Κεντρικό Θέμα
Αισιοδοξία για νίκη: Μάχη 45 ημερών για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών και ελπίδα όλων είναι ο εφιάλτης της πανδημίας που βιώνει η Ελλάδα εδώ και 15 μήνες να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.
Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία, υπογραμμίζουν όμως ότι ο κορονοϊός είναι ένας ύπουλος εχθρός που μπορεί να τινάξει από τη μια στιγμή στην άλλη τις ισορροπίες.
Το βασικό ερώτημα με βάση τη δυναμική του ιού είναι το πότε θα οδηγηθεί η χώρα σε συνθήκες μερικής κανονικότητας, προκειμένου να πάρει μπροστά η ατμομηχανή της οικονομίας.
Ασφαλής απάντηση για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει, είναι όμως σαφές ότι από τις αρχές του καλοκαιριού τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, λόγω και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι «έχουμε ξεμπερδέψει από τον ιό», καθώς οι μεταλλάξεις έχουν μεγάλη δυναμική και μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση, οι όποιες επισημάνσεις θα πρέπει να έχουν ως βασική αρχή ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η μάχη των επόμενων 45 ημερών για υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.
Ο «Χτύπος» με βάση τις επισημάνσεις που έχουν κάνει οι ειδικοί θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει το πώς θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο, με βάση συγκεκριμένες ερωτήσεις απαντήσεις.
8 κρίσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για την πανδημία
- Τι σημαίνει η μαζική συμμετοχή 30άρηδων και 40άρηδων στους εμβολιασμούς;
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια πολύ θετική εξέλιξη, λόγω του ότι είναι το πλέον παραγωγικό κομμάτι της χώρας. Με τη στάση τους έδειξαν το δρόμο και έβαλαν τα γυαλιά κυρίως τους άνω των 70 ετών που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο. Πρόκειται για το κομμάτι της κοινωνίας που κυκλοφορεί περισσότερο και έχει αντιληφθεί τους κινδύνους που υπάρχουν στην οικονομία όσο διαιωνίζεται το πρόβλημα της υγειονομικής κρίσης. Με τη στάση τους έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί να μένει καθηλωμένη και είναι ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
- Τι πρέπει να κάνουν με τα αντισώματα όσοι έχουν εμβολιαστεί;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να μετρήσουν τα αντισώματα τους, καθώς ο οργανισμός μας δεν αμύνεται μόνο μέσω αυτών. Όπως εξηγούν ο οργανισμός αμύνεται με πιο συγκεκριμένους και πιο πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς που δεν μετρώνται με τον τίτλο των αντισωμάτων.
- Μέχρι πότε είναι προστατευμένοι όσοι εμβολιάστηκαν;
Ειδικοί τονίζουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι ασφαλείς έναντι του ιού, κάτι που σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι για τουλάχιστον για εννέα μήνες, ίσως και παραπάνω.
- Πότε πρέπει να εμβολιστούν όσοι έχουν νοσήσει;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό προστατεύονται για διάστημα έως και τρεις μήνες από τη φυσική ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βιαστούν, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο μετά από τρεις μήνες από τότε που νόσησαν, με στόχο να επεκτείνουν την ανοσία τους.
- Τι πρέπει να ξέρουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα;
Επιστήμονες όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τονίζουν ότι ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λαμβάνουν θεραπείες με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με το γιατρό τους. Στόχος είναι να βρεθεί το κατάλληλο χρονικό παράθυρο ώστε η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού τους να είναι η βέλτιστη.
- Πότε θα υπάρξει ανοσία της αγέλης;
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο γενικός πληθυσμός θα αποκτήσει ανοσία της τάξεως του 50% μέσα στον Ιούνιο. Εάν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο. Πρόκειται όπως επισημαίνει για ένα πολύ καλό ανάχωμα, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και σε ένα πολύ καλό καλοκαίρι. Στην περίπτωση που το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και φτάσει στα επίπεδα του 60% και 70%,τότε θα περιοριστούν και τα όποια προβλήματα του φθινοπώρου. Με βάση αυτό ως δεδομένο, οι ειδικοί θέτουν ως προτεραιότητα να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι προκειμένου να εμβολιαστούν, για να γίνει πράξη η ανοσία της αγέλης που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στη ζωή μας.
- Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες;
Οι εικόνες που έρχονται από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο με συναυλίες, αλλά και καφέ χωρίς μάσκες, έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της περιπέτειας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι «αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά. Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Εξαίρεση πάντως θα αποτελούν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι πολυσύχναστοι χώροι.
- Τι γίνεται με τα φάρμακα κατά του ιού;
Σύντομα θα είναι διαθέσιμα τέτοια φάρμακα, που θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού. Ήδη οι δοκιμές που γίνονται αφορούν σε μονοκλωνικά αντισώματα εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας, φάρμακα από το στόμα, εισπνεόμενα που αναμένεται πολύ σύντομα να είναι διαθέσιμα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025