Ελλάδα
Άνοιγμα σχολείων σε όλη τη χώρα εισηγούνται οι ειδικοί
Να ανοίξουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι που συνεδρίασαν επί τούτου, εκτάκτως, το απόγευμα της Πέμπτης.
Υπάρχει μια τάση στην επιτροπή για step by step προσέγγιση των πραγμάτων, δηλαδή να δουν πρώτα πως θα επιδράσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα και έπειτα να ληφθεί απόφαση για το clickaway. Στην όποια περίπτωση, την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Με τους επιστήμονες να συναινούν στην επαναφορά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επικαιροποιώντας το σχέδιό τους, την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν:
· Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης.
· Επιπλέον, αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου προσέρχονται (σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο) στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
· Επίσης, εκκινούν αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου τα μαθήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια, Λύκεια), αλλά μέσω της τηλεκπαίδευσης.
Την απόφαση της Επιτροπής γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του, θέτοντας οριστικά τέλος στο ενδεχόμενο να αναβληθεί η επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 του μήνα, ως απόρροια της επιδείνωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, λόγω της συλλογικής χαλάρωσης των γιορτών.
Και αυτό γιατί οι χθεσινές εικόνες από τον εορτασμό των Θεοφανίων, σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων κρουσμάτων -η οποία είναι ορατή τις τελευταίες ημέρες- έχουν προβληματίσει σοβαρά τους επιστήμονες για το ενδεχόμενο εκδήλωσης άμεσα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. «Φοβάμαι να μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα» δήλωσε σχετικά ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξηγώντας πως «έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα». Ακόμη πιο θορυβημένος από τις χθες σκηνές έξω από τις εκκλησίες εμφανίστηκε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. «Έρχεται τρίτο κύμα, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα»
προανήγγειλε ο κ. Καπραβέλος, προσθέτοντας πως το Φεβρουάριο η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη στις ΜΕΘ λόγω έλλειψης κρεβατιών. Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε το λογαριασμό από τα Θεοφάνια δήλωσε από πλευράς του και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας πως «όταν υπάρχει επιβάρυνση θα σφίγγουν τα μέτρα, όταν υπάρχει βελτίωση θα χαλαρώνουν».
Η οπτική αυτή των επιστημόνων αντανακλάται και σε σημερινές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας επέκτασης του αυστηρού lockdown, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί ήδη αρκετοί επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, προσδιορίζοντας ως ικανό διάστημα αυτό των 2 εβδομάδων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε πως «η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία», αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αιφνιδιαστικά. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.
Με την κυβέρνηση να αφήνει τον πρώτο λόγο στην Επιτροπή, «αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών» επανέλαβε σήμερα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διευκρινίζοντας σχετικά πως «η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Πελώνη: Τίποτα δεδομένο
Με τους ειδικούς να κρατούν ανά χείρας το τελικό χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των σχολείων, «τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away», δήλωσε σήμερα το πρωί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλια Πελώνη. Πολύ περισσότερο, όταν η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει άμεσα και για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με την μορφή της παράδοσης στην είσοδο, το οποίο ανεστάλη κατά μία εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.
Υπενθυμίζεται ότι η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας περνά από μια επιπρόσθετη δέσμη μέτρων προστασίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
· Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
· Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.
· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.
· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.
Πηγή: protothema.gr