Connect with us

Πολιτική

Στη δημοσιότητα η μελέτη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής για την «Κατηγοριοποίηση των Δήμων»

Published

on

Τη Μελέτη της Κατηγοριοποίησης των Δήμων Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) με την επισήμανση ότι πρόκειται για πρόταση της προκειμένου να αρχίσει ένας πρώτος διάλογος επί ενός θέματος που αν και απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης δεν υπήρξε έως σήμερα οποιαδήποτε σχηματοποιημένη προσπάθεια.
Η μελέτη συντάχθηκε για την Π.Ε.Δ.Α. από επιστημονική ομάδα υπό την ευθύνη δύο έγκριτων καθηγητών. Του κ. Νίκου Χλέπα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Αθήνας και του κ. Ιωάννη Ψυχάρη, καθηγητή οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο πανεπιστήμιο.
Η μελέτη παρουσιάστηκε και συζητήθηκε την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ.Α. με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αυτοδιοικητικών από το λεκανοπέδιο και 6 Προέδρων Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας, παρόντων, του υπουργού Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλη.
Παραδίνοντας τη μελέτη Κατηγοριοποίησης των Δήμων στον υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. κ. Γιώργος Ιωακειμίδης εξέφρασε την ευχή «να αρχίσει σύντομα ένας εποικοδομητικός διάλογος με βασικό ζητούμενο την σύνθεση ενός συναινετικού, παραγωγικού και ρηξικέλευθου πλαισίου που θα δίνει ρεαλιστικές λύσεις δίχως όμως να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων.»
Απαντώντας ο κ. υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α., είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να προχωρήσουμε, όσο είναι ώριμο, στο θέμα της κατηγοριοποίησης των δήμων. Προφανώς επειδή δεν ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι άπειροι οι πόροι και τα μέσα, το αντίθετο μάλιστα, αυτή η συζήτησή μας διευκολύνει να εντοπίσουμε εκείνους τους τομείς δράσης, παρέμβασης και παροχής υπηρεσιών των δήμων – που διαφέρουν, ως προς τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες για κάθε δήμο, ανάλογα με το αν αυτός είναι αστικός, αγροτικός ή ορεινός- αλλά και να δούμε, πια, και σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε «μειονεκτικές» καταστάσεις, πώς θα μπορέσουμε με συνέργειες να απαντήσουμε. Τα μοντέλα που μέχρι τώρα υπήρξαν ήταν αναποτελεσματικά. Το μοντέλο της διοικητικής υποστήριξης, παραδείγματος χάριν, στα θέματα των Πολεοδομιών. Δεν λειτούργησε, κατ’ ομολογία δική σας, περισσότερο. Έχοντας πάντοτε ως στόχο κάθε διοικητική μονάδα, κάθε δήμος να έχει μία αυτάρκεια όσο το δυνατό μεγαλύτερη, πώς θα μπορέσουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί, να κάνουμε επέμβαση «bypass» για αυτές τις αδυναμίες; Προφανώς με την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουμε και μέσα από συνέργειες. Αυτά τα θέματα θέλουμε με έναν θεσμικό τρόπο, κι επαναλαμβάνω όσο το δυνατόν καλύτερα επεξεργασμένο, να τα αγγίξουμε στο επερχόμενο νομοσχέδιο.»

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ