Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής πραγματοποίησε αυτοψία στο εργοτάξιο για το αντιπλημυρικό έργο της Ν. Φιλαδέλφειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοψία στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου μεγάλου συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων που αναμένεται να ενισχύει σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και των όμορων Δήμων πραγματοποίησε σήμερα,10 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το διατρητικό μηχάνημα (μετροπόντικας) που χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη, μόλις ολοκλήρωσε το εγκάρσιο πέρασμά του κάτω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, κατευθυνόμενος πλέον προς την έξοδο στον Κηφισό ποταμό, μέσω του μεγάλου φρεατίου (Φ11) που κατασκευάζεται επί της οδού Πίνδου.

Όπως τονίζει ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, «σήμερα έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια περιοχή που μας δημιουργεί προβλήματα σε περιόδους βροχοπτώσεων. Η ολοκλήρωση του τεχνικά έργου, αναμένεται θα συμβάλει δραστικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων, προστατεύοντας επαρκώς τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση της Περιφέρειας Αττικής στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει προ 25ετίας, αλλά κόλλαγε στα γρανάζια της γραφειοκρατία. Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια είχε απενταχθεί. Απέναντι σε αυτή τη γραφειοκρατία εμείς θα απαντάμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έως τον Αύγουστο του 2025 το συγκεκριμένο έργο θα έχε παραδοθεί στους πολίτες.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση και περιμένουμε τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε τα έργα αυτά να χαρακτηρίζονται «μητροπολιτικά» προκειμένου να μπορούμε να προχωράμε σε κάθετες αδειοδοτήσεις, να προχωρούν οι απαλλοτριώσεις με διαδικασίες σαν αυτές που ίσχυαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να μην χάνονται μεγάλα χρονικά διαστήματα και τέλος να υπάρχει διαδικασία άπαξ προσφυγών έτσι ώστε να μην έχουμε αντιπλημμυρικά έργα κολλημένα επί 2, 3, 4 ή 5 χρόνια. Έχει ωριμάσει η σχετική συζήτηση και χαίρομαι γιατί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εμείς θα απαντάμε με έργα σε κάθε γειτονιά».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Τομπούλογλου, σημείωσε ότι: «Πρόκειται για ένα έργο που λύνει προβλήματα δεκαετιών στην περιοχή μας. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, μέσα σε ένα τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας, το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς Η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα συνεχιστεί, σε όλα τα επίπεδα. Γίνονται έργα ουσίας».

Πληροφορίες για τον αγωγό – Η συνολική δαπάνη κατασκευής

Ο αγωγός, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του υφιστάμενου συλλεκτήρα Σ7 (περιοχή Αγία Μαρίνα), θα έχει συνολικό μήκος 1.213 μέτρων, με μεταβαλλόμενη διατομή από κυκλική σε ορθογωνική και πάλι κυκλική, λόγω των απαιτήσεων του υπεδάφους. Ειδικότερα, εκκινεί από τη διασταύρωση των οδών Σκρα και Σερρών, κινείται επί της Σκρα, Πλαστήρα, Τρωάδος και Θεσσαλονίκης (παράλληλη της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας) και στο τελικό του τμήμα πριν την εκβολή, διασχίζει εγκάρσια την Εθνική Οδό με μικροσήραγγα, περνά κάτω από την οδό Σοφούλη με ανοικτή εκσκαφή και καταλήγει στον Κηφισό ποταμό που είναι ο τελικός αποδέκτης των ομβρίων της περιοχής.

Η δαπάνη κατασκευής του έργου ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.398.944,06 ευρώ, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2021 – 2027» (με 2.950.341,97 ευρώ) και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (με 1.448.602,09 ευρώ). Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, τέλη Αυγούστου του 2025.

Κατά την αυτοψία του στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου μεγάλου συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Περιφερειάρχη Αττικής συνόδευσαν η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Έλενα Ράπτη, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κύρκος, ο προϊστάμενος Οδοποιίας Βαγγέλης Μπακογιώργος και οι επιβλέποντες του έργου, Ά. Μουρελάτου και Ν. Μπαρτζούκας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ