Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Σκληρές μάχες του Κ. Μητσοτάκη για να μειωθεί το κόστος ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποδυθεί σε μπαράζ συσκέψεων για αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του υψηλού κόστους ζωής.

Εκτός από τις απλησίαστες τιμές στα σούπερ μάρκετ, τα νοικοκυριά βιώνουν και τον εφιάλτη των λογαριασμών ρεύματος που προκαλούν “ηλεκτροπληξία” και τινάζουν στον αέρα, κάθε έννοια οικογενειακού προϋπολογισμού.

Τα μηνύματα που έρχονται στο Μαξίμου, τόσο από τα ευρήματα δημοσκοπήσεων, όσο και από όσα μεταφέρουν βουλευτές της Ν.Δ. υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό, να πάρει το παιχνίδι πάνω του για να δώσει λύσεις.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ακόμη δύο στοιχεία, που είναι τα εξής:

-το βαρύ κλίμα στις τάξεις επαγγελματιών και μικρομεσαίων, που δέχονται “βροχή” κλήσεων για επιστροφές επιδοτήσεων,
-την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει αυτό το καλοκαίρι διακοπές, ένας στους τρεις θα περιορίσει τη διάρκειά τους και 6 στους 10 θα μειώσουν τις δαπάνες σε σχέση με πέρυσι.

Κοινό μυστικό είναι, άλλωστε, ότι υψηλό κόστος ζωής αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας με αποτέλεσμα ουδείς να αποκλείει, ότι η βουβή οργή των πολιτών, μπορεί να αλλάξει και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Οι τελευταίες εξελίξεις υποχρεώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει με στόχο να περιοριστούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας, που έστειλε ήδη ένα πρώτο πολύ ηχηρό μήνυμα στις ευρωεκλογές.

Μπαράζ συσκέψεων

Ο πρωθυπουργός από τις αρχές της εβδομάδας έχει μπαράζ συσκέψεων, με στόχο να  βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις και να μην “τραυματιστεί” περαιτέρω η σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε με τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα.

Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ).

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, η ιλιγγιώδης τιμή της Μεγαβατώρας, η οποία έχει εκτιναχθεί κατά 200%, την ώρα μάλιστα που οι καιρικές συνθήκες, δημιουργούν ανελαστικές συνθήκες αύξησης και ζήτησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7 Ιουλίου, που η τιμή χονδρεμπορικής ήταν στα 64,67 ευρώ, έως και τις 12 Ιουλίου που έφτασε στα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική ανατιμήθηκε κατά 195,8%.

Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν υπόνοιες για κερδοσκοπία, ή εάν το πρόβλημα οφείλεται, σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία και τη συντήρηση του καλωδίου Ρουμανίας- Βουλγαρίας, το βέβαιο είναι ότι ο καταναλωτής πληρώνει τη… νύφη.

Με αυτό ως δεδομένο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκαν μέτρα που αφορούν στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, μέσω έκτακτης φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι και περιορίζεται οι κοινωνικές αντιδράσεις και στέλνεται ένα καθαρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση και πρωθυπουργός βρίσκεται πάντα δίπλα στους πολίτες.

Τεκμαρτό εισόδημα

Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει και το “μέτωπο” που άνοιξε με τους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη φορολόγησή τους.

Οι αντιδράσεις είναι κάτι παραπάνω από έντονες, καθώς εκτοξεύουν το κόστος ζωής, με τον κ. Μητσοτάκη να προχωρεί σε γενναίες αλλαγές, που είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες για να κλείσει το ρήγμα που έχει ανοίξει.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν τρεις ανατροπές, που είναι οι εξής:

  1. “Παγώνουν” οι αυξήσεις που προβλέπεται να συμβούν στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.
  2. Για τον καθορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
  3.  Δεν θα συνυπολογίζονται μόνο τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ακόμη και αγροτικές δραστηριότητες, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να καλυφθεί το ελάχιστο εισόδημα και τα εισοδήματα από ενοίκια, τόκους καταθέσεων κλπ.

Η συζήτηση θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα τεθούν στο τραπέζι, όλες οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2025.

Επιστράτευση Περιφερειών

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής των νοικοκυριών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό, επιστρατεύει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των περιφερειών της χώρας, κάτι που σημαίνει αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά.

Στόχος της κίνησης αυτής, είναι να μειωθεί το κόστος ζωής να αποκλιμακωθούν οι τιμές των προϊόντων και μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας να μπει “φρένο” σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

“Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε όλοι μαζί τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων”, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος για να υπογραμμίσει τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ