Κεντρικό Θέμα
Συναγερμός στο Μαξίμου: Οι νέες προσδοκίες και η μεγάλη παγίδα στη μετά covid εποχή
Μεταρρυθμίσεις και επιστροφή στην κανονικότητα, είναι το μήνυμα που εκπέμπει σε όλους τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μετά covid εποχή, μετά το τέλος του lockdown.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους επισημαίνοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και έχει ανάγκη από φρέσκιες ιδέες που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Εκτιμούν μάλιστα ότι «κλειδί» των εξελίξεων για καλύτερες ημέρες είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναμένεται να λάβει το «πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες προς το τέλος Ιουνίου.
Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα θα επενδυθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να αφήσει μια για πάντα πίσω της τις μίζερες ημέρες του covid και των μνημονίων.
Ωστόσο, κοινό μυστικό είναι πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, λόγω της βαριάς «κληρονομίας» που άφησε πίσω της η πανδημία και διαπερνά το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκαν τεράστια πόσα και είναι χαρακτηριστικό ότι η… τρύπα στον προϋπολογισμό του 2020, ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.
Για να γίνει σαφές το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μήνας lockdown στοίχιζε σχεδόν 3 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα κρατικά ταμεία έχουν στερέψει.
Νέα κανονικότητα
Με βάση αυτά τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να βάλει σε τάξη την οικονομία, προκειμένου να επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας.
Το στοίχημα μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς κρύβει μια μεγάλη «παγίδα» που μπορεί να αλλάξει άρδην τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, όπου ηγεμονεύουν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση στο περιβάλλον της μετά covid εποχής σχετίζονται με την ανθεκτικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
- Θα αντέξουν αυτές οι επιχειρήσεις ή θα υποχρεωθούν να βάλουν «λουκέτο» στη νέα κανονικότητα;
- Που θα βρουν δουλειά όσοι εργάζονται σ’ αυτές τις επιχειρήσεις;
Η… ρευστότητα
Η «παγίδα» αφορά όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων από την εστίαση και τον τουρισμό έως το λιανεμπόριο, όπου μια σημαντική μερίδα επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ανέδειξε το πρόβλημα, καθώς το 36,1% των επιχειρήσεων που ανέστειλαν την λειτουργία τους δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.
Ο αντίλογος είναι η κρατική στήριξη που έχει δώσει η κυβέρνηση, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μπορούν να αντέξουν ταυτόχρονα τα βάρη του παρόντος όσο και τα αντίστοιχα της πανδημίας.
Οι αντοχές
Η απάντηση στο ερώτημα θα φανεί σε βάθος τριμήνου, καθώς η τουριστική σεζόν είναι κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις του φθινοπώρου.
Εάν «αντέξουν» θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και η στήριξη τους προς την κυβέρνηση, η οποία για την ώρα τουλάχιστον διατηρεί την ηγεμονία στη μεσαία τάξη που της έδωσε τη νίκη στις εκλογές του 2019.
Σε διαφορετική περίπτωση, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο οι κρίσιμες αυτές κοινωνικές ομάδες να αρχίσουν εκ νέου το φλερτ με τον Αλ. Τσίπρα, που κάνει αγώνα δρόμου για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει πολιτικά, λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει αντιπολιτευτικό βηματισμό και αδυνατεί να αρθρώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Στην πολιτική όμως τα πάντα ανατρέπονται αυτό που σήμερα φαντάζει ως δεδομένο αύριο παύει να είναι, κάτι που γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου και ετοιμάζονται για γενική αντεπίθεση.
Αντεπίθεση
Η επικοινωνιακή αντεπίθεση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης, για να ακυρώσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η οικονομία θα πάρει μπρος και από την απότομη ύφεση λόγω της πανδημίας θα περάσει άμεσα σε φάση ταχύτατης ανάπτυξης που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη στην Ελλάδα 4,1% φέτος και 6% το 2022, κάνει τους επιτελείς του Μαξίμου να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο τουρισμός θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς θα κρίνει και το ποσοστό της ανάπτυξης, αλλά και τη δυναμική που θα έχει την επόμενη χρονιά με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Εκτός από την οικονομία, έμφαση δίνει το Μαξίμου και στην ασφάλεια, καθώς τραγικά γεγονότα όπως αυτό στα Γλυκά Νερά, είναι ικανά να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν τα τοπικά περιφερειακά αστυνομικά τμήματα, ενώ θα αλλάξει και ο ποινικός κώδικας για ειδεχθή εγκλήματα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα νόμου και τάξης.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις4 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Έναρξη εγγραφών Πολιτιστικών & Αθλητικών Τμημάτων στον Δήμο Αγ. Βαρβάρας