Connect with us

Πολιτική

“Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού”, του Ιωάννη Κατσαγκόλη

Published

on

Άρθρο του Οικονομολόγου και Υποψήφιου μέλους Δ.Ε.Ε.Π Β1 Βορείου Τομέα Αττικής, MSc Πληροφορική της Υγείας

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμες τόσο της Βιολογίας και της Ιατρικής, όσο και της Πληροφορικής, παρουσίασαν και παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο. Σταθμός αποτέλεσε η δεκαετία του 1990, όταν παρουσιάστηκε η επιστήμη της Βιοπληροφορικής, η οποία αποτέλεσε συνένωση Βιολογίας και πληροφορικής και η οποία είχε σημαντική προσφορά σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Ένα από αυτά, αποτέλει ο καρκίνος του μαστού, μια πολύ συχνή μορφή κακοήθειας, η οποία αποτέλει τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες.

Σε αυτή λοιπόν τη μορφή κακρίνου, η επιστήμη της Βιοπληροφορικής προσέφερε σημαντικά, με δύο κυρίως τρόπους. Κατ’ αρχάς στην αναζήτηση της βλάβης σε επίπεδο γενετικού υλικού. Σε ότι αφορά λοιπόν το DNA, η ανάλυση του οποίου είχε ξεκινήσει ήδη από το 1944 όταν και ταυτοποιήθηκε ως το γενετικό υλικό του ανθρωπίνου οργανισμού, με τη βοήθεια τόσο αλγορίθμων, όσο και τεχνικών μικροδιατάξεων, κατέστη δυνατή η εύρεση των γενετικών αλλαγών και των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία στοχευμένων θεραπείων.

Εκτός όμως από την αναζήτηση βλαβών, η Βιοπληροφορική βοήθησε σημαντικά στην οργάνωση της πληροφορίας. Αυτό κατέστη δυνατό, με τη δημιουργήθηκαν ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, οι οποίες δομήθηκαν με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη τόσο στην αναζήτηση, όσο και στην προσθαφαίρεση πληροφοριών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ