Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ -Τσίπρας: Ηθική … πέναλτι και διπλό «αγκάθι» ενόψει εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να διαμορφώσει νέο πολιτικό σκηνικό στο δρόμο προς τις εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και την υπόθεση Πάτση, σε συνδυασμό με την ακρίβεια θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα. Στελέχη που είναι κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν ότι κάθε μέρα που περνά γίνεται κατανοητή από τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, η παρακμή που οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το τσιτάτο περί «γαλάζιων ακρίδων» με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι κάποιοι λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, ενώ η κοινωνία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που μιλούν για ξεζούμισμα του δημόσιου ταμείου προς όφελος «γαλάζιων παιδιών» και «γαλάζιων golden boys», υπενθυμίζοντας τους υπέρογκους μισθούς που λαμβάνουν τα στελέχη της ΔΕΗ. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι είναι αναγκαιότητα η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ για να προστατευτεί η κοινωνία, η οποία δοκιμάζεται από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Βουλευτές και στελέχη διαμηνύουν ότι:

– η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν θα περάσει  στο «ντούκου» καθώς αφορά την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα,
-η υπόθεση Πάτση είναι κορυφή του παγόβουνου και δεν αποκλείουν να βγουν στο φως και νέες αποκαλύψεις.

Οι κινήσεις του επικοινωνιακού επιτελείου της Κουμουνδούρου έχουν δύο βασικές στοχεύσεις που είναι οι εξής:

1.     Ηθικό πλεονέκτημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και για το λόγο αυτό αναδεικνύει θέματα που έως πρόσφατα απουσίαζαν από το δημόσιο διάλογο. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης απολογείται πλέον και για το pretador και για τις παρακολουθήσεις και για τον «γαλάζιο» βουλευτή Πάτση, για τον οποίο λένε ότι πλούτιζε σε βάρος δανειοληπτών με την ανοχή της Ν.Δ. Η Κουμουνδούρου αποσκοπεί στη φθορά της κυβέρνησης, ώστε να απωλέσει το ηθικό πλεονέκτημα σε θέματα διαφάνειας. Για τον λόγο αυτό θέτει τέσσερις όρους για την αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς επιδίωξη του επιτελείου του κ. Τσίπρα είναι να περάσει το μήνυμα ότι «ουδείς εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη».

2.     Άνοιγμα στα μεσαία στρώματα: Ο κ. Τσίπρας ναι μεν έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι προφανές ότι τις παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή. Με δεδομένο ότι οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν στασιμότητα στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του, εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπεράσουν τον σκόπελο και θα γίνει πράξη το άνοιγμα στη μεσαία τάξη, που είναι το «κλειδί» για να γίνει πράξη ο στόχος της πρωτιάς στις εκλογές με απλή αναλογική.

 

Από «κόσκινο»

Μέσα στο κλίμα αυτό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περνούν από «κόσκινο» υποθέσεις που χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ύποπτες και θα μπορούσαν να δώσουν πιο δυνατά χτυπήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο Διαύγεια, όπου αναζητούνται ίχνη οσμής σκανδάλων, με τον Τομεάρχη Διαφάνειας Παύλο Πολάκη που έφερε στο φως την υπόθεση Πάτση να είναι επικεφαλής των ερευνών.

 

Το…πέναλτι

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αφορμή το πέναλτι στο παιχνίδι Παναθηναϊκού Ολυμπιακού.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι βαριές κουβέντες που αντάλλαξαν, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αλλαγή συσχετισμών στα ΜΜΕ, όπου έχουν καταλυτική επίδραση στην επιρροή της κοινής γνώμης.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι οι «επιχειρηματίες των ΜΜΕ δεν είναι ούτε υποβολείς της κυβέρνησης, ούτε φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι». Ο κ. Μαρινάκης απάντησε με τη φράση ότι «οι αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν και μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα».

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε πλήρη εξέλιξη με ότι αυτό συνεπάγεται για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι του κ. Μητσοτάκη τα ΜΜΕ που ανήκουν στον κ. Μαρινάκη.

 

Αδυναμίες

Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πρωτιά στις κάλπες με απλή αναλογική δεν θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Κουμουνδούρου.

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης είναι το μεγάλο αγκάθι της Κουμουνδούρου, καθώς δεν μπορεί να απευθυνθεί με άνεση στο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο αγκάθι έχει σχέση με τις διαδικασίες ένταξης στελεχών από το χώρο της Κεντροαριστεράς στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, λόγω των προσκομμάτων που θέτει η στενή κομματική πυραμίδα.

Ο κίνδυνος μάλιστα όπως αναγνωρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην μπορεί να γίνει πράξη μια ευρύτερη συσπείρωση, καθώς οι εθνικές εκλογές προηγούνται των αυτοδιοικητικών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ