Κεντρικό Θέμα
Νέο πολιτικό τοπίο το 2022 – «Μπάλα» για τρεις παίχτες στο «γήπεδο» της πανδημίας
Χρονιά με τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον δείχνει να είναι το 2022, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά λόγω του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνει η πανδημία στη χώρα μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη συγκυρία όπου κυριαρχεί η κρίση του κορονοϊού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με όλες του τις δυνάμεις να κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον τρίτο παίχτη που μπήκε με φόρα στο πολιτικό σκηνικό, γίνεται αντιληπτό ότι τίποτα δεν είναι πλέον όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να επιβεβαιώνουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Ν.Δ, διατηρούν άνετο προβάδισμα, αλλά οι ισορροπίες είναι πλέον τόσο λεπτές που ουδείς αποκλείει την έκπληξη ανά πάσα στιγμή.
Η δυναμική άλλωστε της πανδημίας είναι τέτοια, που δεν δίνει το περιθώριο για λογικές ερμηνείες, με αποτέλεσμα όλα να κινούνται σε ένα τεντωμένο σχοινί που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει.
Κομματικά στελέχη τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν την «κόπωση» της κοινωνίας στο μέτωπο της επιδημιολογικής κρίσης και τονίζουν ότι η διαχείριση της θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
Εξηγούν μάλιστα ότι το επόμενο τρίμηνο είναι καθοριστικής σημασίας, με το σκεπτικό ότι η πανδημία έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές συμπεριφορές.
Άνετο προβάδισμα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Prorata και της Marc, επιβεβαίωσαν ότι το πολιτικό σκηνικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει και ότι το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο και με διαφορά από τον δεύτερο.
Σύμφωνα με τον «Σφυγμό» του Δεκεμβρίου της Prorata , την τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.
Στην πρόθεση ψήφου της Marc, η Ν.Δ. καταγράφει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,2%, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. όχι μόνον εμφανίζεται με διψήφια ποσοστά, αλλά σκαρφαλώνει στο 15,2%.
Αδυναμία
Στην παρούσα φάση βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη που κάνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πολιτικά αδύναμη, δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της, κάτι που έγινε αντιληπτό ακόμη και με την έκθεση Λύτρα- Τσιόδρα που πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω των δηλώσεων Κουρουμπλή.
Το αποτέλεσμα ήταν πως αντί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να βρίσκονται σε δύσκολη θέση να απολογείται η Κουμουνδούρου για δηλώσεις περί «δολοφόνων» που έκανε ο βουλευτής, ο οποίος τελικά τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Αρνητική αξιολόγηση
Εάν όμως αυτή είναι η μια όψη της πραγματικότητας, η άλλη έχει σχέση με το γεγονός ότι η πρόληψη της πανδημίας ως του σημαντικότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα δεν ευνοεί το κυβερνών κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διαχείρισή της, περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους εδώ και περίπου ένα χρόνο αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.
Εάν δεν αλλάξει κάτι και μάλιστα άμεσα, ουδείς θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο η δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς, ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην πείθει.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η συνέχιση της πανδημία εντείνει όλο και πιο πολύ τη δυσαρέσκεια μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.
Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι τα συναισθήματα της «απογοήτευσης» και του θυμού, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο περιορίζεται ποσοστιαία στο 34%.
Σε οριακό σημείο
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς την ακρίβεια, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς που σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση στην αγορά ενέργειας έχουν φέρει και πάλι σε οριακό σημείο μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης.
Οι «ανάσες» που δίνει κάθε λίγο και λιγάκι ο πρωθυπουργός δεν αρκούν για να αλλάξουν το κλίμα, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αβεβαιότητα ακόμη σε όσους άντεξαν και στα μνημόνια και στις πρώτες φάσεις της πανδημίας.
Αντίπαλο δέος
Σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από τη χειμερία νάρκη του και εάν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του κυβερνώντος κόμματος.
Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν ότι το Συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να απομακρύνει όσους είναι ακόμη προσκολλημένοι στις αριστερίστικες ιδεοληψίες του.
Εάν το πετύχει ίσως να μπορέσει να ξαναχτίσει τη σχέση εμπιστοσύνης του με τη κοινωνία, κάτι όμως που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς δεν το κατάφερε στα 2,5 χρόνια που είναι στην αντιπολίτευση.
3oς παίχτης
Σφήνα στις εξελίξεις δείχνει να μπαίνει και το ΚΙΝ.ΑΛ. που με την ανάδειξη του νέου αρχηγού του, δείχνει να κινείται σε δημοσκοπικό τουλάχιστον επίπεδο, σε διψήφιο ποσοστό.
Βέβαια ακόμη είναι αρχή και ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να καταθέσει θέσεις και απόψεις από τις οποίες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να επιστρέψει στα χρόνια της δόξας του ΠΑΣΟΚ.
Ο χρόνος όμως που έχει στη διάθεση του είναι ελάχιστος, καθώς ήδη αισθάνεται την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ που τον καλεί να ξεκαθαρίσει εάν θα συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. στην περίπτωση εκλογών.
Εκλογές;
Όπως γίνεται αντιληπτό το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό και οι κινήσεις των τριών παιχτών στην πολιτική σκακιέρα θα αναδείξουν νέες ισορροπίες που μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.
Ουδείς άλλωστε ξεχνά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί ανά πάσα στιγμή –ακόμη και εάν το διέψευσε για άλλη μια φορά από το βήμα της Βουλής-, ότι μπορεί να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική.