Ελεύθερο Βήμα
“Μπορούμε καλύτερα από πέρσι”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών
Κάθε μέρα από ένα νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού δημιουργεί ανησυχία σε όλους μας. Είναι λογικό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα νέο lock down σαν αυτά που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό για την πραγματική οικονομία, αλλά και θα ήταν ανακόλουθο με τις προσδοκίες των πολιτών που έσπευσαν να εμβολιαστούν προκειμένου να επιστρέψει η ζωή τους στην κανονικότητα.
Δυστυχώς όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο προβληματίζουν μια και το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να φτάνει στα όριά του. Για το λόγο αυτό το αρμόδιο υπουργείο, επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς. Επιπλέον κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Προφανώς τα μέτρα αυτά αφορούν την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Το πρόβλημα όμως επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση και μείωση των κρουσμάτων. Το βασικό δεδομένο είναι ότι αυτοί που νοσούν και χρειάζεται να μπουν σε ΜΕΘ, προκειμένου να διασωληνωθούν είναι κατά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι. Άρα το πρώτο μέλημα είναι να πεισθεί όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί και κατά δεύτερο λόγο να μη στερηθούν την κανονικότητά τους οι εμβολιασμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο Υπουργός Υγείας με την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν δημιουργώντας με απλά λόγια ένα είδος lockdown για ανεμβολίαστους. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα – και στις εκκλησίες – θα μπορούν να προσέρχονται στην δουλειά τους με 2 τεστ εβδομαδιαίως, rapid ή μοριακά. Aυτό σημαίνει πως το κόστος για κάθε εργαζόμενο αυξάνεται στα 80 ευρώ το μήνα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα μπορούν να μπαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, σε τράπεζες, σε χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια μόνο με επίδειξη αρνητικού rapid τεστ ή μοριακού. Χωρίς την υποχρέωση διενέργειας rapid τεστ οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, καθώς σε εκκλησίες (μόνο οι πιστοί – οι εργαζόμενοι χρειάζονται τεστ) και σε φαρμακεία.
Φυσικά στο απυρόβλητο δεν θα μπορούσαν να μείνουν οι επαγγελματίες οι οποίοι δήλωναν τους χώρους εστίασης που έχουν ως αμιγείς για εμβολιασμένους, ενώ δεν γινόταν σε αρκετές περιπτώσεις κανένας έλεγχος. Έτσι διπλασιάζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες και γίνονται 5.000 ευρώ και επιβάλεται αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.
Αν όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας, κι αν έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ιός είναι εδώ, όσο δύσκολο κι αν είναι, τότε θα καταφέρουμε να κάνουμε Χριστούγεννα καλύτερα από πέρσι.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο