Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Άρθρο μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Υγιές Κίνημα – Ισχυρή συμμαχία

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ της ένωσης γονέων των μαθητών του Δήμου Ηρακλείου. Σαράντα περίπου γονείς, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των δημοσίων σχολείων του Δήμου, έδωσαν το παρόν και απέδειξαν ότι το γονεϊκό κίνημα είναι ζωντανό και συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες εκπροσώπησης του.

Χωρίς καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία αλλά και με ελάχιστα «κίνητρα», όσον αφορούσε στην δράση της προηγούμενης διοίκησης της ένωσης, η συμμετοχή των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων μπορεί να χαρακτηριστεί παραπάνω από ικανοποιητική, αφού συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων των Συλλόγων των  Δημοτικών Σχολείων και σημαντικό ποσοστό από τους Συλλόγους των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου.
Οι γονείς είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων για τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Το γονεϊκό κίνημα, ίσως το πιο υγιές κίνημα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, θα διεκδικεί συνεχώς τη χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής για την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη βελτίωση των υποδομών στα σχολεία, και την αύξηση των διατιθέμενων για την Παιδεία πιστώσεων και γενικότερα πόρων.
Ο χώρος της Παιδείας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και πρόσφορο έδαφος για ανούσια αντιπολίτευση και βραχυπρόθεσμα πολιτικά «κέρδη». Η χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής για την παιδεία απαιτεί υπευθυνότητα, ισχυρή κοινωνική συμμαχία, καθορισμό συγκεκριμένων  στόχων και επαναξιολόγηση αποτελεσμάτων που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πολιτικές, ανεξάρτητες των κομματικών γραμμών και θα ΄ναι αδιαμφισβήτητες ως προς την υλοποίηση τους. Οι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτοι. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, είναι η επένδυση στην Παιδεία και στη Νέα Γενιά.
Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, το νέο Δ.Σ της Ένωσης Γονέων του Δήμου έχει σημαντικό έργο να φέρει σε πέρας. Θα πρέπει να ενώσει τα πρωτοβάθμια όργανα των γονέων (Συλλόγους), να αποτελέσει τον συνδετικό τους κρίκο, να καταγράψει προβλήματα και να συνθέσει απόψεις, να ισχυροποιήσει αιτήματα και να διεκδικήσει λύσεις και ουσιαστικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις, να συμμετάσχει ενεργά σ΄ όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της πόλης μας και να συνεργαστεί αρμονικά με τους φορείς της. Διότι Παιδεία δεν είναι μόνο τα Σχολεία, αλλά και η καθαριότητα, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και γενικότερα η κουλτούρα των πολιτών.
Ο «Καλλικράτης» και το νέο σχέδιο νόμου (που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης)  επιφέρουν θεσμικές αλλαγές τόσο στη διοίκηση της σχολικής μονάδα όσο και στην αναδιάρθρωση των περιφερειακών αλλά και των τοπικών υπηρεσιών της εκπαίδευσης. Οι γονείς συνεχίζουν και έχουν το θεσμικό τους ρόλο και ενεργό συμμετοχή στη διοίκηση της Σχολικής Μονάδας, μέσω του συμβουλίου της Σχολικής Κοινότητας αλλά και των υφισταμένων σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Γι΄ αυτό πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να συμμετέχουν ενεργά στην λήψη των αποφάσεων.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και δημόσιοι λειτουργοί θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά, στενά και ειλικρινά ώστε να εδραιώσουν μια ισχυρή συμμαχία. Μια συμμαχία από την οποία προσδοκούμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, μια συμμαχία η οποία μπορεί να δώσει ελπίδα και όραμα στο αύριο της πατρίδας μας.

Ηλίας Κ. Ηλιόπουλος
Μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Γονέων
Εκπρόσωπος της Ένωσης  στη ΔΕΠ

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ