Ειδήσεις
Το Master Plan της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την Πολιτική Προστασία
Με επιτυχία διεξήχθη η παρουσίαση του Master plan της Περιφέρειας Αττικής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε ειδική ημερίδα, παρουσία Υπουργών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων και της επιστημονικής κοινότητας.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας και ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς.
Δεσμεύσεις υπουργών για αύξηση των πόρων
Οι Υπουργοί στο σύνολο τους συνεχάρησαν την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την πολύ πρωτοποριακή και χρήσιμη πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά Ελληνική Περιφέρεια διαμορφώνει ένα οργανωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας, με σαφείς προτάσεις και χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα δεσμεύτηκαν πως θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση της Περιφέρειας με στόχο την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται για την καλύτερη προστασία των πόλεων και των πολιτών. Ειδικότερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης αφού χαρακτήρισε το master plan ένα κομβικό βήμα στον τομέα της Πολιτικής προστασίας, προανήγγειλε πως θα αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην Περιφέρεια για την πολιτική προστασία κατά 30%. Από την πλευρά του και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας δεσμεύθηκε πως έχουν ήδη διασφαλιστεί και θα δοθούν σύντομα στην Περιφέρεια 30 εκ. ευρώ, τα οποία στη βάση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων που θα υπογραφούν με το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δοθούν για την άμεση υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας. Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη υπογράμμισε ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς και ανακοίνωσε πως η πρώτη από τις 3 προγραμματικές συμβάσεις που θα συναφθούν με την Περιφέρεια είναι έτοιμη προς υπογραφή και αφορά έργα ορεινής υδρονομίας, σε περιοχές που επλήγησαν. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε το master plan το πρώτο σημαντικό βήμα στο Μαραθώνιο που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, χαρακτήρισε πρωτοπόρα την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και αναφέρθηκε στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής, προηγήθηκε του νόμου.
Το master plan της Περιφέρειας Αττικής
Στο master plan της Περιφέρειας Αττική για την αντιπλημμυρική θωράκιση κατ΄αρχήν των πρόσφατα καμένων περιοχών που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση, οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων με την ανάλογη κοστολόγηση, καθώς και οι τρόποι συμμετοχής και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα Πολιτικής προστασίας, μέσα από τα σχετικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής.
Ειδικότερα κατά την ημερίδα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας ανέλυσε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον. Ακολούθως ο Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ/Κέντρο BEΥOND προχώρησε στην Παρουσίαση αποτελεσμάτων εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου και στη συνέχεια ο Μηχανικός – μελετητής Ν. Ραμπαούνης παρουσίασε τα τεχνικά έργα που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, άμεσα (καμμένες περιοχές-προγραμματική σύμβαση με Υπουργείο Περιβάλλοντος) και μακροπρόθεσμα. Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου Beyond του ΕΑΑ, Αλ. Τσούνη και Ν. Σταθόπουλο, τον Διευθυντή Τενχικών έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος και τους Προϊσταμένους των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Γ. Ασπορυλάκης, Σ. Παγωτέλης και Μ. Κάραλη.
Γ. Πατούλης: «Το σχέδιό μας θα έχει συνέχεια και συνέπεια»
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχγς Αττικής κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως το σχέδιο της Περιφέρειας στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό , μέσω εκτίμησης των μελλοντικών κινδύνων σε υψηλή κλίμακα ανάλυσης , καθώς και κατάρτιση αποτελεσματικών σχεδίων διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.
«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι το σχέδιο μας θα έχει και συνέχεια και συνέπεια, με στενή συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας μας, από το Κεντρικό Κράτος.
Πιστεύω ότι τη στήριξη αυτή την έχουμε .Το επιβεβαιώνει η παρουσία των Υπουργών που μας τιμούν δίνοντας το παρόν στην εκδήλωσή μας, αλλά και η συνεργασία που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, από την οποία έχουμε όλοι μάθει πολλά» ανέφερε και επισήμανε πως στόχος είναι «να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στους συμπολίτες μας».
«Χωρίς πόρους το σχέδιο μας δεν θα είναι εφαρμόσιμο»
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι το σχέδιο της Περιφέρειας ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, πρέπει να συνοδεύεται και να υποστηρίζεται από τους απαραίτητους πόρους.
«Εμείς θα καταθέσουμε τις ρεαλιστικές προτάσεις μας και θα διεκδικήσουμε τους πόρους που η Αττική δικαιούται.
Και είμαι βέβαιος ότι τα χρήματα θα δοθούν στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και θα αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο για τους πολίτες της Αττικής τρόπο.
Για μας, τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων δεν είναι απλά χαρτιά, άψυχες μελέτες και έργα υποδομής που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε.
«Τα σχέδια μας στηρίζονται στον παράγοντα άνθρωπο»
Ιδιαίτερα εστίασε στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Αττικής, στους εθελοντές αλλά και στους απλούς πολίτες, τους οποίους, όπως σημείωσε, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε, να εκπαιδεύσουμε πάνω στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, ώστε να έχουν επαρκείς και πιστοποιημένες γνώσεις, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, τόσο για τους εαυτούς τους, όσο και για τους διπλανούς τους.
«Επενδύουμε πολλά στη συνεργασία με τους Δήμους»
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου η Περιφέρεια επενδύει πολλά στη συνεργασία με τους Δήμους.
«Γνωρίζουμε ότι κάθε περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικούς δείκτες επικινδυνότητας , διαφορετικές ανάγκες σε έργα και παρεμβάσεις. Ο σχεδιασμός μας λοιπόν προβλέπει να δρούμε τοπικά και να σχεδιάζουμε περιφερειακά. Θέτουμε έναν στόχο. Να καταστήσουμε την Αττική, Ασφαλή Περιφέρεια. Πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε Ασφάλεια. Η επίτευξη του στόχου αυτού, περνά μέσα από την εφαρμογή του master plan που καταρτίσαμε και θέτουμε σήμερα υπόψη σας» σημείωσε.
«Επιτακτική η ανάληψη δράσης με την πριφερειακή διαχείριση στο επίκεντρο»
Κατά την τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η Αττική έχει υποστεί πολύ σημαντικές φυσικές καταστροφές και επισήμανε πως με δεδομένο τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων πως θα είναι από τις περιοχές όπου θα πλήξει με ένταση τα επερχόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάληψη δράσης.
Δράση που θα αναδεικνύει σε προτεραιότητα την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί το μοντέλο της Περιφερειακής διαχείρισης καθώς, όπως ανέφερε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η Περιφέρεια Αττικής έχει δείξει σαφή δείγματα γραφής για τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λειτουργεί αποτελεσματικά στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας.
«Είμαστε η Πρώτη Περιφέρεια που δημιούργησε Παρατηρητήριο Ρεμάτων»
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης και διατρέχοντας τις σημαντικότερες δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, εστίασε κυρίως στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Παρατηρητήριου Ρεμάτων, το οποίο για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας προς τους πολίτες , είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
«Είμαστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας, όπου σε καθημερινή φάση καταγράφεται με απόλυτη διαφάνεια, η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής και οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτά. Επίσης από το 2014 ως σήμερα έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης συνολικά 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και το ΠΕΠ Αττικής» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη προτεραιοποίησης των μελετών, για τα αντιπλημμυρικά έργα καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα αλλά και την απαραίτητη ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τον τρόπο που θα υλοποιούνται αυτά τα έργα είναι απαραίτητη, με διασφάλιση όμως πάντοτε της διαφάνειας σε όλα τα στάδια υλοποίησης τους.
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες»
Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη να υπάρχει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. «Δεν είναι σωστό κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, να επιρρίπτονται διαρκώς οι κύριες ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, γιατί κάτι τέτοιο είναι άδικο, εξοργίζει τους πολίτες και δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων.
Οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις ευθύνες. Για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρο, ότι για τα ρέματα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια, για τα φρεάτια οι Δήμοι, για τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στην κλιματική κρίση η Περιφέρεια Αττικής απαντά με στοχευμένες ενέργειες»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι με βάση τα νέα δεδομένα, χρειάζονται επειγόντως νέες μελέτες , νέα έργα, περισσότερα χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.
«Στην ανάγκη αυτή, που αποτελεί ίσως και την σημαντικότερη πρόκληση της επόμενης δεκαετίας, η Περιφέρεια Αττικής απαντά με στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τονίζω ότι για μας αποτελεί προτεραιότητα κι όχι απλά ένα τσιτάτο, η Ασφαλής Αττική.
Θέλουμε οι πολίτες της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς. Η Αττική δικαιούται έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της. Τα έργα αυτά θα τα διεκδικήσουμε, γιατί η Αττική αξίζει να είναι πρώτη σε ασφάλεια Περιφέρεια της Ελλάδος».
Ποιοι έδωσαν το παρών
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι : Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιάννης Σελίμης, ο Επικεφαλής της Παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής Γ. Σγουρός, ο Γιώργος Δημητρίου επικεφαλής της παράταξης Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Σπύρος Αδαμόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες: Οικονομικών Νικόλαος Πέππας, Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, Νότιου Τομέα Δήμητρα Νάνου, Δυτικού Τομέα Αθηνών Αντρέας Λεωτσάκος, Πειραιώς Σταυρούλα Αντωνάκου, Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Βασίλης Κόκκαλης, Μεταφορών & Επικοινωνιών Βασίλης Γιαννακόπουλος, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μαρία Κουρή, Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Κεχρής, Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Κατερίνα Αδαμοπούλου, Ανάπτυξης Γεώργιος Βλάχος, οι εντεταλμένοι Σύμβουλοι: Τεχνικών Εργων Ευρώπη Κοσμίδη, γυναικείων θεμάτων & Ισότητας Μαρία Αγγελοπούλου, Τουρισμού Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, για θέματα ΚΤΕΟ Γιώργος Αγγελόπουλος, για θέματα Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και Δημόσιας Υγείας Σοφία Αλυμάρα, για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας Ευγενία Μπαρμπαγιάννη Αδαμοπούλου, για θέματα Δ/νσης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων και Πρόεδρος ΔΣ “Νέα Μητροπολιτική Αττική” Π. Αττικής Νικόλαος Παπαγεωργίου, Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, και η Περιφερειακή Σύμβουλος Φανή Χριστίνα Καλογήρου.
Το παρών έδωσαν οι δήμαρχοι: Β. Ζορμπάς Αγίας Παρασκευής, Μ. Ανδρούτσου Αγίου Δημητρίου, Σ. Βρεττός Αχαρνών, Δ. Κιούσης Κρωπίας, Ι. Μάδης Παιανίας, Η. Αποστολόπουλος Χολαργού, Ευάγ. Μπουρνούς Ραφήνας Πικερμίου, Γ. Μώραλης Πειραιά, Π. Φιλίππου Σαρωνικού, Β. Ντηνιακός Χαϊδαρίου, Περάματος Γ. Λαγουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Μ. Θεόδοτος και ο Πρόεδρος ΣΠΑΠ Β. Σιώμος.
Επίσης παρέστησαν ο Σ. Νικολαρόπουλος, Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής Μ. Κάββαλος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών, Γ. Προκοπιάδου Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας, Ελένη Βελγάκη Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Α. Παρασκευοπούλου Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κλιματικής Αλλαγής, Ηλίας Δόλγυρας Γενικός Διευθυντής Μεταφορών & Επικοινωνιών.
Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας: ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός Διοικητικής Υποστήριξης Πυροσβεστικού Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Διοικητής ΠΕΠΥΔ Αττικής Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής Γιάννης Πετρούτσος.