Κεντρικό Θέμα
Δύσκολο 4μηνο: Κορονο-εφιάλτης με lockdown έως και την άνοιξη
Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η Ελλάδα με τον κορονοϊό, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αργεί ακόμη η μέρα που θα απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας.
Το στοίχημα των Χριστουγέννων δείχνει να χάνεται από τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και όλοι πλέον πρέπει να κάνουν υπομονή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Κυβέρνηση και ειδικοί ρίχνουν το βάρος τους στα επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να δουν τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα αρθεί το lockdown έστω και προσωρινά για τις γιορτές.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο και γεγονός ότι άπαντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνάξεις στα σπίτια τις ημέρες των γιορτών, δείχνει ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ναι μεν έχουν αποφασίσει τη μερική χαλάρωση, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει και να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα πέρασαν.
Από τη στιγμή μάλιστα που λοιμωξιολόγοι όπως ο Ν. Σύψας, εισηγούνται την παράταση του lockdown έως την άνοιξη, γίνεται αντιληπτό ότι ο «πόλεμος» με τον αόρατο εχθρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο σχεδιασμός προβλέπει να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά και στη συνέχεια να ακολουθήσει με όρους το λιανεμπόριο, προκειμένου να μην υπάρξουν νέα «λουκέτα» στην αγορά.
Από την άλλη, οι περιορισμένες πιθανότητες στο άνοιγμα της εστίασης και η βεβαιότητα ότι τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά, δεν προσφέρονται για αισιόδοξες σκέψεις.
Τρίτο κύμα
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι το επόμενο τετράμηνο θα είναι πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με αυτά που έχουμε ζήσει έως τώρα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος.
Εάν σε αυτό προσθέσει κανείς και την εποχική γρίπη που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της, το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα εισήλθε για τα καλά πλέον σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση.
Προσεκτικές κινήσεις
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, απαιτούνται προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο και οδήγησαν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται διάφοροι παράμετροι που έχουν σχέση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως για παράδειγμα η λύση του click away, που έγραψε αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα ο «Χτύπος».
Με τον τρόπο αυτό ναι μεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις αγορές, αλλά από την άλλη θα εξασφαλιστεί η κινητικότητα που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν έστω και περιορισμένο τζίρο.
Ασφυκτική πίεση
Με δεδομένο όμως ότι το μέτρο δεν αρκεί για την επιβίωση επιχειρήσεων, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, όπως οι αναστολές συμβάσεων, η επιστρεπτέα προκαταβολή και το «κούρεμα» ενοικίων.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους για ασφυκτική πίεση που ασκεί στα έσοδα ο κορονοϊός, σημειώνουν όμως ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι κάθε εβδομάδα lockdown πιέζει ακόμη πιο πολύ την οικονομία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και νέα “εργαλεία” για να αντέξει η χώρα στην κρίση.
Αβεβαιότητα
Με βάση τα σημερινά δεδομένα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε η χώρα θα αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ιός είναι εδώ και συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του.
Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν υποχωρεί κι υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 25.000, ενώ πολύ αυξημένος είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ημερήσιων θανάτων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός παραμένει ακόμη επικίνδυνος.
Με δεδομένη την αργή μείωση του ρυθμού, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το χρόνο που θα χρειαστεί, ώστε να ελεγχθεί η πανδημία.
Αρνητικά ποιοτικά στοιχεία
Ο μεγάλος κίνδυνος σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι η σταδιακή άρση του lockdown μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και ο ιός να επιστρέψει δριμύτερος με ένα πιο φονικό τρίτο κύμα.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα αρνητικά ποιοτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εισαγωγές ασθενών με covid-19 είναι περισσότερες σε σχέση με τα εξιτήρια, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.
Κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη ως προς το «άνοιγμα» από τη στιγμή που οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), είναι καλυμμένες σε ποσοστό άνω του 85%.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους