Ελεύθερο Βήμα
“Η επένδυση στην ψυχική υγεία των γυναικών είναι επένδυση στην κοινωνία”, της Ζωής Ράπτη
Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο Χ-τύπο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας
Νέες πολιτικές και δράσεις ενδυναμώνουν την ψυχική υγεία των γυναικών, που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες θέσεις ευθύνης και ηγετικές θέσεις στην υγεία, την επιχειρηματικότητα και την πολιτική. Την ίδια ώρα, οι μεγάλες και αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας με σημαντικότερες την δημοσιονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 και την υγειονομική κρίση του κορονοϊού που ακολούθησε αύξησαν την ψυχολογική πίεση και το άγχος που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι γυναίκες, ως εργαζόμενες, σύζυγοι και μητέρες. Το ψυχικό κόστος της πανδημίας αποτυπώνονται σε σχετικές έρευνες που κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς, σοκαριστική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και έξαρση των εξαρτητικών συμπεριφορών. Για τις γυναίκες που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, οι συνθήκες εργασίας είναι πάντοτε ψυχοπιεστικές λόγω της ευθύνης, της διαρκούς διαθεσιμότητας που απαιτείται και της αδιάκοπης προσφοράς.
Επιπλέον, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την τεράστια πρόκληση της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Αντιλαμβανόμενο το Υπουργείο Υγείας την μεγάλη σημασία αυτής της πρόκλησης καθώς και της μεγάλης και επείγουσας ανάγκης να στηριχθούν στην πράξη οι γυναίκες εργαζόμενες και συνεπώς, ο ίδιος ο θεσμός της οικογένειας και η κοινωνική συνοχή, χάραξε μια σειρά πολιτικών και δράσεων για την ενίσχυση και προστασία της ψυχικής υγείας των γυναικών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Ψυχική Υγεία κατά 62%.
Επίσης, προχώρησε ο επιτελικός σχεδιασμός της στρατηγικής και των πολιτικών ψυχικής υγείας, με αντικείμενο την δημιουργία Κέντρων Ημέρας, Οικοτροφείων και ξενώνων και Κινητών Μονάδων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, προβλέφθηκε ειδική μέριμνα για το εργασιακό σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και αναπτύχθηκαν προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης της οικογένειας και της κατ’ οίκον βοήθειας των φροντιστών παιδιών και εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας, που ως επί το πλείστον είναι οι μητέρες τους. Επίσης, δημιουργήθηκε Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των συμπολιτών μας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας λόγω γεωγραφικής ή φυσικής αδυναμίας. Να προσθέσω πως λειτουργούν η Ανοικτή Γραμμή 215-215-2121 για τη δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών/φροντιστών και η Γραμμή ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον γενικό πληθυσμό. Σύντομα, από τις 56 ήδη αδειοδοτημένες δομές, θα εγκαινιάσουμε Κέντρα και υπηρεσίες για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης και στήριξη της οικογένειας, νέες και νέους με διαταραχές πρόσληψης τροφής, την υποστήριξη των εργαζόμενων, παιδιά και νέους στο φάσμα του αυτισμού, άτομα προχωρημένης ηλικίας που νοσούν από άνοια. Παράλληλα εκπονήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, όπου αποτυπώνεται η βούλησή μας να υποστηρίξουμε τις γυναίκες και τους εργαζομένους, που συνιστούν τον κορμό του κοινωνικού ιστού.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους