Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Αντίσταση στην κρίση μέσω του πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος υποδέχτηκε

με αισιοδοξία τη νέα χρονιά

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Ιωνικός Σύνδεσμος σε μια ποιοτική εκδήλωση το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα της βραδιάς συντόνισε με εμπειρία το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, κ. Τάκης Κωστιδάκης που καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, οι οποίοι γέμισαν από νωρίς στην αίθουσα.

Το ένα κεντρικό γεγονός της εκδήλωσης ήταν η απόδοση τιμών στον πολύ γνωστό Ιωνιώτη ζωγράφο, Παρασκευά Πασίρογλου (ΠΑΣΙΡΟ) για τη σημαντική και πολυετή προσφορά στην τέχνη και στον πολιτισμό καθώς και για την πολύτιμη και ακούραστη προσφορά του στον Ιωνικό Σύνδεσμο.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κα Καλλιόπη Στεριάδου μίλησε για το έργο του ΠΑΣΙΡΟ, ο οποίος έχει πάρει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έχει τιμηθεί με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως από την Ακαδημία της Lutece στο Παρίσι, και έχει αποσπάσει πλήθος ευνοϊκών κριτικών στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
“Η γενναιόδωρη στάση του ζωγράφου απέναντι στη ζωή και στους ανθρώπους”, συνέχισε η κα Στεριάδου, “έχει μεταφερθεί αυτούσια στο έργο του”. Κατόπιν έδωσε με αδρές γραμμές τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του έργου: Των στιβαρών, εκφραστικών προσωπογραφιών, των ζεστών εσωτερικών χώρων, των γαλήνιων τοπίων, των γεμάτων ευγένεια γυμνών του, αλλά και το κοινωνικό στίγμα του έργου του. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον ζωγράφο για τη δωρεά πίνακά του στον Σύνδεσμο καθώς  και για τους τρεις πίνακες – σχέδια τα οποία αντιστοιχούσαν στα τρία φλουριά της βασιλόπιτας.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου, η Πρόεδρος επέδωσε στον ζωγράφο τιμητική πλακέτα και ο κ. Κωστιδάκης ένα γλυπτό φιλοτεχνημένο από την γλύπτρια Έλσα Αναπολιτάνου, ευγενική προσφορά της προς το σύλλογο. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τις ευχαριστίες του ζωγράφου προς τον Ιωνικό Σύνδεσμο, αυτή την “κοιτίδα πολιτισμού”, όπως είπε, και τις ευχές του.

Κοπή της πίτας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε η κοπή της πίτας, με την κα Στεριάδου να δίνει μήνυμα – πρόσκληση προς τις αρχές της πόλης, τους φορείς και δημότες για “αντίσταση στους χαλεπούς καιρούς, με όσα αυτοί συνεπάγονται για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τα εισοδήματα, την εργασία,  στην αποδόμηση γενικά της ζωής των πολιτών, με μέσο τον πολιτισμό”.
Αμέσως μετά κάλεσε τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση να κόψει ένα κομμάτι από την πίτα και να διατυπώσει τις ευχές του για να ακολουθήσουν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Όλγα Κατημερτζή και Φώτης Τσομπάνογλου, από την παράταξη «Ιωνία 21ος Αιώνας» η κα Γεωργία Τσομπανίδου και ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ, κ. Ξενοφών Κυριακόπουλος. Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ, κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Σπύρος Αμανατίδης, Φιλίππα Αθυμαρίτου και εκπρόσωποι συλλόγων της Νέας Ιωνίας.
Ακολούθησε μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη χορωδία του Εθνικού Ωδείου Καισαριανής, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κοντίτση, και πενταμελές μουσικό συγκρότημα με τους Νόρα Βιτάλη, Γιάννη Αντωνόπουλο, Βαγγέλη Παπαγεωργίου, Νίκο Παρασκευά, Αποστόλη Πλαχούρη. Παρουσιάστηκαν διαχρονικά τραγούδια με θέματα από τη διασκέδαση, τον έρωτα και την αντίσταση των ανθρώπων από το Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας. Τα δύο μουσικά σύνολα παρουσίασαν τα τραγούδια με υποδειγματικό τρόπο και ενθουσίασαν τον κόσμο.
Μετά το τέλος του προγράμματος οι παρευρισκόμενοι πήραν την πίτα τους και απόλαυσαν τα εδέσματα, τα οποία είχε ετοιμάσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Μέχρι αργά το βράδυ οι χώροι του Ιωνικού Συνδέσμου δεν είχαν αδειάσει, με τις συζητήσεις για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της νέας χρονιάς να κυριαρχούν. Παρόμοιο, άλλωστε, είναι και το θέμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου στις 29 Ιανουαρίου.

Χορωδοί και μουσικοί με μεράκι
Το Χορωδιακό Σύνολο Εθνικού Ωδείου Καισαριανής, το οποίο εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στον Ιωνικό Σύνδεσμο, έχει ήδη στο ενεργητικό του παρουσιάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Πνευματικό Κέντρο του  Δήμου Αθηναίων και αλλού. Ιδρύθηκε το 2009 από το Γιάννη Κοντίτση, τους μαθητές και φίλους του Εθνικού Ωδείου Καισαριανής με σκοπό της διάδοση της χορωδιακής μουσικής στους νέους της περιοχής, την ανάδειξη του χορωδιακού ρεπερτορίου, τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του καθώς και την  επαφή και γνωριμία του χορωδιακού συνόλου μέσω της κοινής συμμετοχής και σύμπραξης με άλλα σχήματα. Η δημιουργία του συνόλου στάθηκε η αφορμή για την πρώτη επαφή αρκετών μελών του με τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι, ενώ τα υπόλοιπα μέλη σπουδάζουν, με σκοπό να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει έργα κλασσικής, ελληνικής έντεχνης και ξένης μουσικής. Τα μέλη του Χορωδιακού Συνόλου που  τραγούδησαν είναι οι: Αγγελοπούλου Ζωή, Κοσμοπούλου Δήμητρα, Λυκογιάννη Μάϊρα, Μουλού Δώρα, Σακκά Βίκυ, Σγουροπούλου Δανάη, Γκόρου Άννα, Παριανού Γεωργία, Σταματοπούλου Άννα, Χεκίμογλου Μαρία, Χεκίμογλου Ναταλία, Γκάτσος Βαγγέλης, Σιδέρης Γιώργος, Τσιαπάρας Γιώργος, Χαλικιάς Σπύρος και Χαλικιάς Φίλιππος
Το μουσικό συγκρότημα αποτελείτο από μία φιλική παρέα, η οποία έχει εμφανιστεί ήδη τέσσερις φορές στον Ιωνικό Σύνδεσμο. Τα μέλη του προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, αλλά κοινό σημείο όλων είναι το μεράκι για τη μουσική. Έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές συναυλίες, κυρίως με έντεχνο λαϊκό και ρεμπέτικο ρεπερτόριο.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ