Ειδήσεις
Τριήμερο φεστιβάλ με ταινίες μαθητών από όλο το Αιγαίο
Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο φεστιβάλ CINEμάθεια, το φεστιβάλ με ταινίες δημιουργήματα μαθητών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλο το Αιγαίο. Οι ταινίες προβάλλονται σε ένα πραγματικό «πανηγύρι» εφηβικής δημιουργίας που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και εξελίσσεται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου.
Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Στέλλα Τσιροπινά, εκπαιδευτικός και ψυχή του φεστιβάλ από τη μέρα που ξεκίνησε το 2012, «το φετινό Διανησιωτικό Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Γυμνασίων-Λυκείων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι το 11ο από το ξεκίνημα του. Σε αυτό συμμετέχουν περίπου 600 μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί με 37 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, video-clip με τραγούδια μαθητικές δημιουργίες και αυτά, και animation».
Οι συμμετέχοντες είναι από Γυμνάσια, Λύκεια και Ειδικά Σχολεία στη Λήμνο, στη Λέσβο, στη Χίο, στις Οινούσσες, στη Σάμο και στην Ικαρία, στην Αστυπάλαια, στην Κάλυμνο, στη Ρόδο, στη Χάλκη, στη Μήλο, στην Πάρο, στη Σίκινο, στη Σύρο, αλλά και στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας.
«Ως τα τώρα, στα 10 χρόνια του φεστιβάλ έχουν παραχθεί περί τις 200 κάθε λογής ταινίες. Και είναι σημαντικό το ότι όλα αυτά τα χρόνια μαθητές και μαθήτριες από όλο το Αιγαίο μυήθηκαν στη δημιουργία μιας ταινίας και ό,τι αυτή προϋποθέτει».
Και το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει εκτός από τις βραβεύσεις των τριών καλύτερων ταινιών ανά κατηγορία, ξεχωριστές παράλληλες δράσεις. Ανάμεσά τους έκθεση συνοδευτικής αφίσας, παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας κινηματογραφικών ταινιών CINEDU του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αλλά και συζητήσεις δημιουργών με το κοινό.
Το φετινό 11ο διανησιωτικό φεστιβάλ μαθητικών ταινιών έχει σαν θέματα: «ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι ή φωτογραφία μάς εμπνέουν…» και «κεντώντας το δένδρο της μνήμης και της ευαισθησίας». Οργανώνεται δε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, την πολιτιστική ομάδα ΕΘΟΣ Αιγαίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Χίου.
«Η CINEμάθεια, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο νησί μας. Με μεθοδική και επιμονή εργασία, κυρίως όμως με αγάπη και έμπνευση οι διοργανωτές του φεστιβάλ και κυρίως οι εκπαιδευτικοί αποδεικνύουν ότι στο νησί μας μπορούν να καθιερώνονται θεσμοί δημιουργικής σύμπραξης που έχουν την ικανότητα να προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πνευματική κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου» καταλήγει η κ. Τσιροπινά.