Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: “Restart” Μητσοτάκη μέσω ΔΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

*Το νέο κυβερνητικό αφήγημα
*Λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα
*Ανάσες και όραμα για την κοινωνία
*Εξαγγελίες με δημοσιονομική ισορροπία

Νέο τοπίο επιχειρεί να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη θύελλα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης, που προκάλεσε ο πύρινος εφιάλτης στη Βορειοανατολική Αττική.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με αγωνία τις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του φθινοπώρου, για να δουν τις βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξαναπιάσουν το νήμα από την αρχή.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και αυτό που διαμηνύει είναι ότι απαιτείται σκληρή δουλειά, για να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές μιλούν για ολική επανεκκίνηση μετά και το γκρίζο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναγνωρίζουν όμως ότι τα πύρινα μέτωπα της 11ης και 12ης Αυγούστου έχουν κάνει ήδη αισθητό το αποτύπωμά τους.

Ζητούμενο, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι ένα νέο αφήγημα από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”.

Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι αντίπαλός του δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στη δίνη μεγάλων εσωκομματικών του προβλημάτων, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένος να τον “καταπιούν” τα προβλήματα.

Μέσω του “καλαθιού” της ΔΕΘ – των εξαγγελιών δηλαδή που θα κάνει-, θέλει να βάλει φρένο στο αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και ταυτόχρονα να δώσει όραμα και προοπτική για καλύτερες ημέρες στην κοινωνία.

Άμεσες πρωτοβουλίες

Το στοίχημα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι τα προβλήματα θα αρχίσουν να επιλύονται και η Ν.Δ. θα ανακτήσει τη δυναμική της.

Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, τονίζουν ότι οι πολίτες έχουν απαιτήσεις και βάζουν ψηλά τον πήχη για την κυβέρνηση, από τη στιγμή που και οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

“Από εμάς εξαρτάται εάν θα ανακτήσουμε τη δυναμική που χάσαμε στην κάλπη των ευρωεκλογών”, έλεγε με νόημα στον “Χ-τύπο” “γαλάζιος” βουλευτές και σημείωνε ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Αναγνώριζε, πάντως, ότι έχει μειωθεί ο πήχης της ανοχής απέναντι σε παραφωνίες και σημείωνε ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα βάλουν φρένο στην καθοδική πορεία που έχει ως αφετηρία της το 28,3% της ευρωκάλπης.

Αντιστροφή κλίματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως προτεραιότητα του να αναστρέψει το βαρύ κλίμα, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, η οποία τον επιβράβευσε εκλέγοντας τον δύο φορές πρωθυπουργό.

Η μετάβαση του στη ΔΕΘ και κυρίως η ομιλία που θα εκφωνήσει θα δώσει το στίγμα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει, για να έρθουν καλύτερες ημέρες, σ’ αυτό που αποκαλείται καθημερινότητα του πολίτη.

Στόχος του είναι το νέο αφήγημα να έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που εδραιώνουν την πεποίθηση ότι και ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν την πολιτική βούληση να κάνουν το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Δημοσιονομική ισορροπία

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι πολύ μετρημένος στις εξαγγελίες που θα κάνει καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη δεν πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλλες το μήνυμα, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγγελίες δεν θα έχουν τη μορφή παροχολογίας αλλά θα είναι μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, γεγονός που βάζει φρένο στα σενάρια ενός μεγάλου “καλαθιού” που έχει αρκετές εκπλήξεις.

Πρωτοβουλίες θωράκισης

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση για τον πρωθυπουργό είναι να στείλει μήνυμα ότι τα νοικοκυριά και κυρίως οι ευάλωτοι θα θωρακιστούν στον έτσι κι αλλιώς δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που είναι προ των πυλών.

Προτεραιότητα δείχνουν να είναι οι πρωτοβουλίες θωράκισης από την ακρίβεια που ήταν και παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, που ακουμπάει και τα μεσαία εισοδήματα.

Νέος οδικός χάρτης

Με αυτό ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τον νέο οδικό χάρτη μέχρι το καλοκαίρι του 2025, όπου εκτός από την ακρίβεια, προτεραιότητες αποτελούν η ανάταξη του ΕΣΥ, το στεγαστικό, το εργασιακό και η παιδεία.

Ειδικά για το στεγαστικό, η κυβέρνηση θα “επιστρατεύσει” σειρά παρεμβάσεων , όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, ύψους 2 δις. ευρώ, για το οποίο οι συζητήσεις με την Κομισιόν βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Στις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι:

-η διεύρυνση των δικαιούχων ως προς την ηλικία που θα φτάνει στα 50 έτη, από 39 που ήταν στο προηγούμενο
-η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων με ειδική πρόνοια για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους
-η παλαιότητα των ακινήτων να είναι μικρότερη από τα 15 έτη.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 880 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, εκτός και εάν υπάρξει έκπληξη.

Στην ίδια κατηγορία είναι επίσης:

-η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες,
-η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες,
-η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος,
-η αύξηση των συντάξεων,
-η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Στο τραπέζι είναι και ο καθορισμός της λίστας των δικαιούχων που θα μοιραστούν τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα κατευθυνθούν σε συνταξιούχους που δεν θα δουν αύξηση των αποδοχών τους λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πέρσι το ύψος της ενίσχυσης που είχε καταβληθεί ανέρχονταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ