Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: “Ο προϋπολογισμός του 2022 με απλά λόγια”

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών

Ο φετινός Κρατικός Προϋπολογισμός συνδυάζει ισχυρή ανάκαμψη και ανάπτυξη μετά από την παγκόσμια οικονομική καθίζηση που επέφερε η πανδημία της COVID-19. Η ελληνική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τουριστικό προϊόν, αναπόφευκτα υπέστη οικονομικές απώλειες και ύφεση. Ωστόσο, μετά από τη μεγάλη ύφεση του 2020, το 2021 αναμένουμε να ανακτήσουμε άνω των δύο τρίτων του απολεσθέντος ΑΕΠ σημειώνοντας ανάκαμψη 6,9%, ενώ το 2022 με την ανάπτυξη να αγγίζει το 4,5% προβλέπεται να υπερβούμε τα προ πανδημίας επίπεδα του εγχώριου προϊόντος.

Ταυτόχρονα, η ανεργία μειώνεται σημαντικά. Τον φετινό Σεπτέμβριο το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε στο 13% έναντι του 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020. Συχνά λέω πως και ένας άνεργος είναι 100% άνεργος και χρειάζεται βοήθεια –– για αυτό εργαζόμαστε για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Όμως, μέσα στην πανδημική κρίση, όχι μόνο δεν χάθηκαν θέσεις εργασίας αλλά δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες. Ταυτόχρονα, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών αλλά και η άνοδος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές για την τόνωση της αγοράς με την αύξηση της κατανάλωσης.

Η Κυβέρνηση υλοποίησε και υλοποιεί σημαντικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που για την τριετία 2020-2021-2022 αγγίζουν τα 43,3 δισ. Ευρώ! Αν και σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου δεχθήκαμε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για ανεπάρκεια μέτρων, πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κατέδειξε ότι το πακέτο των μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη και το τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως (!), ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αντιμετωπίζουμε και τη νέα ενεργειακή κρίση με επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν προσφάτως για την αντιμετώπισής της. Η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που αναμένεται να καλύψει το 80% των νοικοκυριών, οι μειώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, η αναστολή πληρωμής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά και ο διπλασιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία αποτελούν άμεσες παρεμβάσεις στήριξης απέναντι στην ακρίβεια. Ας μην λησμονούμε πως η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στον τομέα της Υγείας τώρα, από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και το πετύχαμε προσλαμβάνοντας μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, υπερδιπλασιάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ και οργανώνοντας με υποδειγματικό τρόπο το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Πλέον των σημαντικών δαπανών στον τομέα της Υγείας κατά τα έτη 2020-2021, ο Προϋπολογισμός προβλέπει περαιτέρω αύξηση στα 5,3 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. το 2020 και 5,2 δισ. το 2021, ενώ οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία θα ανέλθουν το 2022 στα 11,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,3% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημαντική για την αναβάθμιση της Υγείας θα είναι η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα εισρεύσουν 1,5 δισ. ευρώ για την βελτίωση νοσοκομείων και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τέλος, οι επενδύσεις. Η Κυβέρνησή μας έθεσε εξαρχής ως βασική προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων και για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί σειρά μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μαζί με τις μειώσεις φόρων και εισφορών θα δώσουν σημαντική ώθηση στις επενδύσεις κατά 21,9% το 2022, γεγονός που θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Τι είναι λοιπόν ο φετινός προϋπολογισμός; Ένας προϋπολογισμός κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποδοτικότητας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ