Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις, πώς και γιατί

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η χώρα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 που διεξάγονται την Κυριακή 8 Οκτωβρίου σε μια συγκυρία που έχει αναδείξει τις μεγάλες ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοικήσης στην πρόληψη και τη διαχείριση επικίνδυνων φαινομένων όπως είναι οι φωτιές και οι πλημμύρες.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Στις εκλογές αυτές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ – μετά την εφαρμογή, κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019, του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Επιτυχών, επομένως θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Πότε πάμε σε β’ γύρο – Ποιοι συνδιασμοί μένουν εκτός δημοτικού συμβουλίου

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α’ γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Σημειώνεται πως οι νέες Αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Μόλις 11 γυναίκες υποψήφιες Περιφερειάρχες

Στις Δημοτικές Εκλογές 2023, για την ανάδειξη των αρχών σε 332 Δήμους, συμμετέχουν 1.211 συνδυασμοί – έναντι 1.634 συνδυασμών για 332 Δήμους το 2019.

Στις Περιφερειακές Εκλογές 2023 συμμετέχουν 78 υποψήφιοι συνδυασμοί: Μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών είναι μόλις 11 γυναίκες – όσες και το 2019 αλλά 6 λιγότερες από τις υποψήφιες των περιφερειακών εκλογών του 2014. Μάλιστα, όλοι οι νυν Περιφερειάρχες είναι υποψήφιοι και στις εκλογές του 2023, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων ανέρχεται σε 7.390.

Πού ψηφίζω

Για να δείτε πού ψηφίζετε πρέπει να μπείτε στη σχετική σελίδα του ΥΠΕΣ και να συμπληρώσετε τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης). Πατώντας κλίκ σας εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα.

Να σημειωθεί ότι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών καθώς ισχύουν μόνο για τις βουλευτικές εκλογές.

Έτσι, οι ετεροδημότες που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, μπορούν μόνο στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο κατοικίας τους.

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης για την εκλογή δημοτικών συμβούλων διαφέρει από περιοχή σε περιοχή:

  • Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους (που εκλέγουν έως και 19 μέλη), οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ
  • Σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων (που εκλέγουν από 25 μέλη και μέλη)  μπορούν να βάλουν 4.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Για την εκλογή περιφερειακών συμβούλων οι ψηφοφόροι βάζουν:

  • 1 σταυρό σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • Μέχρι και 3 σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • Έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σημειώνεται πως στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Τι ώρες θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές από τις 07:00 έως και τις 19:00.

Τι θα συμβεί αν βάλω περισσότερους σταυρούς

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Τι θα συμβεί αν ψηφίσω άλλη κοινότητα από αυτήν που υπάγομαι

Αντίθετα με ό,τι συνέβη το 2019, αν ένας πολίτης ψηφίσει άλλη κοινότητα από αυτή που υπάγεται, η ψήφος είναι υπερ του συνδυασμού αλλά δεν μετράει για τον υποψήφιο ο σταυρός που έχει μπει.

Πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ασφαλή αποτελέσματα την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα έχουμε στις 22.30.  Ωστόσο, αν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι «σπάσουν» την καταγραφή των αποτελεσμάτων στα δύο, αυτά αναμένονται αρκετά νωρίτερα.

3982711

Πόσες μέρες εκλογική άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες

Οι οδηγίες της ΓΣΕΕ για την εκλογική άδεια:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

iii) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

iii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

iv) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ