Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι: Οδηγός “επιβίωσης” για τη νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και αυτό που θέλουν να ξέρουν γονείς και μαθητές είναι πώς θα λειτουργήσει φέτος το σύστημα προκειμένου να μην βρεθούν τα παιδιά πάλι πίσω από μια οθόνη.

Αρχικά, είναι ήδη προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει ένα βήμα παραπέρα ως προς την επίτευξη του τείχους ανοσίας, με εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό των παιδιών της ηλικιακής ομάδας 12-17 ετών.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Μάλιστα, το πρώτο εξαήμερο του Σεπτεμβρίου οι αρχές κατέγραψαν 2.158 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών, ενώ έχει εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό η ανησυχία για τις μεταλλάξεις.

«Δύσκολο» χαρακτήρισε το ξεκίνημα των σχολείων και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, παρατηρώντας πως «τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού». «Έχουμε όλοι χαλαρώσει, ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι να μην κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε η καθηγήτρια, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το αν συμφωνεί με το σχέδιο για το 50+1, ξεκαθάρισε πως δε συμφωνεί «καθόλου». Η Αθηνά Λινού εξήγησε σε συνέντευξή της πως, «οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα», ξεκινώντας από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον μέχρι και τις επαφές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών που έχουν τη δυνατότητα για τους εξής λόγους:

    • Για την ατομική τους προστασία
    • Για τη θωράκιση των παιδιών για το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
    • Για την αναχαίτιση της διασποράς, ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα
    • Για τη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.

Εξετάζεται η υποχρεωτικότητα για τους εκπαιδευτικούς

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο διεύρυνσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εάν καταγραφεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Οικονόμου, επεσήμανε πως «οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι, έτσι κι αλλιώς, υπαρκτές παντού. Υπάρχει ως επιλογή για την κυβέρνηση η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους. Υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, αν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά».
Ερωτηθείς, τέλος, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ανάλογα με το πώς πηγαίνει η κατάσταση (σ.σ. αναφορικά με τα κρούσματα) όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και ευρύτερα».

Τα “απαραίτητα” της επιστροφής στα θρανία

Όσον αφορά την επιστροφή στα σχολεία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή δήλωση αρνητικού self test, που θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
Οι εκπαιδευτικοί θα χρειάζονται επίσης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή σε διαφορετική περίπτωση βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζομένου.
Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, θα μένει σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες. Θα επιστρέφει στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ωρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών.
Για τις στενές επαφές του κρούσματος κορωνοϊού, προβλέπονται διαφορετικά μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.
Τέλος, ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο 50%+1 μαθητές του.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπουν τα εξής:

      • Προσέλευση μαθητών- εκπαιδευτικών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

– οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
– οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

      • Τι ισχύει σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος

Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

      • Οι στενές επαφές κρούσματος

Προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

      •     Δύο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
      •     Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

– Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Οι επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα σταθερά σημεία επιβεβαιωτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ.

      • Αναστολή λειτουργίας

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο 50%+1 μαθητές του.

      • Υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Τι να προσέχουν οι γονείς κατά την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο

Το σημαντικό στην προκειμένη φάση είναι μην “παρασυρθούν” τα παιδιά από την πρώτη αυτή επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ιός είναι ακόμη παρών και οι μεταλλάξεις όπως προαναφέρθηκε πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις νεαρές ηλικίες.
Η διασφάλιση της τήρησης των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής, τόσο στο σχολείο όσο και εκτός αυτού, παίζει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της πιθανότητας μετάδοσης του ιού. Οι πρακτικές συμβουλές του Ινστιτούτου Prolepsis που ακολουθούν, μπορούν να βοηθήσουν στην υιοθέτηση των σωστών μέτρων ατομικής προστασίας:

      • Βοηθάμε το παιδί να μάθει να πλένει τακτικά τα χέρια του για 20 δευτερόλεπτα και να χρησιμοποιεί συχνά αντισηπτικό διάλυμα.
      • Υπενθυμίζουμε στο παιδί να φορά προστατευτική μάσκα.
      • Προσπαθούμε να μάθουμε στο παιδί να κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις και να αποφεύγει το συνωστισμό.
      • Μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι δεν πρέπει να ανταλλάζει τα δικά του αντικείμενα.
      • Φροντίζουμε ώστε το παιδί να μην παίρνει μαζί του στο σχολείο δικά του παιχνίδια.
      • Καθημερινά, πριν φύγει το παιδί το πρωί για το σχολείο, το ελέγχουμε για τυχόν συμπτώματα ίωσης και το θερμομετρούμε.
      • Σε περίπτωση που το παιδί μας εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα ίωσης, τότε πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να επικοινωνήσουμε με το γιατρό.
      • Όταν επιστρέφει το παιδί από το σχολείο, πρέπει πάντα να πλένει τα χέρια του και να αλλάζει ρούχα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ