Ειδήσεις
Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο
Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.
- «Καθυστέρησε πολύ το άνοιγμα, πρέπει να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου και προσθέτει: “Πρόκειται για μία εξέλιξη που μπορεί να δώσει πνοή στο επιχειρείν και την οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία, καθώς το άνοιγμα θα γίνει υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καθυστέρησε σημαντικά. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε ζητήσει εδώ και μήνες τη λήψη αυτής της απόφασης. Αν είχε ανοίξει από τότε, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ εκτιμώ ότι θα ήταν μειωμένος και ο αριθμός των κρουσμάτων. Με συντεταγμένο τρόπο λειτουργίας της αγοράς, δεν υπήρχε περίπτωση διασποράς του κορονοϊού.”
- Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη – σε κάθε αξιόγραφο – ημερομηνία, για προθεσμίες που λήγουν έως τις 30 Απριλίου 2021. Αντίστοιχα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών, καθώς η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.
- Πτώση 5,6% στον τζίρο του λιανεμπορίου σημειώθηκε κατά τον κύκλο εργασιών του Ιανουαρίου 2021 καθώς ανήλθε σε 2,2 δισ. Ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 είναι: α) Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 40,3%. και β) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα,αύξηση 32,6%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι: α) Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 82,5%.
και β) Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών, μείωση 40,7%.
- Μνημόνιο συνεργασίας για την καλύτερη προετοιμασία και συμμετοχή των εταιρειών-τεχνοβλαστών, των επιχειρήσεων έντασης γνώσης και των νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας, στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας για τα επόμενα 3 χρόνια, υπέγραψαν ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής και η πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου. Σκοπός είναι να υλοποιήσουν από κοινού νέα προγράμματα, προκειμένου να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έντασης γνώσης, οι οποίες, είτε έχουν ιδρυθεί για την αξιοποίηση της έρευνας που διενεργείται στο ΕΜΠ, είτε συνεργάζονται ερευνητικά με το ΕΜΠ.
- 25 έως 30 εκατ. άτομα στήριξε το 2020 το Πρόγραμμα SURE, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων στα 18 δικαιούχα κράτη μέλη, σύμφωνα με την πρώτη προκαταρκτική του αντικτύπου του SURE, του μέσου των 100 δισ. ευρώ το οποίο σχεδιάστηκε για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19. Επίσης εκτιμάται ότι 1,5 με 2,5 εκατομμύρια έχουν επωφεληθεί από το SURE επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, το οποίο τους έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους.
- Σε χαμηλό επίπεδο βρίσκεται η χρήση καρτών και οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα σε σχέση με τους μέσους όρους της ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα: Πολιτικές και επιδράσεις στη χρήση καρτών, 2015-2020», . Σε αυτή τη βάση, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι χρήσιμο να ληφθούν περισσότερο στοχευμένα και θετικά μέτρα, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προοπτική η οποία θα αποφέρει επιπλέον δημοσιονομικά οφέλη.
Continue Reading