Κοινωνία
Οι πρώτοι “αστικοί” αγρότες
Εγκαίνια για τους Δημοτικούς
Λαχανόκηπους στον Άγιο Δημήτριο
Tην Κυριακή 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με θερμή ανταπόκριση, η εκδήλωση για τα εγκαίνια και την επίσημη παράδοση των Δημοτικών Λαχανόκηπων στους δικαιούχους δημότες του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν οι δικαιούχοι δημότες, πολλοί κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Η Δήμαρχος της πόλης, κα Μαρία Ανδρούτσου, καλωσόρισε τον κόσμο και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια, ιδιαίτερα τον εμπνευστή της ιδέας κ. Μάκη Παπούλια και τους Δημοτικούς Συμβούλους κα Κατερίνα Ασημακοπούλου και κ. Σπήλιο Διαβολίτση, που με τις προσπάθειες τους και τη δημιουργικότητά τους στήριξαν την ιδέα και βοήθησαν στην υλοποίησή της.
Στην εκδήλωση ο κ. Ανδρέας Μπαρμπαρούσης, γεωπόνος και παρουσιαστής της εκπομπής «ΚΗΠΟΥΡΕΜΑΤΑ», μίλησε για το αστικό πράσινο και την οικιακή κομποστοποίηση, αλλά και στην πράξη βοήθησε με τις γνώσεις του στο φύτεμα του πρώτου λαχανόκηπου, δίνοντας μικρές και σημαντικές χρηστικές συμβουλές.
Τους πρώτους σπόρους για το φύτεμα των περιβολιών τους έδωσε η εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ και ο εκπρόσωπος της κ. Άκης Αντωνιάδης ενημέρωσε για τις δράσεις της.
Οι 45 δικαιούχοι και εν δυνάμει «αγρότες» της πόλης, οι οποίοι επιλέχθηκαν βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, θα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα να φροντίζουν και να καλλιεργούν τα περιβόλια τους, τα οποία έχουν έκταση 30-40τ.μ.περίπου το καθένα. Η παραγωγή τους θα προορίζεται ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας τους, ενώ το 10% θα δίνεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.
Στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου υπογραμμίζονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: “Αξίζει να σημειωθεί πως τα δημοτικά περιβόλια αποτελούν ουσιαστικά έναν από τους προεκλογικούς στόχους της Δημάρχου παίρνει σάρκα και όστα. Στόχος του Δήμου Αγ. Δημητρίου με την αξιοποίηση της δημοτικής αυτής έκτασης, είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια της κρίσης και η προσφορά μιας εναλλακτικής, γι’ αυτά, διεξόδου. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η δημιουργία κήπων μέσα στο πυκνοδομημένο περιβάλλον της πόλης αποτελεί την μια πράσινη παρέμβαση, μια πραγματική όαση, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.
Παράλληλα δε, η δράση αυτή συμβάλει στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια, δίνοντας ακόμη και κίνητρο σε κάποιους από αυτούς να στρέψουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται λοιπόν για μια δράση που διαμορφώνει νησίδες συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία. Μπορεί να φέρει κοντά τους πολίτες που θα ασχοληθούν, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και κουλτούρας, ενώ θα προσφέρει άσκηση, εκτόνωση και δημιουργική απασχόληση σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη”.
Ο χώρος θα είναι κοινόχρηστος και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, τις ώρες και τις ημέρες που η κεντρική είσοδος θα είναι ανοικτή από τους καλλιεργητές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος κάθε χρόνο θα βραβεύει τον καλύτερο Λαχανόκηπο.