Αφιερώματα
Αντιπυρική περίοδος 2021: Ετοιμότητα και πρόληψη για ένα ασφαλές καλοκαίρι
Οι δράσεις προετοιμασίας των ΣΠΑΠ και ΣΠΑΥ με σκοπό την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Αττικής
Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο τόσο οι θερμοκρασίες όσο και οι άνεμοι των τελευταίων ημερών είναι χωρίς αμφιβολία σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Μάλιστα, οι πρώτες πυρκαγιές έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους με περιστατικά να έχουν σημειωθεί στο Κορωπί και την Αργυρούπολη.
Η κοινωνική εγρήγορση είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία των δασών της χώρας μας και των ανεκτίμητων υπηρεσιών που μας παρέχουν. Τα δάση έχουν αναμφισβήτητη ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Για το λόγο αυτό πέρα από τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, οι Δήμοι ενισχύονται ως επί το πλείστον από Συνδέσμους με έργο αφιερωμένο στην Πολιτική Προστασία και στην παροχή βοήθειας σε περιστατικά έντονων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν το πράσινο κάθε πόλης.
ΣΠΑΠ
Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση και Προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) ιδρύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1992 με την επωνυμία Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, από τους δήμους Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Βριλησσίων, Μελισσίων και τις κοινότητες Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Εκάλης. Σταδιακά προστέθηκαν και άλλα μέλη ώστε το 2010 ο Σύνδεσμος έφτασε να αριθμεί 23 δήμους και κοινότητες.
Το Σύνδεσμο σήμερα συναποτελούν 12 Δήμοι της Αττικής, μετά και τις αλλαγές του αυτοδιοικητικού χάρτη με τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων που προώθησε η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».
Συγκεκριμένα, τον απαρτίζουν οι εξής 12 δήμοι: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας και Χαλανδρίου.
Για τις ανάγκες της φετινής αντιπυρικής περιόδου ο ΣΠΑΠ έχει προετοιμαστεί από νωρίς με δράσεις και πρωτοβουλίες πάντα σε συνεννόηση με τους συνεργαζόμενους Δήμους.
ΣΠΑΠ και Δήμος Κηφισιάς καθάρισαν τις υδατοδεξαμενές πυροσβεστικών ελικοπτέρων
Επιπροσθέτως, ο ΣΠΑΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς, ολοκλήρωσαν το έργο της πλήρωσης με νερό και της κοπής των ξερών χόρτων περιμετρικά των υδατοδεξαμενών πυροσβεστικών ελικοπτέρων ανοικτού τύπου, που έχει εγκαταστήσει ο Σύνδεσμος σε διάφορα σημεία του Πεντελικού, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων Μελών του.
Ο Πρόεδρος δήλωσε σχετικά: «Οι υδατοδεξαμενές πλήρωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον τομέα της συνδρομής της τοπικής αυτοδιοίκησης προς το Πυροσβεστικό Σώμα. Για το λόγο αυτό ο Σ.Π.Α.Π. έχει εγκαταστήσει ένα σημαντικό αριθμό δεξαμενών, 14 συνολικά, σε διάφορα σημεία του Πεντελικού αλλά και σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων Μελών με συνολική χωρητικότητα 850.000 λίτρων νερού.
Οι υδατοδεξαμενές πλήρωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων δημιουργούν σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, διότι δίνουν τη δυνατότητα στα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος να λαμβάνουν νερό τάχιστα, χωρίς να απομακρύνονται από την εστία πυρκαγιάς, σε σημεία που γειτνιάζουν με τον αστικό ιστό, κερδίζοντας χρόνο συνεχούς επέμβασης στο σημείο του συμβάντος, επειδή ακριβώς δεν απομακρύνονται για να εφοδιασθούν με νερό στη θάλασσα ή αλλού. Παράλληλα η μεγαλύτερη ευελιξία των πυροσβεστικών ελικοπτέρων δίνει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης στο σημείο που έχει εκδηλωθεί κάποιο συμβάν, κερδίζοντας χρόνο, έως ότου αφιχθούν και άλλα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης».
Συμμετοχή στα Σ.Τ.Ο. Αμαρουσίου και Πεντέλης
Στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αμαρουσίου και Πεντέλης συμμετείχε ο ΣΠΑΠ με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της αντιπυρικής περιόδου.
Στη συνεδρίαση η οποία διεξήχθη υπό τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου και Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΠ Στέφανος Τσιπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ Σπύρος Μπόγδανος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δασαρχείου Πεντέλης καθώς και αιρετοί και εκπρόσωποι των Εθελοντικών Ομάδων του Δήμου.
Ο κ. Αμπατζόγλου, αφού ολοκλήρωσε την τόνισε ότι οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με τους Εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, έχοντας στην διάθεσή τους πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου, βοηθούν σημαντικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην κοινή προσπάθεια για τα δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα κατά την αντιπυρική περίοδο. Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ επισήμανε την επικινδυνότητα της φετινής αντιπυρικής περιόδου και λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω της συσσωρευμένης εύφλεκτης ύλης λόγω της «Μήδειας».
Σε παρόμοιο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Δήμου Πεντέλης. Ειδικότερα η συνεδρίαση διεξήχθη υπό την Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και αφού έγινε σύντομος απολογισμός της χειμερινής περιόδου που πέρασε και κυρίως της πρωτοφανούς θεομηνίας, η ίδια ενημέρωσε τους παρευρισκομένους και τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, καθώς και για αυτά που προγραμματίζονται για την αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων κατά την αντιπυρική περίοδο. Επίσης τόνισε ότι έχουν ήδη έχουν αρχίσει εκτενείς αποψιλώσεις και καθαρισμοί δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, ότι έχουν συντηρηθεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα και ο αναγκαίος μηχανολογικός εξοπλισμός και επίσης ενημέρωσε ότι ο Δήμος Πεντέλης θα προβεί στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την πυροπροστασία.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης του Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, ο Διοικητής του 12ου Π.Σ. Βασίλης Ζαφείρης, ο Διοικητής του 9ου Π.Σ. Αθηνών Γιώργος Πετρόπουλος, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης Γιάννης Ξανθάκος, ο Υπεύθυνος του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεντέλης Νίκος Λιάκος, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πεντέλης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Δασαρχείου Πεντέλης, του Α.Τ. Μελισσίων, των Νοσοκομείων της περιοχής και των Εθελοντών του Δήμου Πεντέλης.
Ο κ. Σιώμος ενημέρωσε ότι ο Σύνδεσμος όπως κάνει κάθε χρόνο θα συνδράμει και φέτος τον Δήμο Πεντέλης, διαθέτοντας προσωπικό που θα πραγματοποιήσει χορτοκοπές σε σημεία που θα υποδειχθούν από τους υπευθύνους του Δήμου. Επίσης ενημέρωσε ότι ο ΣΠΑΠ σκοπεύει να στελεχώσει με εργαζομένους και εθελοντές το Πυροφυλάκειο «Παναγιώτης Φούρλας» στην κορυφή σχεδόν του Πεντελικού και να μισθώσει μηχανήματα για τη συντήρηση δασικών δρόμων στα όρια ευθύνης του Δήμου Πεντέλης όπως κάνει κάθε χρόνο.
Τοποθέτηση νέου Πυροφυλακείου στο Πάτημα Βριλησσίων
Ο ΣΠΑΠ ολοκλήρωσε την τοποθέτηση και του νέου Πυροφυλακείου στο Πάτημα Βριλησσίων. Το Πυροφυλάκειο χαρακτηρίζεται πλέον, ως ένα από τα καλύτερα της περιοχής, όσον αφορά τη θέση και την ορατότητά του, η οποία δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη εποπτεία από το Γαλάτσι και το Ψυχικό έως το Πεντελικό, έχοντας ως στόχο την επιτήρηση και την προστασία όλης της ανωτέρω περιοχής, από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
Ο κ. Βλάσσης Σιώμος δήλωσε σχετικά: «Το νέο Πυροφυλάκειο Βριλησσίων, είναι πολύ πιο σύγχρονων προδιαγραφών, από τα καλύτερα που διαθέτουμε και το οποίο έχει προβλεφτεί να έχει τις προδιαγραφές να μετακινείται και να μπορεί να αποθηκεύεται, για να αποφεύγεται η φθορά του από τις καιρικές συνθήκες και τους βανδαλισμούς. Η επιλογή της θέσης έγινε σε συνεργασία του ΣΠΑΠ με τον δήμαρχο Βριλησσίων Ξένο Μανιατογιάννη, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας Βριλησσίων και το Πυροσβεστικό Σώμα και χαρακτηρίζεται, ως ένα από τα καλύτερα της περιοχής, όσον αφορά τη θέση και την ορατότητά του, η οποία δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη εποπτεία της ευρύτερης περιοχής».
Εθελοντική δράση καθαρισμού στο Λόφο του Προφήτη Ηλία
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η επερχόμενη δράση του Συνδέσμου. Όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση ο ΣΠΑΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης και κατοίκους της περιοχής διοργανώνουν Εθελοντικό Καθαρισμό στον Λόφο του Προφήτη Ηλία στη Νέα Πεντέλη.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 στις 10:00 π.μ. και καλούνται να συμμετέχουν εθελοντικά οι πολίτες, ενισχύοντας με την παρουσία τους την προσπάθεια να διαφυλαχθεί το πράσινο στην πόλη.
ΣΠΑΥ
Ακόμη ένας σημαντικός φορέας στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Αττικής είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.). Ο ΣΠΑΥ ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου.
Για την εκπλήρωση των σκοπών του ο ΣΠΑΥ εκτελεί μια σειρά δράσεων όπως εργασίες απομάκρυνσης χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, συντηρήσεις συστημάτων πυρόσβεσης, συντηρήσεις και καθαρισμούς δασικών οδών, επισκευές πυροφυλακίων και παρατηρητηρίων, εθελοντικές αναδασώσεις και πληθώρα δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τον Υμηττό.
Πρόεδρος του είναι ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος και παρτίζεται από 11 όμορους δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό και ειδικότερα τους Δήμους: Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κρωπίας, Παιανίας, Παπάγου – Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Βάρης – Βούλας Βουλιαγμένης.
Πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος για το 2021, ο ΣΠΑΥ είχε ξεκινήσει τους καθαρισμούς των δασικών δρόμων απομακρύνοντας σκουπίδια και σπασμένα κλαδιά ενώ προχώρησε και στις παρακάτω πρωτοβουλίες.
Θωράκιση του Υμηττού
Η δύναμη του ΣΠΑΥ πρόσφατα επικεντρώθηκε στην Ανατολική πλευρά του Υμηττού και συγκεκριμένα στο δίκτυο των δασικών δρόμων στο Σέσι Κρωπίας, ένα από τα πιο πυκνόφυτα τμήματα του Υμηττού, πραγματοποιώντας εργασίες πρόληψης για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων.
Τον συντονισμό των εργασιών στον τομέα του Δήμου Κρωπίας είχε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΑΥ κ. Γρίβας, ενώ παράλληλα, τα συνεργεία του ΣΠΑΥ ετοιμάζονται για την κοπή των ξέρων χόρτων καθώς και για τους εντατικούς καθαρισμούς που ξεκινούν σε λίγες ημέρες.
Νέα συστήματα και εξοπλισμός
Ο Σύνδεσμος ενισχύθηκε με σύγχρονο εξοπλισμό στο πλαίσιο της φετινής προετοιμασίας για πυροπροστασία. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος και συντήρηση του ΣΠΑΥ στους αναμεταδότες και τα συστήματα επικοινωνίας του Συνδέσμου προκειμένου όλα να λειτουργούν άρτια και αποτελεσματικά.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος ξεκίνησε την παράδοση Μέσων Ατομικής Προστασίας προς τις Ομάδες Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Υμηττού.
Οι Ομάδες έχουν ήδη παραλάβει αντιπυρικά χιτώνια και παντελόνια υψηλών προδιαγραφών με σκοπό να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους.
Πώς να αποφύγετε μια πυρκαγιά
– Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
- Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
- Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
- Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
- Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
- Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
- Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
– Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
- Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
- Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
- Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
- Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
- Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
- Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
- Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
- Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
- Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
- Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
- Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
- Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
- Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
- Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.
– Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
- Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται.
– Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας
-
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
- Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
- Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
- Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
- Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
- Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
- Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
- Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
– Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
- Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
- Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
– Αν παραμείνετε στο σπίτι
-
- Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
- Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
- Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
- Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
- Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
- Sυγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
- Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
– Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
– Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
– Μόλις περάσει η πυρκαγιά
- Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
- Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.