Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Voucher: Πώς θα πάρετε επιδότηση 1600 ευρώ για αγορά laptop

Published

on

Το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ Β’» είναι σε εφαρμογή και οι δικαιούχοι των vouchers αξίας 630 ευρώ – 1.600 ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά laptop, tablet και άλλων συστημάτων για την επιχείρηση τους.

Το Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ Β’» παρέχει επιταγές (vouchers) που διατίθενται για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών εργαλείων.

Ενδεικτικά με τα Vouchers οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακές υπηρεσίες και λογισμικά όπως εφαρμογές διαχείρισης προσωπικού, πωλήσεων, υποστήριξης πελατών καθώς και εξοπλισμό όπως tablets, laptops, σταθερούς υπολογιστές, συστήματα τηλεδιασκέψεων.

Η διαδικασία αγοράς επιδοτούμενων λύσεων συνοπτικά είναι η εξής:

  1. Λήψη των επιταγών (vouchers)
  2. Επιλογή προϊόντων – υπηρεσιών και προμηθευτών
  3. Παραγγελία προϊόντων – υπηρεσιών – Δέσμευση vouchers
  4. Εξόφληση προϊόντος – εξαργύρωση vouchers

Υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας της συναλλαγής από το δικαιούχο μετά την εξαργύρωση των vouchers.

Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τη διαδικασία αγοράς επιδοτούμενων ψηφιακών λύσεων, παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ενότητα 13 της Πρόσκλησης.

Από πότε μπορώ να αγοράσω προϊόντα / υπηρεσίες στο πλαίσιο του Προγράμματος;

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έκδοση της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ Β΄», με την αίρεση κάλυψης των λοιπών προϋποθέσεων του Προγράμματος και κυρίως ότι θα εγκριθεί, τόσο το ψηφιακό προϊόν / υπηρεσία και ο προμηθευτής, όσο και κουπόνι στον δυνητικό δικαιούχο.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, ο κάθε δικαιούχος καλείται να επικοινωνήσει με τον προμηθευτή της επιλογής του, δηλαδή με το κατάστημα που θα κάνει την αγορά, πριν την έκδοση της κάθε επιταγής.

Η επιταγή που θα εκδώσετε θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το ποσό της επιχορήγησης που αναλογεί σε κάποιο τιμολόγιο. Το υπόλοιπο ποσό του τιμολογίου θα εξοφληθεί από εσάς (είναι η ιδιωτική δαπάνη).

Έτσι, κατά τη χρήση μίας επιταγής, είναι πιθανό να εξαργυρωθεί ποσό χαμηλότερο της ονομαστικής αξίας της επιταγής με την οποία αρχικά εκδόθηκε (από το ποσό δηλαδή που θα δηλώσετε σε αυτή τη φόρμα).

Το υπόλοιπο ποσό (ονομαστική αξία μείον ποσό τελικής εξαργύρωσης) δεν επιστρέφεται – δεν μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μη μείνει σημαντικό ποσό της επιχορήγησης αναξιοποίητο, είναι σημαντικό να εκδίδετε επιταγές με τη σωστή αξία, αυτή δηλαδή που ταιριάζει στα δεδομένα μίας συγκεκριμένης τιμολόγησης.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι μπορείτε να εκδίδετε επιταγές καθόλη τη διάρκεια αγορών του Προγράμματος. Δεν είναι απαραίτητο η έκδοση να γίνει άμεσα.

Προθεσμίες

Οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιούν αγορές σύμφωνα με τις ακόλουθες προθεσμίες:

  • Έκδοση και δέσμευση επιταγών από προμηθευτές, από την Τρίτη 8 Απριλίου 2025 έως το Σάββατο 3 Μαΐου 2025.
  • Εξαργύρωση επιταγών (υπό την προϋπόθεση ότι η αντίστοιχη δέσμευση έχει πραγματοποιηθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος) έως το Σάββατο 17 Μαΐου 2025.
  • Ως ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου (cooling off period) για την οποία επιτρέπονται ορισμένες μόνο (κατ’ εξαίρεση) περιπτώσεις εξαργύρωσης vouchers, ορίζεται το Σάββατο 31 Μαΐου 2025.

Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και ολοκλήρωσης του Προγράμματος ορίζεται η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025.

Τέσσερις κλίμακες ενίσχυσης

Στο πλαίσιο του Προγράμματος δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης επιταγών (vouchers), βάσει της κατηγορίας κάθε επιχείρησης.

Επισημαίνεται ότι το ύψος της ενίσχυσης / ποσό εξαργύρωσης δεν μπορεί να υπερβεί:

  • την ονομαστική αξία των επιταγών, όπως αποτυπώνεται στη στήλη (Β) και,
  • το 80% του πραγματικού κόστους των προμηθευόμενων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως θα αποτυπώνεται στα παραστατικά των αντίστοιχων συναλλαγών για τις κατηγορίες #1 και #2.
  • το 90% του πραγματικού κόστους των προμηθευόμενων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως θα αποτυπώνεται στα παραστατικά των αντίστοιχων συναλλαγών για τις κατηγορίες #3 και #4.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ