Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η επόμενη μέρα μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ – Κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο, ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία με στόχο να νικήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την 11η Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη απόδοση του χρίσματος στον πρώην πρόεδρο, ως την ημέρα που θα του απαγγελθεί η ποινή του. Εκτός αυτού, επέτρεψε ο καταδικασμένος πρώην πρόεδρος να παραμείνει ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι ο δικαστής έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου για να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην κατηγορούσα αρχή για να ανταπαντήσει.

Βγαίνοντας από την αίθουσα, ο Τραμπ μίλησε σε ομάδα δημοσιογράφων, κάνοντας αναφορά για στημένη δίκη από έναν μεροληπτικό δικαστή και ένα σώμα προκατειλημμένων ενόρκων. «Θα πολεμήσουμε για το αμερικανικό σύνταγμα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες. «Τίποτα δεν τελείωσε. Ο αγώνας ξεκινά τώρα και την πραγματική ετυμηγορία θα τη βγάλει ο λαός στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου».

Από εδώ και στο εξής

Σύμφωνα με το σύστημα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις μέρες που απομένουν μέχρι να ακουστεί η ποινή του, ο Τραμπ δικαιούται να μιλήσει με κάποιον ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό και να προσπαθήσει να «δώσει μια καλή εντύπωση και να εξηγήσει για ποιον λόγο αξίζει μια ελαφριά τιμωρία».

Ωστόσο, καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει την «καλύτερη δουλειά της χώρας», δηλαδή την προεδρία, η προεκλογική του καμπάνια θα πρέπει πιθανότατα να αρχίσει να σχεδιάζεται ξανά. Ως Αμερικανός πολίτης που έχει επισήμως καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις, ο Τραμπ δεν αποκλείεται να πρέπει να δίνει τακτικά το «παρών» σε κάποιον αξιωματούχο, ενώ μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες να του επιβληθούν περιορισμοί σχετικά με τα ταξίδια του στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν απαγορεύει σε έναν καταδικασμένο πολίτη να θέτει υποψηφιότητα (ούτε να εκλέγεται πρόεδρος), ο ίδιος δεν αποκλείεται να δυσκολευτεί να ψηφίσει (τον εαυτό του). Αυτό γιατί η πολιτειακή νομοθεσία της Φλόριντα, στην οποία είναι καταγεγραμμένος, απαιτεί από τους καταδικασμένους πολίτες να έχουν ολοκληρώσει την οποιαδήποτε ποινή τούς έχει επιβληθεί στη χώρα προτού τους επιτραπεί να προσέλθουν σε κάλπες προεδρικών εκλογών.

Ποιες μπορεί να είναι οι ποινές

Ο δικαστής που διευθύνει την υπόθεση, ο Χουάν Μέρτσαν, πρέπει πρώτα να εγκρίνει την ετυμηγορία και να εκδώσει οριστική απόφαση, αν και αυτό είναι συνήθως τυπικό. Θεωρητικά ο Τραμπ διατρέψει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ είναι 78 ετών και δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής είναι πιθανόν να του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, στη  τελευταία μάλιστα περίπτωση ενδεχομένως και την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Εάν τιμωρηθεί πέραν του προστίμου, ο Τραμπ θα μπορούσε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να υποβληθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας αντί να φυλακιστεί. Ως πρώην πρόεδρος, έχει το δικαίωμα να προστατεύεται ισόβια από την μυστική υπηρεσία και η υλικοτεχνική υποδομή για την ασφάλειά του πίσω από τα κάγκελα θα μπορούσε να είναι περίπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση μετά την καταδίκη, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς θα προτείνουν ποινές και στη συνέχεια θα διαφωνήσουν επ’ αυτών κατά την ακρόαση της ποινής του Τραμπ, όπου ο Μέρτσαν θα λάβει απόφαση.

“Θα ασκήσουμε έφεση το συντομότερο”

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ, Τοντ Μπλαντς, δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του εντολέα του αμέσως μόλις έχει τέτοιο δικαίωμα, αφού προηγηθούν άλλα στάδια της διαδικασίας.

“Θα ασκήσουμε έφεση το συντομότερο δυνατό”, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο κ. Μπλαντς, ποινικολόγος ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της υπεράσπισης σε αυτή τη δίκη. “Στη Νέα Υόρκη, η διαδικασία ορίζει ότι πρώτα απαγγέλλεται η ποινή και μετά ασκούμε έφεση”.

Η ποινή θα απαγγελθεί την 11η Ιουλίου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ