Connect with us

Οικονομία

Κτηματολόγιο: Ιδιοκτησία αγνώστου κατόχου, μεταβιβάσεις και δασικές εκτάσεις στο νέο νομοσχέδιο – Αρνητική στάση απέναντι σε παράταση των δηλώσεων

Published

on

Εξωδικαστικές λύσεις για ακίνητα με «αγνώστου» ιδιοκτήτη, ψηφιακή διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων και απελευθέρωση κατοικιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «δασικά» είναι ορισμένα από τα ζητήματα που επιδιώκει να επιλύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, το οποίο βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή.

Μέσω αυτού του σχεδίου νόμου, αξιοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης εκκρεμών διαδικασιών του Κτηματολογίου, ενώ οι ιδιώτες μηχανικοί αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στους ελέγχους. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο θα λήξει χωρίς παράταση στις 30 Νοεμβρίου, χωρίς να επιβληθούν χρηματικές ποινές ή ταλαιπωρία μέσω δικαστικών διαδικασιών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μέχρι το 2025.

Μονομερής Διόρθωση Συμβολαίων

Η νέα διάταξη για τη μονομερή διόρθωση συμβολαίων προσφέρει ανακούφιση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, καθώς αφορά τις διαφορές μεταξύ των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων και αυτών που αναγράφονται στους τίτλους. Με αυτή τη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε μονομερείς τροποποιήσεις των συμβολαίων τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάζονται τα δικαιώματα των άλλων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στην οριζόντια ιδιοκτησία.

Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες διατάξεις επιλύουν το διαρκές πρόβλημα των αποκλίσεων στο εμβαδόν των οικοπέδων/γηπέδων σε σχέση με τις πράξεις σύστασης οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, εντός του γενικά αποδεκτού ορίου ανοχής του 2%. Αυτές οι αποκλίσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ανάγκη τροποποιήσεων στις οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, οι οποίες συχνά είναι δύσκολες ή αδύνατες λόγω της μη ανεύρεσης ή της άρνησης συμμετοχής των συνιδιοκτητών, με συνέπεια να αποκλείονται από τις συναλλαγές.

Γρήγορη αναγνώριση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων

Με νέα ρύθμιση, το Ελληνικό Δημόσιο θα παραιτείται από την άσκηση νομικών μέσων για ακίνητα που κατά τις αρχικές εγγραφές αναφέρονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», εφόσον έχουν αναγνωριστεί ιδιώτες ως κύριοι με οριστική δικαστική απόφαση. Έτσι, όταν αποδεικνύεται η ιδιοκτησία ενός ακινήτου μέσω δημόσιου εγγράφου, η εγγραφή θα μπορεί να διορθώνεται στο Κτηματολογικό Γραφείο με ταχύτατη διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι η διόρθωση δεν θίγει τα δικαιώματα άλλου ιδιοκτήτη και ότι το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί από άλλο πρόσωπο

Τι γίνεται με τα… «δασικά»

Ακόμα, το σχέδιο νόμου, προβλέπει το ξεμπλοκάρισμα των ακινήτων που είχαν αρχικώς χαρακτηριστεί «δασικά» αλλά στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό τους μέσω των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων. Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι πολίτες να μπορέσουν με μια μόνο αίτηση να απεμπλακούν από την γραφειοκρατία και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της περιουσίας τους (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ο.κ.). Συγκεκριμένα, για τη διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, προβλέπεται πως πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

-Να υφίσταται στα κτηματολογικά βιβλία εγγραφή με εμφαινόμενο ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Να υφίσταται απόφαση Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων με την οποία έγινε δεκτή προβληθείσα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη και έχει παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά αυτής, ή το ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιοχών κυρωμένου δασικού χάρτη.

-Να προκύπτει εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου ή δικαιοπαρόχου αυτών, από δημόσιο έγγραφο που καταχωρήθηκε στα βιβλία του οικείου υποθηκοφυλακείου πριν την περαίωση της κτηματογράφησης ή και μετά από αυτή, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρηθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση, και

-Η κτηματολογική εγγραφή να ερείδεται αποκλειστικά στο τεκμήριο κυριότητας δημοσίου επί δασικών εκτάσεων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ