Ελλάδα
Ανθρωπογεωγραφία: Η φυλή των ψεκ και οι «αρνητές» του εμβολιασμού
Όλο και πιο έντονη κάνει την εμφάνισή του το αντιεμβολιαστικό κίνημα γεγονός που βάζει προσκόμματα στη δημιουργία του αναγκαίου τείχους ανοσίας από τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του.
Μια ματιά να ρίξει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα διαπιστώσει ότι έχουν αναπτυχθεί απίστευτες θεωρίες, οι οποίες γίνονται πιστευτές από μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας.
Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου κατέστησε σαφές ότι οι αντιεμβολιαστικές απόψεις μπορεί να είναι μειοψηφικές, είναι όμως υπαρκτές.
Ειδικότερα, στο ερώτημα «εάν έχετε κάνει ή κάνετε σίγουρα το εμβόλιο», το 8% απάντησε ότι «σίγουρα δεν θα το κάνει» και ένα 5% ότι «μάλλον δεν θα το κάνει».
Ενδιαφέρονται είναι και τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα της ΔιαΝΕΟσις σχετικά με τους λόγους που επιλέγει κάποιος για να μην κάνει το εμβόλιο.
Από τις απαντήσεις προέκυψαν τα εξής:
- το 67,9% εκτιμά ότι μπορεί να μην είναι ασφαλές και να έχει παρενέργειες,
- το 20,6 δηλώνει ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό,
- το 3,5% ότι δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες,
- το 5,2% πιστεύει ότι η νόσος είναι ήπια,
- τα 0,4% ότι δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια.
Η έρευνα της Focus Bari|YouGov τον Ιούνιο που αφορά στην Ελλάδα και στο ερώτημα εάν θα κάνουν το εμβόλιο, το 20% απάντησε «μπορεί ναι / μπορεί και όχι», ενώ το 12% απάντησε «μάλλον / οπωσδήποτε δεν θα το κάνουν».
Τα ποσοστά ήταν 14% στους 18-24 ετών και 15% στους 25-34 ετών, έναντι 10% στις ηλικίες 35-44, 12% στους 45-54% ετών και 10% σε όλους όσοι είναι άνω των 55 ετών.
Τα στοιχεία της ίδια έρευνας έδειξαν επίσης ότι οι «αρνητές»:
- στην Αττική φτάνουν το 12%,
- στην Θεσσαλονίκη το 11% και
- στην Περιφέρεια το 13%.
Οι ισχυρισμοί
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για σημαντικές ομάδες του πληθυσμού με τελείως διαφορετικές σε πολλές περιπτώσεις ιδεολογίες, που τους ενώνει το «όχι» στον εμβολιασμό.
Τα συνηθισμένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να αποφύγουν το εμβόλιο είναι ότι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ότι αναμένουν το φάρμακο και ότι φοβούνται τις παρενέργειες.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο προκαλεί πρόβλημα γονιμότητας, αλλά ξεχνούν ότι η επιστήμη έχει διαψεύσει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό τους και ότι ο εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους.
Επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται συνεννόηση με τον γυναικολόγο, ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται και για όσες θηλάζουσες, ενώ το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα.
Οι ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και ως επιχείρημα ότι δεν έχουν λόγο να κάνουν το εμβόλιο από τη στιγμή που 18 μήνες μετά την πανδημία, άνθρωποι συνεχίζουν να νοσούν και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.
Δείτε επίσης: Εστίαση: Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Οι ΜΕΘ
Ξεχνούν βέβαια ότι το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και ότι χωρίς τα εμβόλια ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων θα είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Υπερτονίζουν κάποια περιστατικά που είναι απειροελάχιστα μπροστά σε αυτούς που έχουν σωθεί και δηλώνουν ότι εμπιστεύονται μόνο τα φάρμακα κατηγορώντας την επιστήμη ότι σκοπίμως τα αποκρύπτει.
Ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται σ’ αυτή την κατηγορία ανεμβολίαστων είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας» με τον επιχείρημα ότι περιμένουν από τους άλλους να εμβολιαστούν για να προστατευτούν και οι ίδιοι.
Οι… ψεκ
Μια άλλη κατηγορία είναι αυτοί των «ψεκασμένων», αυτών δηλαδή που ζουν με τη συνωμοσιολογία και υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες για να κερδοσκοπήσουν.
Τα επιχειρήματά τους είναι ότι ο ιός εφευρέθηκε προκειμένου να καλύψει τις επιπτώσεις του 5G, να μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός και να μπουν τσιπάκια που θα ελέγχουν και θα αλλάξουν το DNA των ανθρώπων.
Αυτή η κατηγορία που θεωρείται και η πιο ακραία, έκανε την εμφάνισή της στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού και είναι από δύσκολο έως απίθανο να αλλάξει θέση.
Το γεγονός ότι στις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσουν μπερδεύουν και σκοταδιστικές εκκλησιαστικές απόψεις φέρνει σε δύσκολη θέση και την επίσημη εκκλησία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών.
Στοιχεία… επιστημονικότητας
Το κίνημα των ανεμβολίαστων χρησιμοποιεί ως επιχείρημα και το γεγονός ότι κάποιοι γιατροί και επιστήμονες αμφισβητούν ευθέως τα αποτελέσματα των ερευνών για τον κορονοϊό.
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι αυτοί έχουν γνώση και «ξέρουν καλύτερα» από τον καθένα τι πραγματικά συμβαίνει, με αποτέλεσμα η αμφισβήτηση να είναι όλο και πιο έντονη καθώς έχει στοιχεία επιστημονικότητας.
Θρομβολογικά επεισόδια
Με αυτά τα δεδομένο είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο τα υπάρξει στροφή σε όσους μπορούν να πειστούν, αυτούς δηλαδή που φοβούνται τις παρενέργειες, όπως τα διάφορα θρομβολογικά επεισόδια.
Πρόκειται για ανθρώπους που ναι μεν μπορεί να αναγνωρίζουν την αξία της επιστήμης, είναι όμως φοβισμένοι για τις επιπτώσεις με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά διστακτικοί.
Επιστήμονες τονίζουν ότι η επιχείρηση «πειθώ» πρέπει να επικεντρωθεί πάνω τους, καθώς είναι ομάδες του πληθυσμού που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι και έχουν επηρεαστεί από αντιφατικές προσεγγίσεις.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 week ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα1 week ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο