Κεντρικό Θέμα
Νέα εποχή στην Προεδρία – Το παρασκήνιο για την επιλογή Σακελαροπούλου
Πλούσιο είναι το παρασκήνιο ως προς την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας την Πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελαροπούλου.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις επιχειρούν να βρουν την άκρη του νήματος σε μια συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο του ΒΒC τον περασμένο Ιούλιο.
Παρά το γεγονός πώς ήταν απόλυτος κυρίαρχος λόγω του ότι μόλις είχε εκλεγεί πρωθυπουργός, η συνέντευξη δεν εξελίχθηκε καλά, λόγω των ερωτήσεων που δέχτηκε από τη δημοσιογράφο Ζεϊνάμπ Μπεντάουι.
Η δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν στηρίζει την ισότητα των φύλων και όταν εκείνος απάντησε θετικά του αντέτεινε πως η κυβέρνησή του έχει μόλις πέντε γυναίκες.
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ο εξής:
-Ζ. Μπεντάουι: «Σοβαρά μιλάτε σε όλη αυτή τη χώρα με τις υπέροχες γυναίκες; Μπορώ να πάω να βρω εγώ αντί για εσάς»
-Κ. Μητσοτάκης: «Ρώτησα πολλές και ήταν πιο διστακτικές να συμμετέχουν. Δεν είμαι χαρούμενος για αυτό».
-Ζ. Μπεντάουι: «Αυτός είναι ένας τομέας που πρέπει να υπάρξει βελτίωση».
Η συνέντευξη αυτή άλλαξε τα δεδομένα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναζητά μια κίνηση που θα προκαλούσε αίσθηση και θα του έδινε την ευκαιρία να αφήσει το πολιτικό του στίγμα.
Με το διάγγελμά την περασμένη Τετάρτη, είπε καθαρά τους λόγους που τον ώθησαν σ’ αυτή την απόφαση, λέγοντας με νόημα:
- «Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον».
- «Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές. Και είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, ως ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο».
Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν μεγάλη σημασία στο συμβολισμό που έχει η συγκεκριμένη επιλογή, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταδείξει μέσω αυτής τη νέα εποχή στην οποία εισήλθε η χώρα.
Σημείωναν επίσης, ότι σ’ αυτή τη νέα εποχή, πρέπει να αναδειχτούν στα κορυφαία αξιώματα πρόσωπα από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους.
Ειδικά για την επιλογή της κ. Σακελαροπούλου τόνιζαν ότι είναι:
- ενωτική, καθώς επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική της διαδρομή, δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,
- προοδευτική, καθώς ωςδικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή,
- αξιοκρατική, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δείχνει τα όραμα του για την Ελλάδα της νέας εποχής, στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους.
Συναίνεση
Στο παρασκήνιο, λέγεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει και να εκλέξει ένα πρόσωπο από τον χώρο της ΝΔ., λόγω του ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ωστόσο, ήταν επιλογή του να μην τον κάνει, με τους συνεργάτες του να τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιζητά και στο θέμα αυτό την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας.
Ο ευτελισμός
Στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την τελική του απόφαση την περασμένη Τετάρτη και όχι αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου την επομένη εβδομάδα, η απάντηση δεν είναι απλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητοποίησε ότι η ονοματολογία, αλλά και η…. πασαρέλα υποψηφίων, προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα και οδηγούσε στον ευτελισμό του Θεσμού.
Τις τελευταίες ημέρες ακούγονταν ονόματα όπως αυτά του Ε. Βενιζέλου, του Λ. Παπαδήμου, της Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και πολλά άλλα, που δεν ανταποκρίνονταν στα θέλω του πρωθυπουργού.
Παυλόπουλος
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισπεύσει τις αποφάσεις του και για το λόγο αυτό, τον πρώτο που ενημέρωσε για την επιλογή του, ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ευχαρίστησε λέγοντας ότι επιτέλεσε τα καθήκοντά του, με σεβασμό στο Σύνταγμα σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία.
Όσοι πάντως γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα, ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του πρωθυπουργού να προτείνει εκ νέου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Πρ. Παυλόπουλο.
Η χημεία τους άλλωστε δεν ήταν ποτέ καλή, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, το 2015 ως βουλευτής της Ν.Δ. τότε πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή και δεν τον ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αμηχανία
Η επιλογή της κ. Σακελαροπούλου, προκάλεσε αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Α. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ήταν αυτός που την είχε προτείνει για την προεδρία του ΣτΕ.
Το γεγονός μάλιστα ότι επέμεινε στον κ. Παυλόπουλου με το επιχείρημα ότι τυχόν άλλη επιλογή θα εξυπηρετεί μικροκοκομματικές σκοπιμότητες, τον υποχρεώνει πλέον σε αλλαγή στάσης.
Η κ. Σακελαροπούλου χαίρει ως πρόσωπο της εκτίμησης του Α. Τσίπρα, καθώς το όνομά της ήταν ανάμεσα σε αυτά που εξέταζε τον Ιανουάριο του 2015 να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 week ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα1 week ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο