Κεντρικά Θέματα
20η Ιουλίου – Δεν ξεχνώ: «Σόου» στα Κατεχόμενα – Η γιατρειά στα εσωτερικά αδιέξοδα του Ερντογάν
Τη στρατηγική της έντασης και των προκλήσεων συνεχίζει ο Ερντογάν, ο οποίος στοχοποιεί την Κύπρο σε μια ακόμη προσπάθεια επίδειξης δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται για σόου στο ψευδοκράτος, το οποίο και θα επισκεφτεί την ερχόμενη Τρίτη 20 Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.
Η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα αλλά εντάσσεται σε μια στρατηγική επιλογή που έχει ως στόχο να επιβάλει τετελεσμένα που θα ακυρώσουν στην πράξη τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη μαύρη επέτειο, «γιορτή της ειρήνης και της ελευθερίας», ενώ συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι οι ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο νησί.
Το σόου που θα επιχειρήσει ο «Σουλτάνος» στα Κατεχόμενα αποβλέπει στην ενίσχυση του τουρκικού και τουρκοκυπριακού σχεδίου για επιβολή λύσης των δύο κρατών.
Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις του Ερντογάν για να γίνουν αντιληπτές οι επιδιώξεις της Άγκυρας:
- «Στις 20 Ιουλίου, θα παραβρεθούμε στις γιορτές της ‘ειρήνης και της ελευθερίας’, θα πάμε με μια μεγάλη αντιπροσωπεία».
- «Την πρώτη μέρα του μπαϊραμιού θα είμαστε μαζί με τα αδέλφια μας Τ/Κ και θα συμμετέχουμε στις εορτές της 20ης Ιουλίου».
- «Θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες για την εξεύρεση των δικαιωμάτων της της τδβκ»».
Δύο κοινότητες
Ανάλογες είναι οι τοποθετήσεις και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, όπως ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι που ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα» στηρίζει τη διχοτομική λύση του ψευδοκράτους.
Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία δεν ξεχωρίζει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα από τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι φράσεις που χρησιμοποίησε είναι οι εξής:
- «Δεν θα υποχωρήσουμε από αυτή την αποφασιστική στάση μας. Αν θα ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μόνο με δύο κράτη»
- «Τα δύο κράτη είναι ίσα, είναι κυρίαρχα, είναι ανεξάρτητα».
Τουρκική κρίση
Όπως γίνεται αντιληπτό, η τουρκική προπαγάνδα κλιμακώνει την επίθεσή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να ενισχύσει το προφίλ του κ. Ερντογάν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Τουρκία.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η Τουρκία βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, με αποτέλεσμα ο κ. Ερντογάν να βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.
Στην ουσία, αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να κατασκευάζει έναν φανταστικό εχθρό , που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Κύπρος, για να ξεφύγει από τα δικά του εσωτερικά αδιέξοδα.
Ο Τατάρ
Ισχυρός του σύμμαχος στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης είναι ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, που ακολουθεί πιστά τις εντολές που παίρνει από την Άγκυρα.
Τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών και ισχυρίζεται προκλητικά και ανιστόρητα, ότι είναι παγίδα για τους Τουρκοκύπριους η μια κυριαρχία στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Τετελεσμένα
Μεταξύ αυτών που θα προαναγγείλει στο σόου του στα Κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν, είναι και η πρόταση για επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο Τατάρ μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι υπάρχουν ήδη 344 αιτήματα από Ελληνοκύπριους και εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι εάν προχωρήσει η όλη διαδικασία, ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 3.000.
Στόχος τους όπως γίνεται αντιληπτό είναι η δημιουργία τετελεσμένων, που θα μεταφέρουν στη Λευκωσία το πρόβλημα για να σταλεί το μήνυμα ότι η Τουρκία κάνει… κουμάντο στο νησί.
Σεισμικές έρευνες
Η Τουρκία θεωρεί εύκολο αντίπαλο την Κύπρο και η επιθετική στρατηγική της αποτυπώνεται στο αίτημα της κρατικής εταιρείας πετρελαίων να κάνει σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Σελεύκειας Ισαυρίας στα νότια της χώρας.
Η περιοχή περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα και δείχνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Ερντογάν με επίκεντρο τα Βαρώσια.
Συντονισμός δράσης
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι το Κυπριακό από τη στιγμή που η Άγκυρα επιμένει στη λύση των δύο κρατών, θα εξελιχθεί σε βασικό πεδίο έντασης και προστριβών.
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους και έχουν αποφασίσει να καταγγείλουν την τουρκική αδιαλλαξία στέλνοντας το μήνυμα ότι η γείτονα δε σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης, είχαν πριν από λίγες ημέρες συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια των μηνυμάτων στην Τουρκία από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Το γεγονός ότι η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η Ε.Ε. δεν δέχεται λύση δύο κρατών και η προειδοποίηση «να μη χρειαστεί έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Το ερώτημα πλέον είναι μέχρι που θα το πάει ο Ερντογάν, αλλά και οι επιλογές της ΕΕ και του αμερικανικού παράγοντα για να βάλουν φρένο στην επιθετική του στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο.