Ελλάδα
Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Όλες οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής – Δεύτερες ευκαιρίες και νέα κριτήρια εισαγωγής σε ΑΕΙ & ΤΕΙ
Αλλαγές έρχονται στις Πανελλαδικές – Πανελλήνιες εξετάσεις από την επόμενη διεξαγωγή τους, τον Ιούνιο του 2022, με τους υποψήφιους να έχουν μία σειρά δεύτερων ευκαιριών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ, εισάγονται και νέα ακαδημαϊκά κριτήρια για τα πανεπιστήμια.
Με τις συνέπειες της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής να είναι ακόμα υπό εξέταση, οι φετινοί υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν στην πορεία των Πανελλαδικών – Πανελληνίων εξετάσεων νέο γύρο αλλαγών για τη διεκδίκηση μιας θέσης όχι μόνο στα ελληνικά αμφιθέατρα αλλά και στα Δημόσια ΙΕΚ.
Συγκεκριμένα, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία εισαγωγής στη μεταλυκειακή και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνθέτουν παράλληλο μηχανογραφικό, διπλό μηχανογραφικό, διατήρηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με μικρές αλλαγές αλλά και νέοι συντελεστές βαρύτητας.
Επιστροφή Λατινικών
Η μοναδική αλλαγή που αφορά στην εξεταστική διαδικασία και τα μαθήματα, έχει να κάνει με την επιστροφή των Λατινικών, τα οποία αντικαθιστούν το μάθημα της Κοινωνιολογίας, για τους υποψήφιους στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών, με την εξέταση στην Κοινωνιολογία να πρόλαβε να διαρκέσει μόνο δύο χρόνια.
Συντελεστές βαρύτητας
Η πιο σημαντική αλλαγή στις Πανελλήνιες είναι αυτή που προβλέπει την ριζική αναδιάρθρωση της διαδικασίας του υπολογισμού των μορίων από τους συντελεστές βαρύτητας. Μέχρι πρότινος, το υπουργείο Παιδείς όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι υπολογίζονταν για την διεξαγωγή του μέσου όρου του υποψήφιου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του. Πλέον όμως, από τις επόμενες εξετάσεις, αυτές του Ιουνίου 2022, η διαδικασία ανατρέπεται. Τα πανεπιστήμια καλούνται, μέχρι το τέλος Μαΐου, να έχουν ορίσει τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου.
Παράδειγμα εμπέδωσης του νέου υπολογισμού
Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τμήματος των Μαθηματικών, η διοίκηση μπορεί να επιλέξει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα μαθηματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό (%). Αντίστοιχα, την ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει και το τμήμα Φυσικής. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο θα διαμορφώσει τον μέσο όρο επίδοσής του. Για παράδειγμα, τα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών βρίσκονται στο ίδιο επιστημονικό πεδίο (2ο). Μέχρι και τις εξετάσεις του 2021 ο υποψήφιος με έναν μέσο όρο, για παράδειγμα, 15,2, διεκδικούσε την εισαγωγή του σε όλες τις σχολές και τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022, ο μέσος όρος του θα μεταβάλλεται, ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικεί.
Στην περίπτωση που ένας υποψήφιος έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, ο μέσος όρος του θα διαμορφωθεί βάσει του αυξημένου συντελεστή που έχει ορίσει το τμήμα που διεκδικεί. Αντιθέτως, αν διεκδικεί ένα τμήμα Φυσικής και η επίδοσή του στο εν λόγω μάθημα είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του αυτόματα πέφτει.
Οι υποψήφιοι γνωρίζουν απο πριν τους συντελεστές βαρύτητας των τμημάτων
Πρακτικά, οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα, θα γνωρίζουν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων τους συντελεστές βαρύτητας των πανεπιστημίων. Έτσι, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους, οι υψηλές επιδόσεις σε μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή, μπορούν να τους εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο τμήμα ή τη σχολή επιλογής τους.
Παρόλαυτα, οι διακυμάνσεις για τον μέσο όρο δεν προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι, ο συντελεστής ανά μάθημα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%.
Μηχανογραφικό
Με τη νομοθεσία να έχει θεσμοθετηθεί από την περσινή χρονιά, αρκετοί είναι οι παράγοντες που παραμένουν άγνωστοι ακόμα για τους φετινούς υποψηφίους και αναμένεται να γνωστοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών.
Διπλό μηχανογραφικό
Ο νόμος ορίζει ότι, από τον Ιούνιο του 2022 θα υπάρχουν δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές, περίπου 10-13 και η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Έπειτα, οι υποψήφιοι εκείνοι που έμειναν εκτός μηχανογραφικού, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν θέσεις, χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους, με συμπλήρωση εκ νέου του μηχανογραφικού δελτίου, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Το υπουργείο Παιδείας πάντως μελετάει ακόμα την συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς, η έλευση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από την περσινή της εφαρμογή, έχει ήδη οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό επιλογών για υποψήφιους που έχουν μέτριες ή χαμηλές επιδόσεις.
Σχολές και τμήματα μηχανογραφικού
Ένα επιπλέον μεγάλο ερώτημα για τους φετινούς υποψήφιους είναι η σύνθεση του μηχανογραφικού και από ποιες σχολές και τμήματα θα αποτελείται. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται κομβικοί για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με τις συγχωνεύσεις ή ακόμα και τις καταργήσεις τμημάτων να είναι ήδη δεδομένες. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες σίγουρα θα επηρεάσουν τους φετινούς υποψηφίους. Ενδεικτικά, την άνοιξη του 2021 ανακοινώθηκε η κατάργηση τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στο μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Παράλληλο μηχανογραφικό
Μπορεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση να αναμένονται απώλειες, ωστόσο στο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ θεωρείται δεδομένη η προσθήκη ειδικοτήτων και νέων θέσεων εισακτέων. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την πρώτη εφαρμογή του εν λόγω μέτρου τον περασμένο Ιούλιο, 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες με τις εγγραφές στα ΔΙΕΚ να αυξάνονται για τις ηλικίες 18-20 σε σχέση με το 2020 από 6.715 σε 12.078, πετυχαίνοντας σχεδόν διπλασιασμό.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Παράλληλα, οι σχολές και τα τμήματα προχωρούν σε διαρθρωτικές αλλάγες, μετά και τα περσινά περιστατικά αστοχίας ακόμα και σε σχολές με υψηλές βάσεις. Η πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ τον περασμένο Ιούλιο ήταν αποκαλυπτική για αρκετά τμήματα τα οποία βρέθηκαν πολύ χαμηλά στη ζήτηση των υποψηφίων, όμως δεν έλειψαν και περιστατικά τα οποία προβλημάτισαν για τις συνέπειές της, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Αρχιτεκτονικής Μηχανικών Ξάνθης, όπου το τμήμα έμεινε χωρίς εισακτέους για τη φετινή χρονιά, εξαιτίας του υψηλού συντελεστή που έθεσε στο ειδικό μάθημα.
Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια, όσα θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές αλλαγές, να υποβάλουν νέους συντελεστές, ώστε να μετριάσουν την επίδραση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα αμφιθέατρά τους.
Η ΕΒΕ αναμένεται να ανακοινωθεί, όπως είχε γίνει και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, καθώς προκύπτει από τους συντελεστές που ορίζουν τα πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και αλλαγές στη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων για εισαγωγή στις στρατιωτικές, αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές σχολές.
Συγκεκριμένα, οι προκαταρτικές εξετάσεις που αφορούν αγωνίσματα και πρακτικές δοκιμασίες θα διεξαχθούν την άνοιξη και όχι τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Επίσης δημιουργούνται νέα τμήματα και μπορεί να πραγματοποιηθεί είσοδος σε τμήματα από επιπλέον επιστημονικά πεδία.
Δηλαδή:
Α) Δημιουργούνται τέσσερα νέα τμήματα στρατιωτικών σχολών: Ικάρων Μετεωρολόγων (ΣΙ) (2ο Επιστημονικό Πεδίο), Ικάρων (ΣΙ) Ερευνας και Πληροφορικής (2ο και 4ο), Ικάρων (ΣΙ) διοικητικών (4ο), Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών (4ο).
Β) Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, εκτός από το 3ο και 4ο στα οποία εντάσσονταν μέχρι τώρα.
Γ) Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, εκτός από το 4ο όπου εντασσόταν μέχρι τώρα.
Δ) Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, εκτός από το 2ο όπου εντάσσονταν μέχρι τώρα.
Τα μαθήματα εξέτασης και οι μετεγγραφές
Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ, από τα οποία δύο είναι μαθήματα γενικής παιδείας και δύο είναι μαθήματα ειδικότητας. Για τον υπολογισμό των συνολικών μορίων εφαρμόζονται οι συντελεστές βαρύτητας που καθορίζονται από τις αντίστοιχες σχολές και ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία που γίνεται για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Ολοι οι υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ και συγκεντρώνουν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια μετεγγραφής μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, άσχετα αν είναι επιτυχόντες με το Α’ ή Γ’ μηχανογραφικό.
-
Ειδήσεις1 day ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Δήμοι Αττικής6 hours ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
-
Ειδήσεις14 hours ago
Καταγγελία των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική για την αύξηση των Δημοτικών Τελών
-
Ειδήσεις12 hours ago
“ΚΗΦΙ-SOS”: Εντοπίστηκε τρίτη υπόγεια λίμνη κάτω από την Εθνική Οδό
-
Κοινωνία13 hours ago
“Mozart! Παίζουμε!”: Μια μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά
-
Ειδήσεις15 hours ago
Η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου και η Πρώτη του Νέου Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς