Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Παράταση μιας εβδομάδας για τα περιοριστικά μέτρα – Οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα υφιστάμενα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ έως τις 24/1 και μετά την απόφαση αυτά παρατείνονται έως τις 31/1.

 

Θ. Πλεύρης: “Η κορύφωση της “Ομικρον” έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο”

Το πρωί υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε χαρακτηρίσει “λογικό” να αποφασίσει τη Επιτροπή την παράταση των μέτρων.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της “Ομικρον” έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από “Δέλτα”, πολίτες που αρρώστησαν στις γιορτές. Συνεπώς, είναι λογικό, προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα, αν αποφασιστεί παράταση, θα είναι για μια εβδομάδα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο προβληματισμός των ειδικών αλλά και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις σοβαρές νοσηλείες, αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους νέους θανάτους που δεν φαίνεται προς το παρόν να βελτιώνονται.

 

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ζητούμενο για την επιστροφή στην κανονικότητα στην κοινότητα είναι να μπορεί να επανέλθει σε καλή λειτουργία και το σύστημα υγείας, χωρίς δηλαδή να περιθάλπει σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Στα νοσοκομεία βρίσκονται σήμερα πάνω από 5.100 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.100 σε Μονάδες.

«Οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των νεκρών «βάρυναν» ουσιαστικά στην απόφαση της επιτροπής να εισηγηθεί την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα» ανέφερε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, κ. Δημήτρης Παρασκευής. Σημειώνεται ότι οι διασωληνωμένοι οδεύουν προς τους 700 και οι νεκροί μέσα στον Ιανουάριο ανήλθαν σε 1.495. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, που εφόσον συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες, θα ενισχύσει τυχόν πρόταση της Επιτροπής για άρση των περιορισμών.

Στα νοσοκομεία πλέον η κυριαρχία της Δέλτα έχει εκτοπιστεί. Το 50% των νοσηλειών στις απλές κλίνες οφείλεται στη μετάλλαξη Omicron, με τους εμβολιασμένους που νοσούν να ξεκινούν δυνατά τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αντίθετα, η νόσος εξελίσσεται απρόβλεπτα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανεμβολίαστων που έχουν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron. Σε ό,τι αφορά τη Δέλτα, είναι η μετάλλαξη που έχει οδηγήσει σχεδόν το σύνολο των διασωληνωμένων, 683 χθες, σε αυτήν την κατάσταση. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παρασκευής στη συνέντευξή του χθες, «οι θάνατοι που καταγράφονται αφορούν σε προηγούμενες νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ