Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Εκδρομή σε Γαλαξίδι και Δελφούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Άλλη μια εξόρμηση από

τη Ρουμελιώτικη Εστία Νέας Ιωνίας

Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών “ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ”, ακολουθώντας το ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εκδρομών πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς, Ιτέα, Γαλαξίδι, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Το πούλμαν ξεκίνησε γεμάτο από μέλη και φίλους του Συλλόγου με μια ηλιόλουστη μέρα. Το Γαλαξίδι, όσες φορές και αν το επισκεφτείς θα νιώσεις γλυκιά ηρεμία και χαλάρωση, στον περίπατό του στα στενά σοκάκια (δρομάκια) με τα επιβλητικά καπετανόσπιτα. Είναι κτισμένο επάνω σε μια χερσόνησο Β.Α. του Κορινθιακού και μέχρι το 1963 που έγινε ο δρόμος για τη Ναύπακτο, επικοινωνούσε με τον έξω κόσμο μέσω θαλάσσης. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι παλιά. Σε πολλά σημεία του λόφου παρατηρούμε καλοδιατηρημένα τμήματα τειχών που πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί ως στηρίγματα για τους τείχους των μεταγενέστερων αρχοντικών. Η οχύρωση αυτή έγινε τον 4ο π.Χ. αιώνα και οι δύο ακροπόλεις που υπάρχουν τοποθετούν την παρουσία κατοίκων εδώ, από τα πρωτοελλαδικά και μυκηναϊκά χρόνια. Την ονομασία Γαλαξίδι, που ονομαζόταν Χάλειο, την οφείλει σε κάποιον βυζαντινό Αξιωματούχο που ονομαζόταν Γαλαξίδης και φρόντισε για την ανοικοδόμηση της πόλης.
Πρώτα επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, που ο τρούλος του είναι ορατός από χιλιόμετρα μακριά, γιατί ο ναός είναι κτισμένος στην κορυφή του λόφου του Γαλαξιδίου. Στην είσοδο του ναού μας υποδέχτηκε ο πατέρας Κωνσταντίνος, για μια μικρή ξενάγηση. Όπως μας είπε ο πρώτος Βυζαντινός Ναός στο όνομα του Αγίου Νικολάου, πρέπει να κτίστηκε σε αυτό το σημείο τον 7ο αιώνα, ενώ το 1800 οι κάτοικοι πλήρωσαν 5000 γρόσια στον Αλή πασά και πήραν άδεια να χτίσουν νέο μεγάλο Ναό στη μνήμη του Αγίου. Καύχημα του Ναού αποτελεί το εξαιρετικής τέχνης και ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο του, με χαραγμένες αναπαραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη.
Πιο κάτω από το Ναό επισκεφτήκαμε το Ναυτικό Μουσείο. Είναι το αρχαιότερο ναυτικό μουσείο στη χώρα και διαθέτει και τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων ελληνικών ιστιοφόρων. Επίσης θαυμάσαμε και αντικείμενα από την προϊστορία της περιοχής, καθώς και καλοδιατηρημένα αντικείμενα της επανάστασης του 1821.
Ακολούθησε γεύμα στο Γαλαξίδι με τις όμορφες ψαροταβέρνες και γευτήκαμε τα φρέσκα ψάρια τους.
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, φτάσαμε στην όμορφη Ιτέα, η οποία είναι κτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου κόλπου. Εκτείνεται μαζί με τη γειτονική Κίρρα και αποτελεί προς νότο το φημισμένο Δελφικό τοπίο. Ιδρύθηκε το 1830 και σήμερα φτάνει τους 9000 κατοίκους. Είναι όμορφη πόλη με καλή ρυμοτομία. Το απογευματάκι φτάσαμε στους Δελφούς, θαυμάζοντας το δελφικό τοπίο από ψηλά του δρόμου. Συνεχίζοντας φτάσαμε στην Αράχοβα, περπατήσαμε σε όλο τον κεντρικό δρόμο, με τα μαγαζιά που πουλούσαν είδη λαϊκής τέχνης και νόστιμα γλυκά. Πήραμε το καφεδάκι μας και ήρθε η ώρα του γυ-ρισμού.
Το ξεφάντωμα έγινε μέσα στο πούλμαν με τραγούδια, ανέκδοτα και χορό στο στενό χώρο του οχήματος. Η καλή μέρα και η καλή διάθεση μας κάνουν να ξαναβρεθούμε πάλι σε νέες εξορμήσεις.
Ο Σύλλογος “ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ” δέχεται όχι μόνο Ρουμελιώτες αλλά και φίλους στις εκδηλώσεις του και τις εκδρομές του.

Τηλ & fax : 210 – 2517101 και κιν: 6977 – 284382.
Email: [email protected]
 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ