Connect with us

Ηρακλείου Αττικής

Συλλυπητήρια δήλωση της παράταξης “Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου” για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Published

on

Το δικό της συλλυπητήριο μήνυμα θέλησε να περάσει η δημοτική παράταξη “Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου”, με αφορμή τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.

Στην ανακοίνωσή της μιλά για τον “πρώτο μεγάλο παρτιζάνο της Ευρώπης” που έφυγε από τη ζωή και αναφέρει:

“Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών, η εμβληματική μορφή της Αντίστασης κατά των Ναζί κατακτητών, της Αριστεράς αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μανώλης Γλέζος.

Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής.

Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.

Ως μαθητής ακόμη πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιφασιστικής ομάδας για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς αλλά και κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίνει το «παρών» στην αντίσταση του λαού μας μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις, βασανιστήρια και διώξεις.

Όμως, η πλέον τολμηρή ενέργεια ήταν εκείνη της νύχτας της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Ήταν αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα διετέλεσε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές.

Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Ο Σαρλ ντε Γκολ τον είχε χαρακτηρίσει «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Το 1962 τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και τον αφοπλισμό.

Μεταπολιτευτικά δραστηριοποιείται πολιτικά μέσα από τις τάξεις της ΕΔΑ και εξελέγη τη δεκαετία του & ως συνεργαζόμενος, βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, ο Μ. Γλέζος ποτέ δεν τα είχε καλά με θητείες και μονιμότητες, και στις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του 1986 επιστρέφει στην αγαπημένη του Απείρανθο, όπου οι συγχωριανοί του τον εκλέγουν Κοινοτάρχη και εκείνος, από τη δική του πλευρά, εισαγάγει το θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας.

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 κατέρχεται επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από το Συνασπισμό της Αριστεράς και εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος.

Επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014.

Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους.

Καλό σου ταξίδι, Μανώλη!”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ