Ελλάδα
Σε έξαρση ο κορωνοϊός – Συναγερμός για ανεμβολίαστους και τρίτη δόση
Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στη χώρα με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού να σπάνε το φράγμα των 7.000.
Ειδικότερα, τα 7.335 που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προέκυψαν κατόπιν 114.388 τεστ, σημαντικά λιγότερων από τα 263.150 της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου, οπότε είχε καταγραφεί το ρεκόρ διασποράς με 6.909 νέες λοιμώξεις.
Παράλληλα, ρυθμούς αυξάνουν και τα ραντεβού πρώτης και τρίτης δόσης με τα εμβόλια κατά της COVID-19, με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και την «έκρηξη» της πανδημίας να ωθούν τους πολίτες προς στα εμβολιαστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, τα ραντεβού πρώτης δόσης αυξήθηκαν κατά 185% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα και κατά 200% τα ραντεβού αναμνηστικής.
Με την εμφάνιση των μεταλλάξεων και ιδίως της Δέλτα, ο στόχος για το τείχος ανοσίας έγινε διπλός και, πέρα από επιπλέον «ύψος» χάρη στους νέους εμβολιασμούς, χρειάζεται ενίσχυση με την τρίτη δόση που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι της σοβαρής λοίμωξης και του θανάτου. Έτσι θα ανακοπεί η ορμητικότητα του ιού που σήμερα αποτυπώνεται στους 65 νέους θανάτους, τους 477 διασωληνωμένους ασθενείς και τους 3.500 ακόμα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας.
«Συναγερμός» για ανεμβολίαστες εγκύους
Επτά στους δέκα (71,4%) που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν το έχουν πράξει, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Οι κίνδυνοι από μια πιθανή λοίμωξη με κορωνοϊό θα παραμείνουν πολλαπλάσιοι για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αλλά δεν θα περιοριστούν εκεί.
«Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων γυναικών, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που λόγω πλημμελούς, ίσως, πληροφόρησης, ακόμη και από τους γιατρούς τους, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Όχι όμως μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους», επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών , κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους εγκύων έπειτα από μάχη με την COVID-19, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και όσες γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή στο μέλλον, αλλά και την αναγκαιότητά του για τις πρώτες. Ο κίνδυνος καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τις 42 ημέρες της λοχείας είναι αντίστοιχος με των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, ενώ η νόσος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές όπως πρόωρο τοκετό.
Δείτε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα κλείσει ξανά οικονομία και κοινωνία» – Ανεμβολίαστους με rapid θέλει η εστίαση
“Σωτήρια” η τρίτη δόση
Τα εμβόλια έχουν αποτρέψει 8.500 θανάτους από COVID-19 έως τις 10 Οκτωβρίου, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου. Παραφράζοντας τα λόγια μιας αριστούχου φοιτήτριας για την ανάγκη εμπιστοσύνης προς την επιστήμη, έθεσε το ερώτημα: «μπορούμε κάνοντας το εμβόλιο να σώσουμε τη ζωή μας;».
Ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα που αύξησε τους θανάτους και τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οδήγησε στην συμπερίληψη όλων των πολιτών 18 ετών και άνω στο εμβολιαστικό σχέδιο για τη χορήγηση τρίτης δόσης, από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου οπότε έγινε το άνοιγμα στην πλατφόρμα. Ωστόσο, κάποιοι την αναβάλλουν βλέποντας σε μη προτυποποιημένα τεστ ότι διαθέτουν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων. Όπως επεσήμανε η πρόεδρος, τα επίπεδα αντισωμάτων που εξασφαλίζουν την προστασία από τον ιό δεν είναι προσδιορισμένα.
Η τρίτη δόση ενισχύει τη μειωμένη χυμική ανοσία και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά 93% στην πρόληψη νοσηλείας, 92% στην πρόληψη σοβαρής νόσου και 81% στην αποτροπή θανάτου.
Τα στοιχεία της χώρας
Τα επιδημιολογικά δεδομένα εκπέμπουν σήμα κινδύνου και υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού. Αν και το ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει πρώτη την Αττική στο βάθρο της ιικής διασποράς με 1.455 νέες λοιμώξεις, πρωταγωνίστρια είναι η Θεσσαλονίκη με 1.298 και έναν μέσο όρο κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες μια ανάσα από τα 1.000, στα 947,00. Παράλληλα, μαζί με τις ενότητες της Αττικής, τριψήφια κρουσμάτων εντοπίζονται σε 22 περιφερειακές ενότητες με κορυφαίες τη Λάρισα (416), τη Μαγνησία (253 στην ΠΕ Μαγνησία (253), την Κοζάνη (245) και την Αχαΐα (242).
[Πηγή: protothema.gr]