Κεντρικό Θέμα
Άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφας -Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του παρά την παγκόσμια κατακραυγή
Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.
Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.
Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Μετά το πλήγμα αυτό, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, δήλωσαν αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.
Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.
Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.
Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της Ράφας και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές της, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.
Αντιδρώντας στην επίθεση το βράδυ της Κυριακής σε έναν καταυλισμό όπου οικογένειες εκτοπισμένων λόγω επιθέσεων αλλού στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αναζητήσει καταφύγιο, διεθνείς ηγέτες έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.
Κάτοικοι δήλωσαν πως η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα της Κυριακής, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.
“Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονται υπό πυρά όλη τη νύχτα”, είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.
Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.
Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.
Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης: Το Όσλο χαιρετίζει μια «σημαντική ημέρα»
Η Νορβηγία, μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν επισήμως από σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη λύπη της για την προφανή απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» εκ μέρους του Ισραήλ.
«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε.
«Η ημέρα που η Νορβηγία αναγνωρίζει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος είναι μια σημαντική ημέρα για τη σχέση ανάμεσα στη Νορβηγία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας συντονισμένης με την Ισπανία και την Ιρλανδία, η σκανδιναβική χώρα είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη πως θα αναγνωρίσει από σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο βλέπει σ’ αυτή «μια ανταμοιβή» για το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς που πολεμάει στη λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς είχε ανακοινώσει αμέσως την ανάκληση για διαβουλεύσεις των ισραηλινών πρεσβευτών σ’ αυτές τις τρεις χώρες και είχε καλέσει τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για να δώσουν εξηγήσεις.
Παρά τις επικρίσεις αυτές, ο Μπαρτ Άιντε επέδωσε την Κυριακή στις Βρυξέλλες ρηματική διακοίνωση στο νέο παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα για την έναρξη της ισχύος αυτής της απόφασης.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα σημάδι εποικοδομητικής δέσμευσης», δήλωσε σήμερα ο Άιντε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών.
«Έχω εμπιστοσύνη στην παλαιστινιακή κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει τη δύσκολη δουλειά της μεταρρύθμισης και θα βάλει τις βάσεις της διακυβέρνησης, έπειτα από μια κατάπαυση του πυρός, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα», δήλωσε.
Στις αρχές των χρόνων του 1990, η Νορβηγία είχε φιλοξενήσει μυστικά τις πρώτες ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν καταλήξει στις συμφωνίες του Όσλο θέτοντας τις βάσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μερών.
Το Δουβλίνο αναγνωρίζει επισήμως παλαιστινιακό κράτος – Ανοίγει πλήρη πρεσβεία στην Ραμάλα
Η Ιρλανδία αναγνώρισε επισήμως παλαιστινιακό κράτος, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση αψηφώντας το Ισραήλ που καταδίκασε το σχέδιο του Δουβλίνου.
Η ιρλανδική κυβέρνηση ενέκρινε την αναγνώριση κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το πρωί.
«Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε την σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Δουβλίνο και την Ραμάλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Θα ορισθεί Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στο Κράτος της Παλαιστίνης μαζί με την εγκατάσταση πλήρους Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ραμάλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης.
«Στόχος αυτής της απόφασης της Ιρλανδίας είναι να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης. Προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνο τρόπος ώστε το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρλανδού πρωθυπουργού.
«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή της οποίας είμαστε μάρτυρες στην Γάζα».
Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν επίσημα σήμερα παλαιστινιακό κράτος
Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν σήμερα επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος, παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένο έπειτα από επτά μήνες σύγκρουσης στη Γάζα.
Εκατόν σαράντα τέσσερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ανάμεσα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου νότου, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.
Η Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Όσλο έχουν εμφανίσει την απόφασή τους ως τρόπο για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.
Ενώ η δήλωση από τις τρεις χώρες είναι ως επί το πλείστον συμβολική, ελπίζουν ότι θα παρακινήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν.
Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή χώρες της 27μελούς ΕΕ που πρόκειται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν ήδη κάνει η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Βρετανία, η Αυστραλία και οι χώρες μέλη της ΕΕ Μάλτα και Σλοβενία έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Όμως η Γαλλία υποστήριξε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρισθεί παλαιστινιακή κρατική οντότητα, ενώ η Γερμανία συντάχθηκε με το στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση και επιμένοντας ότι μια λύση δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.
«Ελπίζουμε ότι η αναγνώρισή μας και οι λόγοι μας θα συμβάλουν ώστε και άλλες δυτικές χώρες να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, επειδή όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχουμε για να επιβάλουμε μια κατάπαυση του πυρός», είχε δηλώσει στις 22 Μαΐου ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Οι τρεις χώρες αναγνώρισαν ένα παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορά του χαραγμένα όπως ήταν πριν από το 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών.
Με την κίνηση αυτή, τα γραφεία αντιπροσώπων στη Δυτική Όχθη αναμένεται να αναβαθμισθούν σε πλήρεις πρεσβείες.
Το Ισραήλ έχει απαντήσει αποσύροντας τους πρεσβευτές του από τη Μαδρίτη, το Όσλο και το Δουβλίνο και καλώντας τους πρεσβευτές των τριών χωρών να παρακολουθήσουν βίντεο στα οποία εικονίζονται Ισραηλινοί να συλλαμβάνονται όμηροι από ενόπλους της Χαμάς.
Το Ισραήλ εμποδίζει επίσης την Ισπανία να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και κατηγόρησε την Ισπανία ότι βοηθάει τη Χαμάς. Σε απάντηση, η Ισπανία κλιμάκωσε τις επικρίσεις χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα «πραγματική γενοκτονία».
Η Ισπανία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα ζητήσει από άλλα μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν επισήμως τη διαταγή που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με παραλήπτη το Ισραήλ ζητώντας του να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή του στην πόλη Ράφα στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.