημοσκόπηση της MRB στην πρόθεση ψήφου δείχνει την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνει 8,2%, τη Νίκη 3,5% και τους Σπαρτιάτες 3,2%.
-δημοσκόπηση της Pulse στην πρόθεση ψήφου με την κατανομή των αναποφάσιστων δίνει στην Ελληνική Λύση 7,5%, στη Νίκη 3,5% και στους Σπαρτιάτες 3%.
Το πλέον εντυπωσιακό εύρημα όμως είναι αυτό της GPO, όπου ένα ποσοστό της τάξης του 38,8% εκτιμά ότι υπάρχει χώρος στα δεξιά της ΝΔ για νέο κόμμα, ενώ το 13,9% αυτών, δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο εκ δεξιών κίνδυνος για τη Ν.Δ. είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, καθώς πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που μπορεί να αλλάξει άρδην τα πολιτικά δεδομένα.
Η μετατόπισή τους στις ερχόμενες ευρωεκλογές μπορεί να δημιουργήσει ένα ρευστό πολιτικό τοπίο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε ανοίγματα προς το λεγόμενο προοδευτικό Κέντρο.
Σε κάθε περίπτωση η ευρωκάλπη του Ιούνιου είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα δείξει εάν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να “σπάσουν” οι παραδοσιακοί πολιτικοί συσχετισμοί.
Το… ανάχωμα
Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χαρίσει τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων, καθώς αποτελούν τη βάση της Ν.Δ. και αυτή που του έδωσε τη δυναμική να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Υπ’ αυτή την έννοια, ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, είναι πολύ κρίσιμος, καθώς ναι μεν έχει διαφωνήσει με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δηλώνει πιστός στη Ν.Δ.
Ο κ. Βορίδης, δεν άφησε ποτέ περιθώριο υπερψήφισης του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά με την απόφασή του να απέχει έδειξε ότι θέλει να αναζητήσει λύση εντός και όχι εκτός της Ν.Δ.
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ο κ. Βορίδης με τις “δεξιές” θέσεις που εκφράζει μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα για τη φυγή παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς αλλά κόμματα που κινούνται δεξιά της.