Κεντρικό Θέμα
Εκλογές στη Γαλλία: Η στήριξη Μητσοτάκη σε Μακρόν και ο διπλός φόβος για την Λεπέν
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. τις εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς το αποτέλεσμα του 2ου γύρου θα σφραγίσει τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που πυροδότησε έχει αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η σύγκρουση Μακρόν- Λεπέν δεν αφορά μόνον τη Γαλλία, καθώς είναι μια μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Εξηγούν δε, ότι η έκβαση της μάχης και το ποιος θα αναδειχτεί στην Προεδρία της Γαλλίας είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας για τις ευρωπαϊκές ισορροπίες τόσο στην οικονομία όσο και στην άμυνα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει τον Εμ. Μακρόν και γιατί δεν τηρεί ίσες αποστάσεις.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι το εθνικό και ευρωπαϊκό συμφέρον επιβάλλουν την παραμονή του κ. Μακρόν στα Ηλίσια Πεδία και μετά τις εκλογές της 24ης Απριλίου. Εξηγούν μάλιστα ότι νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι ηγέτης κύρους και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να βγει η Ευρώπη από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Ο πρωθυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να «χτίσει» μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Μακρόν και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο τάχθηκε αμέσως υπέρ της επανεκλογής του.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν τα εξής για τον Πρόεδρο της Γαλλίας:
Α. Είναι από τους βασικούς υπερασπιστές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τυχόν επικράτηση της κ. Λεπέν, θα προκαλέσει κλυδωνισμούς από τους οποίους η Ελλάδα δεν θα βγει αλώβητη.
Β. Μέσω της αμυντικής συμφωνίας που υπογράφηκε επί των ημερών του, η χώρα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά της συμφέροντα έναντι της Τουρκίας που επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά. Οι προμήθειας σύγχρονων γαλλικών οπλικών συστημάτων όπως τα αεροσκάφη Rafale και οι φρεγάτες Belharra, δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Γ. Είναι ένας κεντρώος πολιτικός που θέτει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που κάνει και στην Ελλάδα ο Κ. Μητσοτάκης, γεγονός που καθιστά σαφή και την ιδεολογική τους συγγένεια. Η σχέση του με τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζεται από συναντίληψη, αλλά και από κοινές πρωτοβουλίες σε σειρά από σημαντικά θέματα της εποχής όπως είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».
Ο λαϊκισμός
Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ο Εμ. Μακρόν ουκ ολίγες φορές έχει υψώσει τοίχος κατά του λαϊκισμού σε αντίθεση με την Μαρίν Λεπέν που δείχνει να προσπαθεί να «ψαρέψει» σε θολά νερά. Τυχόν επικράτηση της θα είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο και θα προκαλούσε ένα απίστευτο ντόμινο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που προσπαθεί να αναχαιτίσει την ενεργειακή καταιγίδα.
Πολιτικοί αναλυτές παρομοιάζουν μια εκλογική της επικράτηση με το Brexit, ή και με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ, που άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς και εκτόξευσε τις δυνάμεις του λαϊκισμού.
Οι θέσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει όπως η διακηρυγμένη εχθρότητα της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση –παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να τις λειάνει-, είναι άκρως προβληματικές για την Ελλάδα. Η χώρα μας άλλωστε δύσκολα μπορεί να σταθεί μακριά από την προστατευτική ομπρέλα της Ε.Ε. και τυχόν εκλογή της στη Γαλλική Προεδρία θα την οδηγούσε σε πολλά βήματα πίσω.
Ευρωσκεπτικισμός
Η οικονομική και ενεργειακή κρίση που απέκτησε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει εντείνει το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη.
Τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα στη συντριπτική τους πλειονότητα αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, καθώς το «τέρας» της ακρίβειας ροκανίζει τα εισοδήματα και διαμορφώνει συνθήκες νέας φτώχειας.
Η κ. Λεπέν δείχνει να φλερτάρει με το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο, που από τη στιγμή που βρίσκεται στα όρια του ψάχνει για λύσεις οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καν ευρωπαϊκό πρόσημο.
Ασκός του Αιόλου
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τους φόβους της ότι η επικράτηση της επικεφαλής της Γαλλικής άκρας δεξιάς μπορεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και στη χώρα μας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι επίδοξοι μιμητές της μπορεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή, κάτι άλλωστε που συνέβη στα χρόνια των μνημονίων, όπου στο προσκήνιο ήρθαν κόμματα με ακραίες θέσεις.
Στο Μαξίμου δεν θέλουν καν να σκέφτονται το σενάριο επικράτησης της κ. Λεπέν και σημειώνουν ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα έχουν ανάγκη από μια ισχυρή Γαλλία με πρόεδρο τον Εμ.Μακρόν.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ