Connect with us

Ειδήσεις

«Σφραγίζεται» το γηροκομείο – κολαστήριο στον Κορυδαλλό: Ξεκίνησε η μεταφορά των 34 ηλικιωμένων

Published

on

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία απομάκρυνσης των 34 ηλικιωμένων, που είχαν παραμείνει στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό, ενώ στη συνέχεια αυτό θα σφραγιστεί έπειτα από σχετική εισαγγελική εντολή.

Έπειτα από τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο – κολαστήριο στην περιοχή του Κορυδαλλού, δίνεται πλέον εντολή για την απομάκρυνση των ηλικιωμένων και το σφράγισμα του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει εισαγγελική εντολή για να εκκενωθεί και να κλείσει το συγκεκριμένο γηροκομείο, ενώ οι τρόφιμοι θα μεταφερθούν σε άλλες δομές που μπορούν να τους φιλοξενήσουν.

Υπενθυμίζεται πως η αποκάλυψη της φρίκης που βίωναν δεκάδες ηλικιωμένοι σε γηροκομείο στον Κορυδαλλό ξεκίνησε όταν ο Συνήγορος του Πολίτη – μετά από καταγγελία πολίτη για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα – παρέστη σε αιφνίδια αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Τα ευρήματα της έκθεσης που συνέταξε ο Συνήγορος την ημέρα της αυτοψίας πραγματικά σοκάρουν.

Οι τρόφιμοι βρέθηκαν ατημέλητοι και απεριποίητοι, ενώ φορούσαν βρώμικα ρούχα τα οποία δεν ήταν δικά τους.

Στη μονάδα όταν γινόταν εισαγωγή κρατούνταν όλα τα ρούχα, τα οποία τοποθετούνταν σε ντουλάπα και μοιράζονταν τυχαία.

Ολοι οι τρόφιμοι ήταν ακίνητοι, δεν μιλούσαν και δεν επικοινωνούσαν, ενώ πουθενά δεν υπήρχε κάποιου είδους στοιχείο απασχόλησης ή διασκέδασης όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, βιβλίο ή κάποιο επιτραπέζιο.

Η ατμόσφαιρα στον χώρο ήταν αποπνικτική, μύριζε ούρα και στα κρεβάτια τα στρώματα ήταν πολύ λεπτά και με βρώμικα κλινοσκεπάσματα.

Τα στοιχεία από το κέτερινγκ της μονάδας δείχνουν ότι αγοράζονταν λιγότερες μερίδες σε σχέση με τους τροφίμους (π.χ. 35 μερίδες για 56 άτομα) και πολλοί τρόφιμοι ανέφεραν ότι δεν είχαν φάει μεσημεριανό παρά τις διαβεβαιώσεις του ατόμου – υπεύθυνου, ο οποίος μάλιστα φέρεται ότι είναι γιατρός.

«Υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται»

Οι τρόφιμοι ήταν καταβεβλημένοι, αδύναμοι με πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, αποτέλεσμα υποσιτισμού. Κάποιοι είχαν δερματικές αλλοιώσεις και άλλοι φαίνονταν να πονούν (φώναζαν ζητώντας βοήθεια) ωστόσο δεν υπήρχε ιατρικός φάκελος για κανέναν, ούτε κάποιο αρχείο εξετάσεων.

Ο φερόμενος ως γιατρός δικαιολόγησε την απουσία των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων «επειδή δίδονταν στους συγγενείς».

Παράλληλα, ενώ γίνονταν καινούργιες εισαγωγές ηλικιωμένων, τα στοιχεία τους δεν καταγράφονταν πουθενά και δεν υπήρχαν οργανωμένοι ατομικοί φάκελοι. Μάλιστα κάποιοι τρόφιμοι που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενο έλεγχο, βρέθηκαν να απουσιάζουν χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο για το πού πήγαν εφόσον δεν υπήρχε ούτε εξιτήριο αλλά ούτε και πιστοποιητικό θανάτου. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πόρισμα, «υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ