Ειδήσεις
Reuters: Έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία ο Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός στο να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, αλλά αποκλείει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει ότι το Κίεβο θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με γνώση των σκέψεων εντός του Κρεμλίνου.
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο ρωσικής ανάκαμψης αλλά και πρωτοφανούς κλιμάκωσης.
Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεσολαβούσε ο Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να «παγώσει» η σύγκρουση κατά μήκος των μετωπικών γραμμών.
Μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με την ακριβή διαίρεση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που ζήτησαν όλοι ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία ανοικτής πηγής από τη γραμμή του μετώπου, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν εξ ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή των ουκρανικών στρατευμάτων.
Η Ρωσία μπορεί πάντως να είναι ανοιχτή και στο ενδεχόμενο να αποσυρθεί από σχετικά μικρά κομμάτια εκτάσεων που κατέχει σε Χάρκοβο και Μικολαίβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, είπαν δύο από τους αξιωματούχους.
Ενώ η Ρωσία δεν θα ανεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, είναι ανοιχτή στη συζήτηση εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, σύμφωνα με τους πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους.
Άλλες ουκρανικές παραχωρήσεις για τις οποίες θα μπορούσε να πιέσει το Κρεμλίνο περιλαμβάνουν μια συμφωνία για τον περιορισμό του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου καθώς και μια δέσμευση πως δεν θα περιορίσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν δήλωσε αυτό το μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντανακλά την «πραγματικότητα» στο έδαφος, αν και τόνισε πως φοβάται μια βραχύβια εκεχειρία που θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.
«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν πριν περίπου δύο εβδομάδες. «Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Οι πρωτοβουλίες Μπάιντεν περιπλέκουν την κατάσταση
Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά μέσα στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση – και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας. Την Τρίτη, το Κίεβο χρησιμοποίησε τους πυραύλους για να πλήξει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως σημαντική κλιμάκωση.
Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, είπαν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά.
«Ο Πούτιν έχει ήδη πει ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν θα λειτουργήσει με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters λίγες ώρες πριν οι Ρώσοι αναφέρουν τα πλήγματα των ATACMS. «Και η έγκριση των πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Το μόνο πρόσωπο που μπορεί»
Σε ό,τι αφορά την πλευρά Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Steven Cheung, δήλωσε στο Reuters πως «είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό των δολοφονιών».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως θα μιλήσει απευθείας στον Πούτιν στις προσπάθειές του να σφυρηλατήσει μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα «ησυχάσει» μέχρι να εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το έδαφός της -με βάση τα σύνορα που απέκτησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991- αν και κορυφαίοι Αμερικανοί στρατηγοί έχουν δηλώσει δημοσίως ότι αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ