Connect with us

Ειδήσεις

Νωρίτερα από πότε οι φορολογικές δηλώσεις 2024: Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν στο Ε1

Published

on

Η εφαρμογή του TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 προβλέπεται να ανοίξει περί τα τέλη Μαρτίου: H αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται το τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Με σημαντικές αλλαγές και νωρίτερα από κάθε χρόνο έρχονται οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, με την προθεσμία για την αποστολή στην ΑΑΔΕ των βεβαιώσεων αποδοχών από εργοδότες και φορείς να λήγει στις 29 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τις δηλώσεις ΦΠΑ, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα είναι προσυμπληρωμένες. Την ίδια ώρα, για πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα υποβληθούν αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόχρεοι δεν προβούν σε καμία ενέργεια.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια της ΑΑΔΕ προβλέπουν το σύστημα με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις να επεκτείνεται σταδιακά σε όλες τις πηγές εισοδήματος, καθώς και στην ακίνητη περιουσία.

Ήδη υποβάλλονται αυτόματα, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY, οι δηλώσεις Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων και συγκεκριμένες περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Τι αλλάζει για τις δηλώσεις ΦΠΑ

1. Με το νέο καθεστώς που τίθεται σε εφαρμογή στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024, δεν θα μπορούν να εμφανίσουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από αυτά που έχει προσυμπληρώσει η Εφορία με βάση τα δεδομένα στα myDATA.

2. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών αλλά σε ποσοστό έως 30% σε σχέση με αυτά που αυτά που υπάρχουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ με το όριο περιορίζεται σε βάθος χρόνου έως να μηδενιστεί.

3. Έσοδα – Εκροές ΦΠΑ

  • Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
  • Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
  • Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής, με ένδειξη “Λογιστική Εγγραφή” και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».

4. Έξοδα – Εισροές ΦΠΑ

  • Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.
  • Επιτρέπεται η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
  • Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως
  • Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
  • Επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

Τι ισχύει με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις εισοδήματος

H υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έχει φέτος μία βασική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: Οι φορολογούμενοι θα βλέπουν πως τα στοιχεία που τους αφορούν στο Taxisnet είναι ήδη προσυμπληρωμένα.

Οι κωδικοί των εισοδημάτων, περιουσίας, τυχόν δάνεια, δαπάνες μέσω αποδείξεων, και τόκοι καταθέσεων θα είναι επίσης συμπληρωμένα, ενώ το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

Στην περίπτωση που δεν χρειάζονται αλλαγές ή που ο φορολογούμενος αμελήσει να υποβάλλει την δήλωση εντός των χρονικών περιθωρίων που αναφέρει η νομοθεσία, τότε θα δήλωση θα υποβάλλεται αυτόματα και θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών, ενώ οι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα είναι επίσης συμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, εργοδότες, δημόσιοι φορείς και τράπεζες, υποχρεούνται να αποστείλουν έως το τέλος τρέχοντος μηνός τις βεβαιώσεις για τις αποδοχές και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που απέκτησαν την περασμένη χρονιά εκατομμύρια φορολογούμενοι, με βάση τα οποία θα προσυμπληρωθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί στο έντυπο Ε1.

Για πρώτη φορά φέτος, για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα σταλούν αυτόματα από το σύστημα.

Η εφαρμογή του TAXIS για τις δηλώσεις προβλέπεται να ανοίξει περί τα τέλη Μαρτίου και η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται το τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Σημειώνεται πως στο έντυπο Ε1 έχουν προστεθεί και νέοι κωδικοί:

  • Αναδρομικά ποσά μερισματούχων Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που φορολογούνται στο έτος καταβολής
  • Αποζημίωση μελών Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, αμοιβές από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αμοιβές Επιτροπών Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, και:
  • Αναδρομικά αξιωματικών πληρώματος πλοίων (ΕΛΚΕΘΕ κλπ) (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

Σχετικά με τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα προστέθηκε κωδικός για τις αμοιβές με την πρόβλεψη ότι υποβάλλεται αποκλειστικά από τον αρχικό ανάδοχο.

Η ΑΑΔΕ ζητάει επίσης όλα τα στοιχεία για:

  • οικονομικές ενισχύσεις και αμοιβές που είναι αφορολόγητες,
  • ενισχύσεις (έκτακτες) σε συνταξιούχους που είναι αφορολόγητες και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Τροποποιήθηκε, επιπλέον, ο κωδικός για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19, σε εργαζόμενους στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων και ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ