Ειδήσεις
Πολιτικό παρασκήνιο: “Όχι” Ανδρουλάκη σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές
Φρένο στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία, όπου δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι νίκες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία όπου ήταν υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ έχοντας όμως τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για εκλογική συνεργασία.
Τα σενάρια φούντωσαν μετά και τις δηλώσεις που έκαναν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων.
Όπως ήταν λογικό, σηκώθηκε πολλή σκόνη, καθώς οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έγινε σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε νέα ηγεσία και προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του.
Από την άλλη όμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόμαχο και αξιόπιστο αντίπαλο για τη Ν.Δ. από τη στιγμή που σπαράσσεται από εσωκομματικές έριδες.
Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση μπορεί να προκάλεσε ενθουσιασμό σε πρώτη φάση, αλλά δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, καθώς δέχεται συνεχώς πυρά από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση.
Υπ’ αυτή την έννοια, οι παρεμβάσεις των κ. κ. Παπανδρέου και Σπίρτζη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως καταλύτης, για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη αυτή των ευρωεκλογών.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός δείχνει να παίζει χωρίς αντίπαλο, αφού ούτε ο κ. Κασσελάκης, ούτε ο κ. Ανδρουλάκης δείχνουν να είναι σε θέση να αμφισβητήσουν την πολιτική του ηγεμονία.
Οι νίκες άλλωστε της Ν.Δ. τόσο στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού όσο και στις αυτοδιοικητικές του α’ γύρου. κατέστησαν σαφές στην αντιπολίτευση ότι εάν δεν αλλάξει κάτι και μάλιστα άμεσα ο κ. Μητσοτάκης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη πρωθυπουργός.
Το καμπανάκι των ποσοστών
Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το αθροιστικό ποσοστό των δύο κομμάτων στις κάλπες του καλοκαιριού ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτές του 2019.
Όπως εξηγούν η απόλυτη κυριαρχία του πρωθυπουργού οδηγεί την πολιτική ζωή σε επιλογές του 1,5 κόμματος με ότι αυτό σημαίνει για την ίδια τη Δημοκρατία από τη στιγμή που δεν υπάρχει εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία
Τονίζουν δε, ότι μικρή σημασία έχει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές από τη στιγμή που η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν αμφισβητούνται και έχουν τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας.
Ο αξιόμαχος αντίπαλος
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνει το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα, ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει στο μυαλό του, μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική, τόσο για τις ευρωεκλογές του 2024, όσο και για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Η στρατηγική αυτή έχει ως αφετηρία της, την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως του βασικού και μοναδικού αξιόμαχου αντίπαλου της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη και δεν έχει ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βασική στόχευση του κ. Ανδρουλάκη είναι ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων που βρήκαν πολιτικό “καταφύγιο” στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνειδητοποιούν ότι το κόμμα αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Στελέχη που είναι κοντά στον κ. Ανδρουλάκη υπογραμμίζουν ότι εάν γινόταν δεκτή η πρόταση του κ. Σπίρτζη, το ΠΑΣΟΚ θα έδινε σανίδα σωτηρίας σε ένα κόμμα που ναι μεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση αλλά καθημερινά καταρρέει.
Με αυτό ως δεδομένο, στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι:
– στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση και
-στις εθνικές εκλογές να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί ως μια αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη απέναντι στη Ν.Δ.
“Δεν ξεχνάμε το παρελθόν”
“Πράσινα” στελέχη υπενθυμίζουν πως όταν το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις με τα μνημόνια για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν ακόμη και για εθνική προδοσία.
“Δεν ξεχνάμε το παρελθόν”, λένε με νόημα στελέχη της Χ. Τρικούπη και είχε συγκυριακό χαρακτήρα η συνεργασία του β’ γύρου τόσο στο δήμο της Αθήνας όσο και στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Η δυναμική του Κασσελάκη
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει και δεν θέλει καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός από το παρελθόν υπάρχει και διάσταση απόψεων στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Κασσελάκης ναι μεν κάνει λόγο για στροφή στην Κεντροαριστερά αλλά η εσωκομματική του αντιπολίτευση θέλει ένα κόμμα με αριστερό προφίλ, κάτι που για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.
Οι πιο ψύχραιμοι πάντως τονίζουν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη δυναμική που θα αναπτύξει ο κ. Κασσελάκης και εάν θα καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.
Εάν ο στόχος του επιτευχθεί και απομονώσει την αριστερή του αντιπολίτευση, τα δεδομένα ίσως αλλάξουν, καθώς και το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του ενόψει των ευρωεκλογών.